Киевски котлет

Безспорно много популярна рецепта, но само дегустирана и никога приготвяна от мен. Както и този път.
Наталия, руската ми приятелка, беше в България за новогодишните празници. Положителният заряд, който носи със (в) себе си, очаквам винаги с нетърпение. Е, добре признавам, че и вкусните неща, с които ни глези очаквам, па макар и тези задължителни 5 кг в плюс, да не са в мечтаните планове. Зимата и нейните къси дни е виновна да нямам снимки на всичките и кулинарни шедьоври, но този котлет по киевски се вмести в обектива. И ето ти публикация :)

Тъй като не записах рецептата с мерки, а само се информирах за продуктите, сега ползвам за помощ рецепта от интернет, която звучи точно както ми я разказа Наталия.

Котлет по киевски


Продукти:
  • 2 бр. пилешки гърди (по възможност с крилата. В посочения линк има подробни снимки за оформяне на филето).
  • сол
  • черен пипер
За ароматното масло:
  • 100 г краве масло
  • няколко стръка пресен копър (магданоз)
  • по желание - скилидка чесън
  • сол
За панировката:
  • 150 г галета
  • 50 г брашно
  • 1 - 2 яйца
  • 1 с.л. прясно мляко
  • щипка сол
Приготвяне:
  1. Подгответе първо маслото. Оставете го на топло да омекне. Измитият и подсушен копър нарежете на дребно. Смесете всички съставки, като разбъркате хубаво и по желание сложете ситно накълцана скилидка чесън. Посолете с 2 - 3 щипки сол. Оформете на саламче с дължина около 16-18 см. Завийте с фолио и приберете в камерата на хладилника, да стегне.
  2. Пилешките гърди поръсете със сол и черен пипер. Направете лек разрез, като джобче. Леко начукайте пържолите, като там, около джобчето сте по-внимателни и ако трябва леко го повдигнете и удряйте отдолу. (не го описах много ясно - пак си помогнете със снимките в линка)
  3. Извадете маслото, срежете го на две и поставете по едно, вече по-късо саламче (8-9 см - ово), върху пържолата, като го пъхнете в джобчето и го завиете добре от всички страни. Важно е маслото да е добре завито, за да не изтича при пърженето. Оформете на руло. 
  4. Подгответе панировката като сложите в една чинийка брашното, в друга галетата, а в трета - разбитите с млякото и солта яйца.
  5. Загрейте по-голямо количество олио, така, че при пърженето котлетите да плуват свободно.
  6. Оваляйте пилешкото руло първо в брашно, след това в разбитите яйца, след яйцата оваляйте в галетата. 
  7. Пържете в загрято олио до златиста коричка.
  8. Подредете панираните котлети в тава и запечете във фурна, която предварително сте нагряли до 200⁰ С. Времето е около 5 минути и е мярка против сурово месо във вътрешността на рулото.
  9. Сервирайте котлетите топли, с гарнитура от прясна салата, картофено пюре или задушен ориз.


На снимката котлетът е студен и се вижда как маслото се е запазило вътре, без да изтече. Наталия настояваше да купим цели пилета, за да извади филето с кокалчето от крилцето, но като сметнах порциите и бройката, която ни трябваше, я посъветвах да вземем филе. То, само за едното кокалче, щяхме да ядем пилешко цяла седмица :) За по-малко порции обаче си заслужава да се направи по оригинал.
Интересно ми беше да науча, че при тях тези котлети се предлагат така, както у нас баничките и мекиците, почти на всеки ъгъл. А аз ги слагам в раздел "празнични" :)



Сервирахме ги с картофено пюре, а експериментаторът (аз) пожела да ги опита и със сос от нар. Ползвах рецепта от интернет, но се е изгубила някъде и не мога нито да кажа как, нито с какво точно я забърках.

За десерт има руски шоколадови бонбони :) Поне това съм снимала, иначе с руска торта "Наполеон" се подсладихме :). Но рецепта някой друг път. Сега хапвайте котлети и да ви е сладко!


18 коментара:

  1. Нареждам се, Снежи, щом така любезно ни подканяш :)
    Много го харесвам този котлет и преди време честичко правех. Ей как ще си хапнем скоро и ние. Е, без руски бонбони ще минем, но пък не пречи и Берьозка да посетя :)
    Прегръдка, мила Снежи и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Пепи :))
      Все наготово го хапвам и още не съм го правила сама, а иначе и аз много го обичам тоз котлет. Прегръдки и от мен, и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Е, да хапнем , изглеждат много вкусни, а бих опитала и със сосчето от нар! Рецептата е много хубава, Снежи! Никога не съм яла такова нещо, а имам и аз приятелка рускиня:)!
    Прегръдки! Хубав неделен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подшушни на приятелката, може да ти направи и да се уредиш като мен, с дегустация на готово :))) Прегръдки и от мен, Ив! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. И на теб да ти е сладко, Снежи, чудесно представяне. :) Чакам и десерта...
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ей такива приятели да си има човек, да му е вкусно, да му е сладко, да му е приятно, както и на всички нас, покрай вас! Чудни котлети, специални поздрави на твоята приятелка! И бонбончетата са страхотни, аз много обичам руски бонбонки. Прегръдки, Снежи и прекрасна нова седмица, ще чакам тортата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще поздравя Наталия задължително :)
      Руските бонбони и у нас изчезват светкавично. Разделяме си ги по равно, но все някой по-бързо си унищожава порцийката и краде от чуждите :)) Само дето етикети не им слагаме кой бонбон за кого е :)) Прегръдки и от мен, Бонбон! Успешна нова седмица, изпълнена с хубаво настроение и приятни емоции!

      Изтриване
  5. Мммм, колко вкусно! Обичам и много използвам в различни ястия това ароматно масло, но за тези котлети разбирам от теб, Снежи! Превъзходна рецепта! Поздравления за теб и приятелите!
    Успешна и здрава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз си мислех, че е доста популярна, но ето за теб е новост и ти я препоръчвам, Албенче :) Успешна да е и твоята седмица! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Много, много хубава рецепта, Снежи и аз бих я поставила в раздел празнични -
    изглежда страхотно, представянето ти, също...
    Благодаря за споделената идея, сърдечни поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и от мен! Усмихнат ден и щастлива седмица!

      Изтриване
  7. Снежи, страхотни котлети. Изглеждат много вкусни и празнични. Усмихнат ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи,пак страхотна рецепта дефилира тук,ама и с този сос как си подхождат котлетите ти-ум да ти зайде!
    Превъзходно и много вкусно,нямам грам съмнение!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Макар, заслугата да е на Наталия, приемам поздравите :) Прегръдки, с пожелание за усмихната нова седмица!

      Изтриване
  9. Помня ги предишните ти публикации с Наталия. Голяма кулинарка е наистина! :) Благодаря, че сподели за този интересен киевски котлет, не го знаех! Поздрави и на двете ви, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване

loading...