четвъртък, 27 февруари 2014 г.

На Йоли

Честит Рожден Ден!

С пожелание за много красота в отношенията и нестихваща жажда за творчество,
здраве и успешно покоряване на мечтани върхове.



Включвам се с удоволствие в инициативата, която ми подшушна Тики и смятам, че е много мило да поздравиш някой, без значение познат или непознат. Да му покажеш, че това, което прави има смисъл и си благодарен за споделения опит и красотата, която създава.
Благодаря ти, Йоли! Няколко пъти "пих" от кулинария ти извор, но днес е специално. Рецептата, която си избрах е за панакота с мед и сини сливи, в шоколадови кошнички. Промених някои неща (смятам, че това си е съвсем в нормите за един кулинарен блогър ;)).


Панакота със сладко от сини сливи

Продукти:

  • 100 мл прясно мляко
  • 400 мл течна подсладена сладкарска сметана
  • 5 с.л. сироп от сладко от сини сливи
  • ванилия
  • 20 г желатин
  • сини сливи от сладко (по 1 бр. на порция), отцедени
  • 100 г млечен шоколад за кошничките
Приготвяне:
  • Разтопете шоколада на водна баня и намажете вътрешните стени на силиконови формички. Оставете на студено и изчакайте шоколада да стегне. Ако някъде прозира шоколадовото покритие направете повторно намазване и изчакайте да стегне.

  • Залейте желатина с малко студена вода (около 60 мл) и оставете да набъбне.
  • Сложете в съд с двойно дъно сметаната, млякото и сиропа от сладкото. Загрейте до 30- 40 градуса. Сложете набъбналия желатин. Продължавайте да нагрявате сместа до 50 - 55 градуса, като бъркате непрекъснато. Отстранете от котлона. (От топлината желатина ще се разтвори). Оставете сместа да изстине напълно, като разбърквате от време на време.
  • Сложете по един плод от сладкото в кошничките (нарязан или цял).
  • Залейте със сметановата смес и приберете в хладилник.
  • Когато желатинът си свържи работата, внимателно махнете силиконовите формички (все едно обелвате банан, но внимателно :))

  • Украсете кошничките по ваш вкус. (Аз направих сърчица от оцветен бадемов марципан и сложих по една черешка). В оригиналната рецепта имат капаче от шоколадова заливка.


Останалата ми сметановата смес изсипах в силиконови формички, без шоколад.


Десертът е много лек и с приятен аромат от сините сливи (те нали са ми едни от любимите).
Шоколадовите кошнички го правят с достойна за празник визия. И не е никак сложен.


Да ви е сладко!

18 коментара:

  1. И е много красив! Десерт-мечта!
    Прегръдки, Снежи! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И много лесен, и бърз :) Прегръдки и от мен, Ив!

      Изтриване
  2. И е прекрасен! :) Снежи, красота си сътворила, браво. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки и десерт, Снежи! Без малко и аз този да избера, че ми се виждаше толкова фино и красиво направен от феята! Накрая тортата надделя :)
    Прегръдки и за двете ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При Йоли има толкова рецепти, че изборът е наистина труден. Видях тортата ти, прекрасна е! Прегръдки и от мен, Тики!

      Изтриване
  4. Прегръдки за тези вкусни и красиви изпълнения!
    И за двете "виновници" :)

    ОтговорИзтриване
  5. Снеже, страхотен десерт си приготвила и си го поднесла по страхотен начин! Много свежест лъха от снимките!
    Прегръдка и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  6. Да, достоен за празник и подарък, десерт Снежи -
    впечатляващо, неустоимо, много фино и стилно ...Красота!!!
    Прегръдки за Йоли, и за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, благодаря ти! Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  7. Страхотен сладък подарък за рожденичката! Неустоим десерт, Снежи! Жива и здрава да е Йоли и все така вдъхновена и вдъхновяваща, творяща и създаваща вълшебства! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно изпълнение на не по-малко разкошен и нежен десерт! Браво, Снежи!
    Поздравления за Йоли! Наздраве за нея, да ни е жива и здрава, да ни радва и вдъхновява както тя го може!
    Прегръдки и за двете ви от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано всички сме живи, здрави, Ирме! Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Чудесни и вкусни! Поздравления, Снежи! Много добра рецепта си избрала за поздравление!
    Поздрав и от мен! Хубав празничен ден днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Всичко хубаво и на теб! Прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")