събота, 15 февруари 2014 г.

Пилешки топки "Бяло и черно"

Нещо подобно опитах за първи път в Сърбия, а рецептата се получи с налучкване. До колкото си спомням, плънката беше фино смляна, като пастет и освен дробчетата не знам какво друго слагат съседите, но нали кулинарията е "свободна" наука. Не е като математиката. От два продукта, може да получиш няколко различни манджи. Или няколко различни манджи да събереш в една рецепта. Правила може и да има, но не толкова строги, като питагоровата теорема да речем :) И така събрах 2 (пържоли) плюс... (чакайте да преброя съставките)... 7 (основни) и получих (пак) 2 вкусни пилешки топки.


Пилешки топки "Бяло и черно"

Продукти



Продукти:
  • 2 бр. пилешки пържоли от бут (желателно да са с кожата)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1/2 морков
  • 60 г пикантен салам (чоризо)
  • 300 - 350 г пилешки дробчета
  • 2 ч.л. майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г топено сирене (тип чедър)
  • 2 кисели краставички
  • 1 бр. дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер
  • сол
  • прясно смлян черен пипер
  • щипка индийско орехче (по желание)
  • 2 с.л. олио
    Приготвяне:


      • Почистените дробчета заливаме с вода, поставяме дафиновия лист, целите зърна черен пипер и сваряваме. Посоляваме след кипването на водата. Сварените дробчета изцеждаме и оставяме да се охладят.
      • Пилешките пържоли се посоляват и наръсват със смлян черен пипер. Поставят се с кожата надолу, отгоре се слага найлоново фолио и с помощта на чукче се изтъняват.



      • Загряваме в тиган 2 с.л. олио и поставяме нарязания колбас. След това добавяме нарязаните кромид лук, морков и чесън. Пържим около минута и добавяме нарязаните сварени пилешки дробчета. Пържим още малко и отстраняваме от котлона. 




              • Добавяме ситно нарязаните кисели краставички. Овкусяваме със смлян черен пипер и по желание с щипка индийско орехче. Разбъркваме сместа.


                • Върху лист алуминиево фолио (намазан с малко олио или разтопено масло) поставяме пържолата (с кожата надолу), намазваме с 1 ч.л. майонеза, слагаме 20г топено сирене и отгоре сипваме на купчинка от плънката с дробчетата.


                  • Пържолата, заедно с фолиото поставяме в черпак (той ми помага за оформяне на топките). 



                      • Ако има място слагаме още малко от плънката.


                        • Завиваме крайчетата на фолиото. Притискаме, за хубаво оформяне на топките.


                          • Готовите, облечени във фолио пилешки топки поставяме в тава, наливаме малко вода и печем във фурна на максимална мощност (около 20-30 минути).


                            • След това цепваме фолиото отгоре и запичаме на грил, за кратко, до апетитна коричка.
                            • Може да намажете топките с майонеза (по 1 ч.л. на топка) и да поръсите с галета преди горното запичане. Получава се апетитна хрупкава коричка (снимка по-надолу).

                              Да ви е сладко с Elti!


                              Подхожда им прясна салата. Както и млечно-майонезен сос. Бешамел мисля, че също добре ще партнира, а защо не и доматен.


                              Пикантния салам може да се замени с бекон. И изобщо с плънката може да варирате според вкуса си.


                              Ето и една стара снимка, на пилешко по друга рецепта, но тук може да се добие представа за крайния резултат с галетена поръска.


                              Това е :)


                              22 коментара:

                              1. Снежи, предизвикваш обядът днес да е по-ранен... Чудно вкусно изглежда! :)
                                Усмихнат ден. :)

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Благодаря, Гери! Радвам се, че ти харесва :) и ти пожелавам вкусна неделя, с много добро настроение и усмивки!

                                  Изтриване
                              2. Снежи, съседите добре изкушават с месните си ястия, а ти си получила страхотно вдъхновение....слънчева събота!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Обичам да ходя на гости при съседите и за месните, и безмесните им, и отношението при сервиране. Поздрави, Игличе и хубав ден!

                                  Изтриване
                              3. Много красиво и ефектно ястие, Снежи,
                                с богатия пълнеж и апетитна коричка - една прекрасна рецепта.
                                Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и хубав уикенд!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. И аз благодаря, Дианче! Прегръдки, с пожелание за прекрасен неделен ден!

                                  Изтриване
                              4. Видях това изкушение и в 24 часа! Поздравления, Снежи!
                                Много апетитно и богато ястие! Обичам такива вкусотийки, при които възможностите за експерименти са много! :)
                                Усмихнати почивни дни!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Да, от вестника ме изпревариха, Светле :) Публикуваха преди да съм станала готова с поста в блога. А вариантите за плънката са наистина много. Аз отдавна се канех на този сръбски специалитет, точно с плънка от дробчета, но все не му идваше времето.
                                  Поздрави и хубав неделен ден!

                                  Изтриване
                              5. Обичам домашно приготвените ястия.Вкусни и апетитни изглеждат приготвените вкусотии.Ако търсиш експерт-дегустатор на разположение съм,напълно безплатно!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Ха-ха :)) дегустатори колко искаш около мен :)) и всичките безплатни.
                                  Благодаря и хубав ден!

                                  Изтриване
                              6. Много интересно и апетитно предложение, Снежи! Поздрави!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Благодаря, Сонче! Хубаво неделно настроение ти желая!

                                  Изтриване
                              7. А, това ще се прави, Снежи! Не ходя често при съседите, ма ти си свършила тази работа вместо мен. Аз само ще открадна рецептата оттук;) Хубава нова седмица ти желая!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Мъхче, благодаря ти! Хубава седмица и на теб! От съседите има още неща, които ми се иска и на мен да открадна:)))

                                  Изтриване
                              8. Снеже, невероятна си! Оригинално, ефектно и вкусно ястие!
                                Прегръдка и хубава слънчева нова седмица!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Благодаря, Инче! Хубава и усмихната нова седмица и на теб! Прегръдки!

                                  Изтриване
                              9. Ехе, Снежи тази рецепта влиза директно на челните позиции в списъка. Страхотна е! Много оригинална, много вкусна и много изкушаваща рецепта. Страхотни снимки и презентация! Прекрасна нова седмица, Снежи!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Благодаря, Бонбон! Прегръдки, с пожелание за хубава и успешна седмица!

                                  Изтриване
                              10. Ох,как ми се напълни устата,докато разглеждах снимките и четях рецептата,Снежи!Милост нямаш,ей!Обаче топките са голямо бижу!Прекрасна идея,ще се възползвам обезателно!Пък кожичката какъв тен има-мечта!Голям изкусител си,пак и отново!
                                Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!

                                ОтговорИзтриване
                                Отговори
                                1. Благодаря, Роси! Ти владееш доста по-добре умението да изкушаваш :)).
                                  Радвам се, че предложението ти харесва!
                                  Прегръдки, с пожелание за успешна и хубава нова седмица!

                                  Изтриване

                              loading...

                              Абонирайте се за публикации

                              Въведете вашия e-mail:

                              Предоставено отFeedBurner

                              Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")