Страници

Бананова торта с карамел и лешници


Бананова торта от блога на Elti
Тортата направих за Рождения ден на дъщеря ми (и от месец април е на стартова линия за публикуване 😏). 

Продукти:

Блатове:
  • 350 г (2 ¾ чаши) брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода за хляб
  • ½ ч.л. сол
  • 2 ч.ч  захар (320 - 350г)
  • 150 г меко масло 
  • 3 големи яйца
  • 1 чаена лъжичка ванилия
  • 130г заквасена сметана
  • 40 мл (¼ ч.ч.) олио
  • 1 ¼ ч.ч. пюре от банани (около 2 големи или 3 средни банана)
Крем:
  • 4 жълтъка
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко (397г)
  • 60 г масло
  • 50 г млечен кувертюр
  • 500 г маскарпоне

Карамел:
  • 100 г захар
  • 40 г масло
  • 100 мл течна сметана
  • 1/4 ч.л. сол
Още:
  • 100 г печени белени лешници
  • 2 - 3 банана

Начин на приготвяне на блатовете:
  • Смесваме в купа брашното, бакпулвера, содата и солта (първите четири съставки от списъка с продукти).
  • В друга купа разбиваме мекото масло със захарта. 
  • Към разбитото масло добавяме едно след друго яйцата, като след всяко разбиваме за кратко. 
  • След това слагаме ванилията, заквасената сметана и олиото. Разбъркваме с лъжица или разбиваме с миксера, но за кратко.
  • Добавяме половината от микса с брашно и разбъркваме до гладкост. След това и другата половина и отново разбъркваме.
  • Последно добавяме пюрето от банани и разбъркваме 
  • Сместа изсипваме във форма за торта с диаметър 20 см -22 см, с поставена хартия за печене на дъното или подмазана с олио и поръсена с брашно.
  • Печем в предварително нагрята до 170 ⁰С фурна. (горно и долно нагряване с вентилатор).
  • Времето е около 25-28 минути, като преди да извадим проверяваме готовността с клечка.
  • Изваждаме от фурната, оставяме блата във формата за 5 минути и след това изваждаме на решетка до пълното изстиване.
Приготвяне на крема:

  • Разбитите жълтъци, кондензираното мляко и маслото поставяме  в тенджерка (с двойно дъно) и варим всичко на слаб или средно загрят котлон. Отначало разбъркваме на често, а в края на варенето непрекъснато.
  • Сместа се сгъстява и добива лъскавина. Щом добие гъстотата на крем отстраняваме от котлона.
  • Разделяме варения крем на две части.
  • В едната част добавяме начупения кувертюр, изчакваме малко да се разтопи от топлината и разбъркваме до гладък крем (това е шоколадовия крем). 
  • В другата част (изчакваме да се охлади) слагаме маскарпонето и разбъркваме.
Приготвяне на карамела:
  • Карамелизираме захарта до светъл карамел.
  • Добавяме лешниците, а няколко секунди след тях и маслото. Разбъркваме.
  • Наливаме сметаната, слагаме солта и варим до пълното разтваряне на карамела (намаляваме степента на котлона)
Сглобяване на тортата:
  • Разрязваме изпечения и напълно изстинал блат на 4 платки.
  • Във форма за торта редим блат, част от шоколадовия крем,после резени банани, а върху бананите слагаме от крема с маскарпоне.
  • Втори блат, маскарпоне крем, банани, карамел с лешници.
  • Трети блат, шоколадов крем, банани, маскарпоне крем. 
  • Блатовете не се нуждаят от сиропиране.
  • Тортата трябва да отлежи в хладилника поне 12 часа.

Първи блат, шоколадов крем, банани, маскарпоне крем

Втори блат,  маскарпоне крем, карамел с лешници, банани


Парче от банановата торта с карамел и лешници


За декорация съм използвала:
1. Маслен крем - за измазване (една част оцветена в розово)
2. Сферички от фондан с различен диаметър
3. Карамелена кошничка от изомалт
4. Златни люспички - за техниката благодаря на Хриси, описала е всичко в публикацията си "Как да си направим "ядливо злато" в домашни условия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар