Страници

Сироп от вишни



Вишневият сироп е един от любимите ми. Ароматен, цветен и консервирал спомени от лятото.
Предпочитам да правя сироп от вишни вместо компот, за да пестя място в мазето (не, че и компот не слагаме, но е по-скоро за асортимент). 

Продукти:
  • Вишни, количеството е без значение (не ги меря)
  • Вишневи листа (слагам по една шепа, около 50 бр.листа, на килограм/килограм и половина вишни)
  • Захар - 1 кг на 1 л прецедена течност
  • Лимонена киселина (лимонтузу) - 10 г на 1 л прецедена течност

Начин на приготвяне:
  • Почиствам вишните от листа и дръжки (ако ги варя с тях има вероятност да придобие горчива нотка). Но не махам костилките.
  • Измивам хубаво вишните и ги поставям в дълбока тенджера.
  • Заливам ги с вода, да е два пръста над вишните.
  • Слагам на котлона и сварявам до пълно омекване на плода. 
  • В края на варенето слагам и листата, оставям да поври още 10-15 минути
  • След това прецеждам течността и я претеглям.
  • На 1 л прецедена течност си приготвям по 1 кг захар и по 10 г лимонтузу.
  • Варя прецедената вишнева вода със захарта до леко сгъстяване (отстранявам пяната, която се образува по време на варенето).
  • В края на варенето слагам лимонтузуто, оставям още 5 минути да ври и отстранявам от котлона.
  • Горещия сироп наливам в сухи бутилки и затварям, докато е все още горещ. (Може да се кипнат бутилките за по-сигурно).
  • При сервиране се разрежда със студена вода до сладост на вкус.
Насладете му се!

Сироп от вишни







По идея на Катето от My Candy Kitchen споделям една разновидност на напитка със сироп от вишни, която тя предложи при гостуването си в моя блог (публикация: "Гост в кухнята на Елти - My Candy kitchen носи полъх от Прованс" )


1. Сипваме сироп от вишни в стъклен съд и разреждаме с газирана (или трапезна) вода до желаната сладост.
2. Капваме в сиропа малко ликьор Кюрасо, за да получим този люляков цвят.
3. Поставяме в стъкления съд няколко стръкчета от лавандула (за красота и допълнителен аромат).
4. Сервираме охладен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар