Страници

Ципура на фурна и салата ромеско

 Ще започна от салатата, тя е братовчедка на известния испански сос ромеско, който много си върви с риба. Запазих продуктите, но не спазих технологията.И така вместо сос ви предлагам салата, която, уверявам ви, много си върви с риба.



Продукти за салата ромеско:

  • 4 бр. печени червени чушки
  • 1 бр. люта чушка
  • 4 домата
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз (листата ще сложа в салатата, а дръжките при рибата)
  • 100 г едро счукани лешници
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л.сол (или на вкус)
  • зехтин
Продукти за ципура на фурна:
  • 4 бр. риби ципура
  • 4 лимона
  • дръжки от магданоз
  • сол
  • зехтин
Приготвяне на салатата:
  • Бланшираме доматите за няколко секунди във вряла вода  и след това ги обелваме. Нарязваме и слагаме в купа.
  • Нарязваме печените чушки и лютата чушка.
  • Слагаме в купата чушките, счукания чесън, ситно нарязания магданоз.
  • Разбъркваме всичко.
  • Овкусяваме със сол, зехтин и лимонов сок.
  • Поръсваме със счукани лешници и нарязан магданоз.
Приготвяне на рибата:
  • Измиваме и подсушаваме рибата.
  • Правим не много дълбоки разрези от двете страни на рибата и я посоляваме.
  • Нарязваме лимоните на резени и една част слагаме на дъното на тавичката, в която ще печем.
  • Напълваме рибата с нарязани магданозени дръжки и останалите лимонови кръгчета.
  • Загряваме фурната на 200 ⁰С
  • Поставяме рибата да легне върху лимоновите резени в тавата, наръсваме със зехтин и печем в предварително нагрята фурна около 20 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар