Едни сладки хапки ви предлагам днес. Залчета охлювчета, известни и под името чатал татлъсъ.
Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ) |
Необходими продукти:
1. Продукти за сиропа:
- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. вода
- 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- аромат ванилия или вода от портокалов цвят
2. Продукти за тестото:
- 1 яйце
- 1/3 ч.ч. кисело мляко
- 1/3 ч.ч. олио
- 10 г бакпулвер (или 1 равна ч.л. сода)
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно (може и малко повече, виж бележката по-долу)
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Първо сваряваме сироп от захарта и водата, като оставяме да поври 5-10 минути.
- В края на варенето добавяме лимоновия сок и ванилията.
- Оставяме сиропа да изстине.
- Смесваме яйцето, киселото мляко и олиото. Добавяме 2 ч.ч. брашно заедно със солта и бакпувера. Омесваме на тесто, което е меко на пипане, но все още лепне.
- Добавяме още брашно (на този етап при мен тестото пое малко повече от половин чаша). Омесваме отново, оформяме на топка, завиваме с фолио за свежо съхранение и оставяме тестото да почива около 20-30 минути.
Бележка: тестото не трябва да лепне, то трябва да може да се меси и разточва гладко, без да трябва да се ръси плота с брашно. При предишно проготвяне сложих 2 ч.ч. брашно в тестото, получих меко тесто, което можеше да се точи, но задължително на набрашнен плот (иначе залепваше). И като заключение мога да кажа, че получих едни меки, трошливи сладки след сиропирането, което не беше особено приятно. Сега увеличих брашното в тестото, получи се една идея по-твърдо тесто, разточи се перфектно без брашно и крайният резултат след сиропирането беше фантастичен. Самите охлювчета преди сиропирането бяха крехки и хрупкави (много вкусни и в този си вариант). Магията се получава след престой от 24 часа в сиропа.
Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ) |
- След като е отлежало тестото го разделяме на две части.
- Разточваме едната част на тънка кора (около 2 мм) и нарязваме на ленти около 1,5 - 2 см широки.
- Навиването на охлювчетата става с помощта на вилица (за това в името има "чатал", т.е вилица).
- Промушваме края на лентата между зъбите на вилицата и навиваме на руло (по-този начин рулцата стават по-рехави, отколкото, ако ги навием на ръка).
- Залепваме края на лентата с малко вода, за да не се развие при пърженето.
- Загряваме в по-дълбок съд достатъчно количество мазнина и пържим охлювчетата на порции (котлонът не трябва да е много силен, за да не прегорят преди да е станало готово тестото във вътрешността и в същото време да не е много слаб, за да не поемат много мазнина при пърженето).
- Готовите охлювчета изваждаме на кухненска хартия да се отцедят.
- След това ги подреждаме в тава и заливаме със студения сироп. Даваме им достатъчно време, за да получим перфектните сладки залчета-охлювчета.
Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ) |
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар