Страници

Голяма палачинка на фурна

 Ще започна с цитат от блога "Вкуснотека":

"Това е най-вкусната палачинка на света - пухкава, мека, плътна и ухаеща на масло",

защото това е най-точното определение за тази палачинка. 

Печена палачинка

Продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. брашно (190 г.)
  • 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко (300 мл.)
  • щипка захар
  • щипка сол
  • 60 г качествено масло

 Препоръчително, за най-добър резултат, ползвайте тава с незалепващо покритие. 

Начин на приготвяне:

  1. Включваме фурната на 200 ⁰С, за да има време да нагрее докато приготвяме тестото.
  2. Разбиваме с миксер (или телена бъркалка) яйцата и брашното. 
  3. На малки порции наливаме млякото, добавяме захарта и солта и разбиваме до гладка смес.
  4. Слагаме тавата във фурната да се нагрее. След това пускаме маслото и изчакваме да се разтопи. 
  5. Щом се разтопи маслото веднага изливаме цялата смес за палачинката и пъхаме във фурната.
  6. Времето за печене е около 20-25 минути. 
  7. Изпечената палачинка накъсваме, както си е в тавата, с дървена шпатула (за да не нараним покритието на тавата) и сервираме.
  8. Поднасяме със сладко, сирене, кашкавал или според вкуса.
Моята наръсих с настъргано сирене, докато е още топла.
Сервирах с вълшебен, ароматен, домашен пчелен мед. И тук приключва снимковият материал към публикацията...
Да ви е сладко!


С благодарноски към блога "Вкуснотека"!


2 коментара:

  1. Снежи,
    майка ми правеше подобна палачинка много често по същия начин преди години.Удобно, бързо и лесно се приготвя.При това е чудесно предястие за нула време.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам спомен и аз, Ели, че майка ни е приготвяла палачинка на фурна, но колкото и пъти да опитвах, все не ми се получаваше, докато не намерих тази рецепта. Мисля си, че тайната може би е в тавата, а може би и в количеството масло и колко е нагрято. Важно е, че е имах сполука. И както казваш е една бърза и лесна рецепта. И много вкусна.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване