Обичам този ликьор. Преди време си записах рецептата в бележките на фейсбук, но сега като реших да погледна и хоп, изненада. Няма бележки. Сетих се да потърся с лупичката и изкочиха, но си я записвам и тук, за по-сигурно.
Ликьор от зелени орехчета
Продукти:
- 40 бр. малки зелени орехчета (берат се, когато са приблизително с размер на лешник)
- 1 л ракия
- 4 бутилки (от 700мл) червено вино
- 3 кг захар
- есенция шоколад (по желание)
Начин на приготвяне:
- Орехчетата се поставят в стъклен съд, заливат се с ракията и се държат 40 дни на тъмно.
- Виното се смесва със захарта.
- Бърка се от време на време до пълното разтваряне на захарта.
- Добавя се прецедената ракия.
- Ароматизира се с есенцията (винаги я пропускам, но я записах, че по оригиналната рецепта я има).
- Насипва се в сухи шишета и се съхранява на тъмно.
Заложена е половин доза |
Готов е за консумация след няколко дни, да кажем седмица. Тогава "омеква" и ароматът става по-кадифен. Трайността му е тествана до 2 години. Неотворен запазва напълно вкусовите си качества. Консумира се леко охладен - ако е прекалено студен, не се усеща ароматът му. Не го съхранявам в хладилник, а в мазето на тъмно и хладно.
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар