Ликьор от зелени орехчета

Обичам този ликьор. Преди време си записах рецептата в бележките на фейсбук, но сега като реших да погледна и хоп, изненада. Няма бележки. Сетих се да потърся с лупичката и изкочиха, но си я записвам и тук, за по-сигурно.

Ликьор от зелени орехчета

Продукти:

  • 40 бр. малки зелени орехчета (берат се, когато са приблизително с размер на лешник)
  • 1 л ракия 
  • 4 бутилки (от 700мл) червено вино
  • 3 кг захар
  • есенция шоколад (по желание)

Начин на приготвяне:

    Заложена е половин доза

  • Орехчетата се поставят в стъклен съд, заливат се с ракията и се държат 40 дни на тъмно. 
  • Виното се смесва със захарта. 
  • Бърка се от време на време до пълното разтваряне на захарта.
  • Добавя се прецедената ракия.
  • Ароматизира се с есенцията (винаги я пропускам, но я записах, че по оригиналната рецепта я има).
  • Насипва се в сухи шишета и се съхранява на тъмно.




Готов е за консумация след няколко дни, да кажем седмица. Тогава "омеква" и ароматът става по-кадифен. Трайността му е тествана до 2 години. Неотворен запазва напълно вкусовите си качества.  Консумира се леко охладен - ако е прекалено студен, не се усеща ароматът му. Не го съхранявам в хладилник, а в мазето на тъмно и хладно.

Наздраве!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...