Бих го нарекла полусладолед, защото не го замразявам до пълно стягане. Може дори изобщо да не се слага в камерата. Но на мен лично най-много ми харесва точно в това състояние на полусладолед, при което замръзването е тръгнало по периферията, а средата е мека.
Продукти:
- 250 мл течна сметана (33% масленост, животинска)
- 60 г еритритол
- 3 жълтъка + 3 белтъка
- 10 г желатин + 30 мл вода
- 400 г кокосово мляко (купих от Лидл, 94%-но)
- орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загряваме на водна баня течната сметана, разбитите жълтъци и еритритола. Загряваме почти до кипене, като бъркаме непрекъснато. Сместа започва слабо да се сгъстява и я махаме от котлона преди да е кипнала.
- Заливаме желатина с 30 мл вода и изчакваме да набъбне.
- Набъбналия желатин поставяме в топлия сметанов крем и бъркаме до пълното му разтваряне.
- Добавяме кокосовото мляко. Разбъркваме хубаво.
- Прибираме в хладилник и изчакваме да се прояви действието на желатина (т.е. сместа да се желира).
- Разбиваме белтъците на водна баня до пухкав белтъчен сняг.
- Изваждаме желирания крем от хладилника и го разбиваме с миксер.
- Към разбития крем добавяме белтъчния сняг и разбъркваме с шпатула до пълното му внедряване.
- Добавяме счукани орехи към сместа и я изсипваме в кутия.
- Поставяме кутията в камерата на хладилника, но за частично замразяване (не изчаквам да замръзне цялата смес. Вадя го в момента, в който по периферията имам вече замръзнал крем, а средата е мека, добре желирала се, пухкава една такава като бонбоните маршмелоу).
- Насипвам в чашки и сервирам поръсен с оцветени кокосови стърготини и орехи.
Може да погледнете и рецептата ми за Сладоледено парфе, ако не сте на диета. Рецептата, която току що споделих е на базата именно на нея, преработена до кето вариант и проба за замразяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар