Граовска кавърма

За да не ядосам някой баш самоусещаш се граовец, уточнявам, че кавърмата е малко модернизирана и в скобките съм написала продуктите и начина, по който се е готвило ястието още в детските ми години. Стара семейна рецепта е и тъй като рода ми е от регион Граово, си позволявам да я нарека граовска.

Наскоро спорихме с едни приятели какво е кавърма и как се прави. За едни било пържено свинско със сурова туршия, за други - с кромид лук, а за мен кавърмата си е задължително с праз лук. Това ме наведе на мисълта, че думата "кавърма" не предполага една и съща рецепта.
Едно от любимите ми зимни ястия е и дойде време да я запиша и споделя с вас.

Продукти:
(за 6 - 8 порции)
  • около 1,5 кг свинско месо (от бут)
  • 400 г праз лук (почистен)
  • 1 глава кромид
  • 10 резенчета сухи домати (в оригиналната рецепта 3 обелени домати от консерва)
  • 2 скилидки чесън
  • лютеница 2 с.л. (най-добре домашна)
  • 150 мл червено вино
  • вода около 150 мл
  • 350 г гъби печурки (от култивираните предпочитам кралските)
  • 4 - 5 бр. печени червени чушки (или 3 - 4 сухи чушки)
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • 1 с.л. суха ронена чубрица
  • 1 с.л. червен пипер
  • 5 - 6 малки мариновани лукчета (за кромид става въпрос, но може и без тях)
  • 30 - 40 г масло
  • около 3/4 - 1 ч.ч. олио (мас) - зависи от месото (ако е по-мазничко намалете олиото)



Начин на приготвяне:

Нарежете месото на парчета (3 - 4 см ориентировъчно)
Загрейте 1/2 ч.ч. олио и изпържете месото на силен котлон, до почервеняване.
Извадете готовото месо с решетъчна лъжица и го поставете в глинено гърне или тава, в която ще печете ястието.
В същата мазнина (ако трябва налейте още малко), за кратко, запържете гъбите (само колко да си сменят цвета и да си пуснат аромата).
Извадете и тях, пуснете ги при месото, а в мазнината задушете нарязания праз и 1 глава кромид лук, с малко вода. Изчакайте да се изпари водата и дръпнете лука от котлона. Сложете го в съда при месото и гъбите.

Сложете резенчетата сухи домати (или тези от консерва, нарязани),
чесъна (нарязан на ситно),
лютеницата, разредена с водата,
печените червени чушки, нарязани на едри парчета,
маринованите лукчета (ако слагате).

Поръсете ястието със сол,
черен и червен пипер,
чубрица.
Разбъркайте внимателно всичко.


Залейте с останалото олио и виното. Сложете капака на гърнето, а ако ползвате тава я завийте отгоре с алуминиево фолио.
Сложете ястието във фурната и включете на 250 градуса (С).
Щом чуете, че кипи, намалете температурата на 100 - 120 градуса (С) и оставете ястието да се готви бавно и дълго (не съм засичала време, но мисля, че 2 - 2 часа и половина е добре). Важно е кавърмата да остане само на мазнина.
На финала, махнете капака (или фолиото), когато кавърмата е  готова, сложете малки резенчета масло и запечете на горен реотан.


Топла домашна питка и тежко домашно вино ;) й подхождат най-много.
Като дете наблягах на питката, защото не обичах кавърма. Виното не го споменавам. Ама нямаше сила, която да ме накара да опитам нещо с лук. Сега е фаворит в зимните ми рецепти и наваксвам пропуските.
А как стана така, че опитах - от благоприличие :) Бяхме на гости. И нито аз, нито мъжът ми до този момент бяхме хапвали ястие с толкова много лук. Споглеждахме се 10 - ина минути, без думи се питахме как да излезем от неловката ситуация и решихме, че трябва да затворим очи и да играем сървайвър. Ей така стана всичко. А сега чак и рецепта пиша, че и любима я наричам :))


Сурва е! Ути готви вариво в Перник, а аз сядам на граовска кавърма. И ви казвам Наздраве!

35 коментара:

  1. Наздраве, Снежи. Много апетитна кавърма. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, страхотна е :) в моето семейство се прави само с праз, свинско и сухи чушки :)
    Но във всички рецепти със сигурност има мЕсо :)
    Важното е да е вкусно и да е споделено в прекрасна компания :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Праз, свинско и сухи чушки е истинската основа, Зори :) И у нас най-често така се готви.
      Това ястие не ми омръзва. Хубав ден на теб!

      Изтриване
  3. Снежи, фантастична е кавърмата!
    А и няма да е интересно рецептите навсякъде да са едни и същи!
    Наздраве и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина няма да е интересно :) Наздраве, Дани!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Много апетитна кавърма! Без маринования лук, който така или иначе нямам, всичко друго ми хареса :) С чаша червено вино до камината... идилия! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маринования лук не е задължителен, Танче. Купих едно бурканче за проба, не ми хареса за самостоятелно хапване, но в ястия го тествах и се държи добре :) Чашата вино е задължителна ;) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. ехаа, тази последната снимка е направо "ела ме изяж"!
    Чудесна е Снежи, в това снежно време не бих отказала ни с праз, ни с лук... само мръвка да има :)
    Прегръдка и хубава снежна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб си мислех, Пепи, като писах публикацията :)) Знаех, че ще оцениш това нещо с толкова много мръвки :) И не забравяй винцето ;)
      Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  6. Mдааа, вярно е, че вкусовете се променят с годините и добре, че е така! Кавърмата ти е вълшебна, Снежи! Хареса ми рецептата, а който иска да се препира граовска ли е или не - аз нападам...наздраве:*!
    Прегръдка! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова се променят, че нашите ме гледат с изумление и не могат да повярват. Още си спомням как реагираха, когато поисках пача - не ми сипаха, защото решили, че се шегувам. А аз чаках... :)
      Нападай, Ивче и да ти е сладко! Прегръдка и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  7. Ох, какво богато блюдо! Преглъщам ли преглъщам...
    Да си призная, Снежи, имам пропуски в тази област. Трябва скоро да наваксам.
    Рецептата ти е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ил! Препоръчвам рецептата за наваксване :) Една от любимите ми е и се надявам да се хареса и на теб. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  8. Сетих се и аз как проядох пържен лук при свекървата!
    Снеже, толкова е вкусна кавърмата ти, че си бодвам една мръвчица и изчезвам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха значи и ти си в отбора на сървайвърите :)))
      Прегръдки и от мен! Хубав ден, Инче!

      Изтриване
  9. Ау, че вкусна тази кавърма! Интересна рецепта, Снежи, и много вкусна! При вас е празник сега, истински красив, емоционален! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! Прекрасен ден и на теб!
      Емоциите около празника затихнаха, кавърмата е изядена, денят пак е обикновен... Но си имаме спомени :))

      Изтриване
  10. Много хубава рецепта, Снежи - наша, зимна и много апетитна!
    Изглежда вълшебно - благодаря за тематичното включване,
    хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Нашето си е най-хубаво, нали ;))?
      Усмивки и хубаво настроение в днешния ден!

      Изтриване
  11. Страхотно изглежда кавърмата, Снежи, облизвам се и преглъщам, хайде дим да ме няма оттук, да похапна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къде си, Игличе? Не те виждам, така бързо се изнесе :)) Какво похапна за утеха? :))
      Усмихнат ден, мила!

      Изтриване
  12. А пък в Добружджа казват кавърма на вид баница,даже я имам и при мен под названието добруджанска кавърма,без сирене е в плънката,на негово място има сол.
    Аз обичам всякак това ястие,Снежи,повече с лук,отколкото с праз го правя.
    Твоето ухае чак през монитора и със сигурност ще изпие не малко руйно винце!
    Наздраве и хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувала съм за добруджанска кавърма, но още не съм опитвала, Роси. Ще погледна в блога ти и може да скоча от граовска на добруджанска :). Или ще намекна на приятелката ми добруджанка да направим среща на регионалните рецепти (мисля, че добре ще си подхождат двете :)). Виното си е направо задължително ;)
      Наздраве и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  13. Историята "като дете не ядях такова нещо" ми е много добре позната, Снежи :) И кавърма също не ядях, обаче сега ... И аз правя с праз лук, но ще се възползвам от идеята за сушените домати :)
    Вкусна зимна седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаме си нашенска дума - "будала" :)) Ей така ме наричаше татко, като отказвах разни ястия. Сега разбирам, че съм била Будала, с главно "Б" :))
      Благодаря, Албенче и хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Важното е мръвки да има! Наздраве!
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нашенската кавърма, абсолютно вярно :)) Наздраве!
      Споделяш интересни неща, записах се да следя :)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. Охо, какво има тук? Много яко, половинът ако види, ще ме засили по вашия край да изуча тънкостите на тази кавърма;))
    Пък и как подхожда ВЕЧЕ на времето навън!!!...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи половинът е много прав :) И времето е от най-подходящото :)
      Поздрави, Мъх и хубави почивни дни!

      Изтриване
  16. Снежи, втората снимка ме заплени. Не, че останалите не са примамливи.
    Поздравление за прекрасното ястие! Само предполагам какъв аромат се носи около блюдото.

    ОтговорИзтриване
  17. Кавърмата ми е едно от любимите ястия през зимата.Също обичам стар боб в гърне със свински гърди,но гърнето ако може да заври в дървена жар на огнището в ижата, а не във фурната.Варивото е следващото любимо ястие най вече когато сме на вилата а на вън вали сняг на парцали и печката бумти ли бумти.Щях да забравя преди греяното червено вино задължително се пие греяна домашна дюлева ракия с чист пчелен мед.Е това е от мен един обикновен земен ГРАОВЕЦ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве! То греяно вино, то ракийка, че и дюлева... граовец си, няма грешка :) И на мен това са ми любимите нашенски ястия :) и как застуди, като по закон, ми се дояждат.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    2. Привет.Винаги ми е било драго да влизам в твоя блог.Сладовкусняк съм,всичко ям и женами е късметлийка в тази насока, но и сега лигите ми потекоха,още повече че сезона е за вариво по-граовски с кисело зеле и свински джолан с кокал иначе без кокала вкусът е друг.Е утре в Перник е празник-Сурова 2019г.само грипа да го нямаше,но и затова има лек-греяна домашна ракия/50градуса-двоен препек/от дуня/дюла/подсладена с мед.Бъди жива и здрава Снежана.Нека жените да влизат по-често в твоя блог и да радват своите половинки с прекрасните ти граовски рецепти!

      Изтриване

loading...