Наскоро спорихме с едни приятели какво е кавърма и как се прави. За едни било пържено свинско със сурова туршия, за други - с кромид лук, а за мен кавърмата си е задължително с праз лук. Това ме наведе на мисълта, че думата "кавърма" не предполага една и съща рецепта.
Едно от любимите ми зимни ястия е и дойде време да я запиша и споделя с вас.
Продукти:
(за 6 - 8 порции)
- около 1,5 кг свинско месо (от бут)
- 400 г праз лук (почистен)
- 1 глава кромид
- 10 резенчета сухи домати (в оригиналната рецепта 3 обелени домати от консерва)
- 2 скилидки чесън
- лютеница 2 с.л. (най-добре домашна)
- 150 мл червено вино
- вода около 150 мл
- 350 г гъби печурки (от култивираните предпочитам кралските)
- 4 - 5 бр. печени червени чушки (или 3 - 4 сухи чушки)
- сол и черен пипер (на вкус)
- 1 с.л. суха ронена чубрица
- 1 с.л. червен пипер
- 5 - 6 малки мариновани лукчета (за кромид става въпрос, но може и без тях)
- 30 - 40 г масло
- около 3/4 - 1 ч.ч. олио (мас) - зависи от месото (ако е по-мазничко намалете олиото)
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета (3 - 4 см ориентировъчно)
Загрейте 1/2 ч.ч. олио и изпържете месото на силен котлон, до почервеняване.
Извадете готовото месо с решетъчна лъжица и го поставете в глинено гърне или тава, в която ще печете ястието.
В същата мазнина (ако трябва налейте още малко), за кратко, запържете гъбите (само колко да си сменят цвета и да си пуснат аромата).
Извадете и тях, пуснете ги при месото, а в мазнината задушете нарязания праз и 1 глава кромид лук, с малко вода. Изчакайте да се изпари водата и дръпнете лука от котлона. Сложете го в съда при месото и гъбите.
Сложете резенчетата сухи домати (или тези от консерва, нарязани),
чесъна (нарязан на ситно),
лютеницата, разредена с водата,
печените червени чушки, нарязани на едри парчета,
маринованите лукчета (ако слагате).
Поръсете ястието със сол,
черен и червен пипер,
чубрица.
Разбъркайте внимателно всичко.
Залейте с останалото олио и виното. Сложете капака на гърнето, а ако ползвате тава я завийте отгоре с алуминиево фолио.
Сложете ястието във фурната и включете на 250 градуса (С).
Щом чуете, че кипи, намалете температурата на 100 - 120 градуса (С) и оставете ястието да се готви бавно и дълго (не съм засичала време, но мисля, че 2 - 2 часа и половина е добре). Важно е кавърмата да остане само на мазнина.
На финала, махнете капака (или фолиото), когато кавърмата е готова, сложете малки резенчета масло и запечете на горен реотан.
Топла домашна питка и тежко домашно вино ;) й подхождат най-много.
Като дете наблягах на питката, защото не обичах кавърма. Виното не го споменавам. Ама нямаше сила, която да ме накара да опитам нещо с лук. Сега е фаворит в зимните ми рецепти и наваксвам пропуските.
А как стана така, че опитах - от благоприличие :) Бяхме на гости. И нито аз, нито мъжът ми до този момент бяхме хапвали ястие с толкова много лук. Споглеждахме се 10 - ина минути, без думи се питахме как да излезем от неловката ситуация и решихме, че трябва да затворим очи и да играем сървайвър. Ей така стана всичко. А сега чак и рецепта пиша, че и любима я наричам :))
Сурва е! Ути готви вариво в Перник, а аз сядам на граовска кавърма. И ви казвам Наздраве!
Наздраве, Снежи. Много апетитна кавърма. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНаздраве, Танче! Усмихнат да е денят ти!
ИзтриванеСнежи, страхотна е :) в моето семейство се прави само с праз, свинско и сухи чушки :)
ОтговорИзтриванеНо във всички рецепти със сигурност има мЕсо :)
Важното е да е вкусно и да е споделено в прекрасна компания :)
Хубава неделя!
Праз, свинско и сухи чушки е истинската основа, Зори :) И у нас най-често така се готви.
ИзтриванеТова ястие не ми омръзва. Хубав ден на теб!
Снежи, фантастична е кавърмата!
ОтговорИзтриванеА и няма да е интересно рецептите навсякъде да са едни и същи!
Наздраве и хубава неделя!
Наистина няма да е интересно :) Наздраве, Дани!
ИзтриванеУсмихнат ден!
Много апетитна кавърма! Без маринования лук, който така или иначе нямам, всичко друго ми хареса :) С чаша червено вино до камината... идилия! :)
ОтговорИзтриванеМаринования лук не е задължителен, Танче. Купих едно бурканче за проба, не ми хареса за самостоятелно хапване, но в ястия го тествах и се държи добре :) Чашата вино е задължителна ;) Поздрави и хубав ден!
Изтриванеехаа, тази последната снимка е направо "ела ме изяж"!
ОтговорИзтриванеЧудесна е Снежи, в това снежно време не бих отказала ни с праз, ни с лук... само мръвка да има :)
Прегръдка и хубава снежна седмица!
За теб си мислех, Пепи, като писах публикацията :)) Знаех, че ще оцениш това нещо с толкова много мръвки :) И не забравяй винцето ;)
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубав ден!
Mдааа, вярно е, че вкусовете се променят с годините и добре, че е така! Кавърмата ти е вълшебна, Снежи! Хареса ми рецептата, а който иска да се препира граовска ли е или не - аз нападам...наздраве:*!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава седмица!
Толкова се променят, че нашите ме гледат с изумление и не могат да повярват. Още си спомням как реагираха, когато поисках пача - не ми сипаха, защото решили, че се шегувам. А аз чаках... :)
ИзтриванеНападай, Ивче и да ти е сладко! Прегръдка и от мен, с пожелание за хубав ден!
Ох, какво богато блюдо! Преглъщам ли преглъщам...
ОтговорИзтриванеДа си призная, Снежи, имам пропуски в тази област. Трябва скоро да наваксам.
Рецептата ти е прекрасна!
Благодаря, Ил! Препоръчвам рецептата за наваксване :) Една от любимите ми е и се надявам да се хареса и на теб. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСетих се и аз как проядох пържен лук при свекървата!
ОтговорИзтриванеСнеже, толкова е вкусна кавърмата ти, че си бодвам една мръвчица и изчезвам!
Прегръдки!
Ха-ха значи и ти си в отбора на сървайвърите :)))
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубав ден, Инче!
Ау, че вкусна тази кавърма! Интересна рецепта, Снежи, и много вкусна! При вас е празник сега, истински красив, емоционален! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюшка! Прекрасен ден и на теб!
ИзтриванеЕмоциите около празника затихнаха, кавърмата е изядена, денят пак е обикновен... Но си имаме спомени :))
Много хубава рецепта, Снежи - наша, зимна и много апетитна!
ОтговорИзтриванеИзглежда вълшебно - благодаря за тематичното включване,
хубава и успешна нова седмица!
Благодаря, Дианче! Нашето си е най-хубаво, нали ;))?
ИзтриванеУсмивки и хубаво настроение в днешния ден!
Страхотно изглежда кавърмата, Снежи, облизвам се и преглъщам, хайде дим да ме няма оттук, да похапна!
ОтговорИзтриванеКъде си, Игличе? Не те виждам, така бързо се изнесе :)) Какво похапна за утеха? :))
ИзтриванеУсмихнат ден, мила!
А пък в Добружджа казват кавърма на вид баница,даже я имам и при мен под названието добруджанска кавърма,без сирене е в плънката,на негово място има сол.
ОтговорИзтриванеАз обичам всякак това ястие,Снежи,повече с лук,отколкото с праз го правя.
Твоето ухае чак през монитора и със сигурност ще изпие не малко руйно винце!
Наздраве и хубава нова седмица,мила!
Чувала съм за добруджанска кавърма, но още не съм опитвала, Роси. Ще погледна в блога ти и може да скоча от граовска на добруджанска :). Или ще намекна на приятелката ми добруджанка да направим среща на регионалните рецепти (мисля, че добре ще си подхождат двете :)). Виното си е направо задължително ;)
ИзтриванеНаздраве и хубави почивни дни на теб!
Историята "като дете не ядях такова нещо" ми е много добре позната, Снежи :) И кавърма също не ядях, обаче сега ... И аз правя с праз лук, но ще се възползвам от идеята за сушените домати :)
ОтговорИзтриванеВкусна зимна седмица! Поздрави!
Имаме си нашенска дума - "будала" :)) Ей така ме наричаше татко, като отказвах разни ястия. Сега разбирам, че съм била Будала, с главно "Б" :))
ИзтриванеБлагодаря, Албенче и хубави почивни дни!
Важното е мръвки да има! Наздраве!
ОтговорИзтриванеhttp://thingamyjic.blogspot.com/
За нашенската кавърма, абсолютно вярно :)) Наздраве!
ИзтриванеСподеляш интересни неща, записах се да следя :)
Поздрави и хубави почивни дни!
Охо, какво има тук? Много яко, половинът ако види, ще ме засили по вашия край да изуча тънкостите на тази кавърма;))
ОтговорИзтриванеПък и как подхожда ВЕЧЕ на времето навън!!!...
Значи половинът е много прав :) И времето е от най-подходящото :)
ИзтриванеПоздрави, Мъх и хубави почивни дни!
Снежи, втората снимка ме заплени. Не, че останалите не са примамливи.
ОтговорИзтриванеПоздравление за прекрасното ястие! Само предполагам какъв аромат се носи около блюдото.
Благодаря и поздрави в кулата! Хубави почивни дни!
ИзтриванеКавърмата ми е едно от любимите ястия през зимата.Също обичам стар боб в гърне със свински гърди,но гърнето ако може да заври в дървена жар на огнището в ижата, а не във фурната.Варивото е следващото любимо ястие най вече когато сме на вилата а на вън вали сняг на парцали и печката бумти ли бумти.Щях да забравя преди греяното червено вино задължително се пие греяна домашна дюлева ракия с чист пчелен мед.Е това е от мен един обикновен земен ГРАОВЕЦ!
ОтговорИзтриванеНаздраве! То греяно вино, то ракийка, че и дюлева... граовец си, няма грешка :) И на мен това са ми любимите нашенски ястия :) и как застуди, като по закон, ми се дояждат.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Привет.Винаги ми е било драго да влизам в твоя блог.Сладовкусняк съм,всичко ям и женами е късметлийка в тази насока, но и сега лигите ми потекоха,още повече че сезона е за вариво по-граовски с кисело зеле и свински джолан с кокал иначе без кокала вкусът е друг.Е утре в Перник е празник-Сурова 2019г.само грипа да го нямаше,но и затова има лек-греяна домашна ракия/50градуса-двоен препек/от дуня/дюла/подсладена с мед.Бъди жива и здрава Снежана.Нека жените да влизат по-често в твоя блог и да радват своите половинки с прекрасните ти граовски рецепти!
Изтриване