Страници

Сладолед за диетуващи (кокосов сладолед в кето вариант)

 


Бих го нарекла полусладолед, защото не го замразявам до пълно стягане. Може дори изобщо да не се слага в камерата. Но на мен лично най-много ми харесва точно в това състояние на полусладолед, при което замръзването е тръгнало по периферията, а средата е мека. 


Продукти:

  • 250 мл течна сметана (33% масленост, животинска)
  • 60 г еритритол
  • 3 жълтъка + 3 белтъка
  • 10 г желатин + 30 мл вода 
  • 400 г кокосово мляко (купих от Лидл, 94%-но)
  • орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
  • Загряваме на водна баня течната сметана, разбитите жълтъци и еритритола. Загряваме почти до кипене, като бъркаме непрекъснато. Сместа започва слабо да се сгъстява и я махаме от котлона преди да е кипнала.
  • Заливаме желатина с 30 мл вода и изчакваме да набъбне.
  • Набъбналия желатин поставяме в топлия сметанов крем и бъркаме до пълното му разтваряне.
  • Добавяме кокосовото мляко. Разбъркваме хубаво.
  • Прибираме в хладилник и изчакваме да се прояви действието на желатина (т.е. сместа да се желира).
  • Разбиваме белтъците на водна баня до пухкав белтъчен сняг.
  • Изваждаме желирания крем от хладилника и го разбиваме с миксер.
  • Към разбития крем добавяме белтъчния сняг и разбъркваме с шпатула до пълното му внедряване.
  • Добавяме счукани орехи към сместа и я изсипваме в кутия.
  • Поставяме кутията в камерата на хладилника, но за частично замразяване (не изчаквам да замръзне цялата смес. Вадя го в момента, в който по периферията имам вече замръзнал крем, а средата е мека, добре желирала се, пухкава една такава като бонбоните маршмелоу).
  • Насипвам в чашки и сервирам поръсен с оцветени кокосови стърготини и орехи.


Може да погледнете и рецептата ми за Сладоледено парфе, ако не сте на диета. Рецептата, която току що споделих е на базата именно на нея, преработена до кето вариант и проба за замразяване. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар