Страници

Домат бюрек и доматени кюфтенца

Чушки бюрек, тиквички бюрек, патладжан бюрек, а защо не и домат. Това нещо се появи пробно в моята кухня - провокира ме един въпрос на момиче от един кулинарен форум. Въпросът беше "как се прави"? Отговорът - "както и чушките", излезе на преден план в главата ми съвсем спонтанно, но след по-задълбочен анализ, реших, че е по-добре да опитам, че да знам със сигурност как се прави.
Не е от великите кулинарни открития и някои от вас може да са го приготвяли много преди мен, но ще споделя моя си вариант.


На снимката по-горе е много доматено - най-отдолу: син домат. Отгоре - домат бюрек. Върху него 3 от доматените кюфтенца, които видях при Горски мъх и които се оказаха много приятни, свежи и с типично летен вкус. Благодаря, на Мъхчето и на авторката, че споделиха тази така лесна и хубава рецепта.

Домат бюрекът, главният герой в тази публикация, е подходящ за топло предястие (на мен ми харесва и студен) или лека вечеря.

Продуктите:
2 броя едри, твърди домати
300 - 350 г краве сирене (твърдо)
2 - 3 с.л. зехтин (олио)
50 г счукани орехи (по желание)
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. сос песто (по желание)
сол
черен пипер
За панировката:
3 яйца
1 ч.ч. брашно
5-6 с.л. грис
олио


Нарязваме доматите на шайби с дебелина 5-6 мм. Посоляваме ги и ги оставяме да се изцедят. През това време намачкваме сиренето, добавяме зехтина, нарязаната скилидка чесън, орехите и разбъркваме. Получава се нещо като пастет от сирене. Комплектоваме шайбите две по две, като ги избираме с еднакъв (близък) диаметър. Взимаме една шайба, намазваме я с много малко количество сос песто. Сиренето разделяме на толкова части, колкото са двойките домати и оформяме на топче, което приплескваме като кюфте. Върху намазания кръг домат поставяме сиренето. Взимаме второто кръгче домат, поръсваме го пестеливо с черен пипер и го поставяме върху сиренето.
Панировка: Разбиваме яйцата в подходяща купа. Смесваме брашното и гриса в друга купа.
Оформените доматени сандвичи панираме първо в брашнената смес, после в яйцата, пак в брашнената и пак яйца. Пържим в силно загрята мазнина (за няколко секунди панировката добива златисто-препържена коричка) и обръщаме. Изваждаме и поставяме върху салфетка или специална хартия да се освободят от излишната мазнина.






И две стари снимки:



20 коментара:

  1. Снежи, толкова апетитно снимки си направила!
    Чудесно предложение!
    Кюфтенцата на Диди отдавна съм си набелязала, но така и не ги направих!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила! Радвам се, че ти харесва предложението :) Все още има домати, за наваксване на пропуснатото :)
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  2. Мммм ухае на лято от тази публикация. Много вкусни снимки, а ако имаше вариант да си хапнем и през монитора щеше да е страхотно :) Дано някой ден да се изобрети нещо по този въпрос! Новият обновен дизайн на блога много ми харесва. Пресъздава уютна атмосфера, все едно си си у дома. :) Прекрасен е, Снежи!
    Слънчева и усмихната неделя! :-]

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Ако имаше вариант, за "хапване" през монитора, аз със сигурност нямаше да мога да минавам през вратата, каквато съм си лакома :)) Радвам се, че ти харесва новата ми блогърска визия :) и благодаря!
      Приятна и успешна седмица! Поздрави!

      Изтриване
  3. Жестоко!!! Убиствено жестоко! Много ми допада този вариант и ще се опита със сигурност!
    С пожелание за хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, fedora и много ти благодаря! Надявам се да ви хареса :)
      Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  4. Много апетитни снимки, изглежда превъзходно! Приятна неделя! :) Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани! Сърдечни поздрави и от мен! Хубава седмица!

      Изтриване
  5. Колко навреме ми идва твоята публикация!приготвила съм патладжани и тиквички за бюрек, а сега ще добавя и доматки за разкош и колорит.
    Вксна и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много ми е приятно! Много обичам тиквички и патладжани на бюрек. Домат бюрекът също се нареди в класацията на обичаните. Искрено се надявам и на вас да хареса.
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Абе винаги има какво да се научи от блоговете;) Ей сега да кажа, не бих се сетила да опитам домати бюрек, но вече си ги записах;) За доматените кюфтенца както стана ясно-знам и пак да споделя, че това е едно от малкото неща, които абсолютно всички харесаха у дома;)
    Хубава седмица, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, изненадала съм те с рецепта значи ;)Вкусни са тез доматени кюфтенца и у нас също бяха оценени високо. То, да си призная, че покрай тях се сетих и за домат бюрека. Благодаря ти и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Апетитно, нещо ново и интересно! А и в комбинация с тиквички и син домат ще е превъзходно!
    Снежи, приятна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, както казва Вили "и доматки за разкош и колорит" :) Благодаря ти, tillia и хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  8. Е, няма отлагане вече! Предавам се!:) И бюрек даже, за капак:). Много вкусно приготвено и красиво подредено! Много бих се зарадвала на една такава куличка!
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние и се порадвахме на куличката, сега е ред на някой друг :)Благодаря ти, Candy, за милия коментар и прекрасна седмица, мила!

      Изтриване
  9. Щом има домат и сирене, че и други екстри задължително съм наредена на опашката :Р Ще го пробвам!
    Сърдечни поздрави, Снеже :)

    ОтговорИзтриване
  10. Снежи,как ще дочакам обяда при тези апетитни доматени сандвичи не знам,страхотни са!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Радвам се, че ти харесват и ти пожелавам прекрасен утрешен ден!

      Изтриване