сряда, 18 юли 2012 г.

Чушки бюрек и доматен сос с ориз


Печка на дърва, котлон с махащи се рингове, опушени тигани, мирис на дим, бакърени тави - това са нещата, които изплуват в съзнанието ми, когато готвя "селска" манджа.

Доматен сос с ориз баба приготвяше за основно ястие. В два варианта - с люта чушка за големите и без, за децата. Простотата и вкусът на ястието го запази във времето и винаги, когато го приготвям се връщам мислено в детството. За това сигурно сега ми е сто пъти по-вкусно, отколкото тогава. Само дето сега не минава за основно ястие, а за гарнитура. 
Точни количества няма.

Доматен сос с ориз

Продукти (не са съвсем точни, по-скоро примерни):
  • 3 сочни градински домати
  • 1 глава кромид лук
  • люта чушка (по желание)
  • 6 - 7 с.л. ориз
  • чесън и сол
Начин на приготвяне:
  • Загряваме малко олио в тенджерка или дълбок тиган. 
  • Слагаме една глава кромид лук, нарязан на по-едро и запържваме до леко покафеняване. 
  • Ако ще ползваме люта чушка, слагаме я малко след лука. 
  • Добавяме нарязани (примерно) 3 домата (градински от сочен сорт) и посоляваме. 
  • Бъркаме и когато доматите пуснат сос наръсваме няколко (6 -7 с.л.) лъжици ориз (предварително измит и отцеден). 
  • Оставяме на слаб котлон оризът да пие от доматения сок. 
  • Ако се случи сосът да намалее чувствително, а оризът още да не е готов наливаме малко вода (но внимаваме с количеството - по-добре да доливаме на няколко пъти, но по малко). 
  • Последно слагаме ситно нарязани скилидка чесън и магданоз. 


 Чушки бюрек си партнират чудесно с този сос. Обожавам ги като вкус, но ги мразя за приготвяне, че ми оцвъкат цялата кухня. Добре, че сега лятото съм сложила един котлон на вън, под навеса и си цапотя на воля :)


Първо изпичам и обелвам чушките (бройката е според хората и апетита). Избирам месести - зелени или червени (каквито има).
Намачквам сирене (хубаво, твърдо и добре узряло) с малко олио, черен пипер (понякога го пропускам) и чесън задължително.
С този пастет от сирене пълня чушките. После панирам по популярния начин - брашно, яйце (по желание - повторение на брашно, яйце за по-дебела панировка).





Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Моята баба също приготвяше такъв ориз, но виж, тези чушки са спациалитет на мама....в онези години.
    Този пост ме отвя в спомени от детството!:)
    Поздрави, Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Диве? И на мен на детството ми замириса :))) За ориза мислех, че си е домашна специална рецепта, че никъде до сега не съм яла такъв на чуждо място. А ти сега... и твоята баба го е правила :))). Да не се окажат от един край, че да е така. Моята баба беше от трънския. Важното е, че е нещо просто и вкусно, което лично аз обожавам лятно време - едно заради вкуса, друго заради спомените. Мили поздрави и от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Снежи, и аз обожавам домати с ориз, които сега готвя много рядко :)
    Но твоите са чудесни!
    А и с тези апетитни чушки...
    Тези дни си припомних чушките в блога на Еликсирчето, които са във фурна!
    и смятам да ги опитам :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! Сега погледнах и аз в блога на Еликсир - нейните са доста по-богати и изглеждат приказно. Сърдечни поздрави от мен и хубав ден!

      Изтриване
  3. Оризецът си е основно ястие и аз така го приготвям, макар да не съм от твоя край :)А е вкусен, защото е на баба рецептата!:)Пък чушките и да "оцвъкват", пак ще ги приготвяме, защото са много вкусни :)
    Elti,благодаря че припомни за тези вкусотии! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, tillia :)) Прегръдки и от мен! Благодаря и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")