Печка на дърва, котлон с махащи се рингове, опушени тигани, мирис на дим, бакърени тави - това са нещата, които изплуват в съзнанието ми, когато готвя "селска" манджа.
Доматен сос с ориз баба приготвяше за основно ястие. В два варианта - с люта чушка за големите и без, за децата. Простотата и вкусът на ястието го запази във времето и винаги, когато го приготвям се връщам мислено в детството. За това сигурно сега ми е сто пъти по-вкусно, отколкото тогава. Само дето сега не минава за основно ястие, а за гарнитура.
Точни количества няма.
Доматен сос с ориз
Продукти (не са съвсем точни, по-скоро примерни):
- 3 сочни градински домати
- 1 глава кромид лук
- люта чушка (по желание)
- 6 - 7 с.л. ориз
- чесън и сол
Начин на приготвяне:
- Загряваме малко олио в тенджерка или дълбок тиган.
- Слагаме една глава кромид лук, нарязан на по-едро и запържваме до леко покафеняване.
- Ако ще ползваме люта чушка, слагаме я малко след лука.
- Добавяме нарязани (примерно) 3 домата (градински от сочен сорт) и посоляваме.
- Бъркаме и когато доматите пуснат сос наръсваме няколко (6 -7 с.л.) лъжици ориз (предварително измит и отцеден).
- Оставяме на слаб котлон оризът да пие от доматения сок.
- Ако се случи сосът да намалее чувствително, а оризът още да не е готов наливаме малко вода (но внимаваме с количеството - по-добре да доливаме на няколко пъти, но по малко).
- Последно слагаме ситно нарязани скилидка чесън и магданоз.
Първо изпичам и обелвам чушките (бройката е според хората и апетита). Избирам месести - зелени или червени (каквито има).
Намачквам сирене (хубаво, твърдо и добре узряло) с малко олио, черен пипер (понякога го пропускам) и чесън задължително.
С този пастет от сирене пълня чушките. После панирам по популярния начин - брашно, яйце (по желание - повторение на брашно, яйце за по-дебела панировка).
Да ви е сладко!
Моята баба също приготвяше такъв ориз, но виж, тези чушки са спациалитет на мама....в онези години.
ОтговорИзтриванеТози пост ме отвя в спомени от детството!:)
Поздрави, Снежи :)
Нали, Диве? И на мен на детството ми замириса :))) За ориза мислех, че си е домашна специална рецепта, че никъде до сега не съм яла такъв на чуждо място. А ти сега... и твоята баба го е правила :))). Да не се окажат от един край, че да е така. Моята баба беше от трънския. Важното е, че е нещо просто и вкусно, което лично аз обожавам лятно време - едно заради вкуса, друго заради спомените. Мили поздрави и от мен! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, и аз обожавам домати с ориз, които сега готвя много рядко :)
ОтговорИзтриванеНо твоите са чудесни!
А и с тези апетитни чушки...
Тези дни си припомних чушките в блога на Еликсирчето, които са във фурна!
и смятам да ги опитам :)
Поздрави и хубава вечер!
Дани, благодаря ти! Сега погледнах и аз в блога на Еликсир - нейните са доста по-богати и изглеждат приказно. Сърдечни поздрави от мен и хубав ден!
ИзтриванеОризецът си е основно ястие и аз така го приготвям, макар да не съм от твоя край :)А е вкусен, защото е на баба рецептата!:)Пък чушките и да "оцвъкват", пак ще ги приготвяме, защото са много вкусни :)
ОтговорИзтриванеElti,благодаря че припомни за тези вкусотии! Прегръдки!
Така си е, tillia :)) Прегръдки и от мен! Благодаря и хубав ден!
Изтриване