Страници

Испански омлет или една спонсорирана публикация от Lidl



Испанска вечеря

"Не всички приказки започват с "имало едно време...". Някои започват с рецепта..." и (допълвам) подарък, като този, който получих от Lidl. Това е цитат от фейсбук страницата на Lidl, който много ми хареса. И който много добре изразява темата на тази ми публикация.

Изненадата да получиш подарък без повод прави ефекта още по-силен. А Lidl не спират да ме изненадват и радват. Първо целогодишно (основно там пазарувам), после по великденски (1, 2, 3), а сега по испански :)

Подарък от Lidl

Тиганът за паеля е вълшебен. Вчера видях, че още ги има налични в магазина и определено си струва. Голям, удобен, незалепващ, загрява бързо и готви за много :) Или много хора, или за малко, но много гладни хора. В него освен да направите паеля (онова вкусно испанско ястие, за което писах тук), може да изпечете питки на тиган (ще ви предложа по-долу тип крекери), банички, огромни палачинки и още много и по много. Използвах на обикновен котлон и въпреки, че диаметърът на плочата беше по-малък се нагря доволно.


Другото, което всъщност първо опитах и първо свърши, абсолютно изненадана от добрия вкус (за това на снимката присъства само кутийката) е десертът - Торта Империал (Турон). Бяла нуга с бадеми и мед - наистина не очаквах, да е толкова вкусно. Опитвам за първи път, а се оказа, че е емблематичен испански десерт, прераснал от коледен в целогодишен. И сега се сещам, че имам една записана рецепта, долетяла от Испания и споделена от слънчевата Дани, която ще пререди няколко други в списъка :) А бе щом има и музей на турона, значи си струва.


Сирената (Козе, Манчего, Иберико) също са разкошни. По принцип посягам скептично към разни непознати млечни, съответно не съм голям познавач, но заради тези сирена със сигурност ще чакам следващата испанска седмица в Lidl. Сега им се насладихме предимно в натурален вид, но продължението тепърва предстои.
Зехтинът и виното си чакат подходящия момент и компания. За тях ще ви разкажа друг път. А сега ще направя един испански омлет, крекери и пюре от нахут със сметана.

Ще започна с крекерите, за да ви предложа залъгалки, докато чакаме омлета :)

Крекери с четири вида брашно
По идея на: Ossigeno
Продукти:
  • 60 г царевично брашно
  • 60 г брашно от лимец
  • 1 с.л. конопено брашно
  • 120 г бяло пшенично брашно
  • 7 - 8 с.л. зехтин
  • 8 - 10 с.л. вода
  • 1/2 ч.л. сол
Приготвяне:
  • Сложете в купа всички видове брашно и солта.
  • Сложете зехтина и разбъркайте, с претриване.
  • Добавете водата, като след 5-тата лъжица разбъркайте и след това добавяйте лъжица след лъжица. Преценете количеството по тестото. Трябва да е добре споено, нелепнещо, лесно да се оформи на топка, без да се разпада.

Крекери на тиган


  • Късайте от тестото топки, с големината на орех и ги разточете на тънки питки.
  • Поставете питките в сух, нагрят тиган и ги изпечете до лек загар, от двете страни.
  • Стават чудно хрупкави. Правя ги трети или четвърти път по рецептата на Ина, този - с повече видове брашно. 
  • Готовите крекер-питки оставяме да изстинат и начупваме на парчета.


Нахутено пюре

Прочетох, че испанският готвач не може без картофи, боб, чушки или домати. И реших към крекер-питките да предложа бобено пюре. Но консервичката ми се оказа само една и затова минах на вариант нахутено, с малка бобена подсилка.

Продукти:
  • 220 г сварен нахут
  • 120г сварен боб (червен)
  • половин глава кромид лук
  • 3 - 4 с.л. олио
  • 1/4 от скилидка чесън
  • 80 - 100 мл течна готварска сметана
  • сол
  • 1 с.л. червен пипер
Приготвяне:

  • Нарежете лука на дребно.
  • Загрейте олиото в тиган и добавете нарязания лук (вкл. и чесън). Оставете да се запържи до съвсем лек загар по краищата.
  • Пасирайте нахута и боба.
  • В тигана с лука добавете червения пипер и веднага след него нахутено-бобеното пюре. Разбъркайте и пържете няколко минути (2 - 3 може би).
  • Налейте сметаната и бъркайте докато пюрето я поеме. Ако стои рядко го оставете малко да се сгъсти, но имайте предвид, че при изстиване се стяга.
  • Посолете на вкус и отстранете от котлона.
  • Поставете в чиния и наредете (или забодете) парченца крекери около (или в) пюрето.




Испански омлет

Продукти:
  • 500 г обелени картофи
  • 80 г кромид лук
  • 200 г колбас чоризо
  • 120 г сварен боб
  • 1 бр. люта чушка (по желание)
  • 5 яйца
  • 200 мл течна готварска сметана
  • смлян черен пипер, сол
  • Олио (зехтин) 

Приготвяне:
  • Нарежете картофите на тънко (1мм)
  • Загрейте в голям тиган олио, като, ако ползвате такъв с незалепващо покритие, то може да сложите по-малко количество. Картофите не е нужно да плуват в мазнина, а само дъното на тигана да е леко омазнено. (Но, ако ползвате обикновен тиган ще трябва да налеете повече олио за пърженето на картофите. Съветвам ви да отцедете излишната мазнина преди да добавите лука и другите продукти за омлета.)
  • Изпържете картофите до омекване. Температурата на котлона не трябва да е много силна. И разбърквайте от време на време.
  • След това добавете нарязания лук, чесън и оставете малко да се запържи.
  • Сложете нарязания колбас (лютата чушка, ако ползвате) и изчакайте и той да пусне аромата си.
  • Следва сварения боб. Разбъркайте внимателно, като се стараете да не мачкате или чупите картофите.



  • Разбийте яйцата и сметаната. Добавете сол и смлян черен пипер на вкус.
  • Излейте яйцата в тигана и изчакайте да се стегнат.
  • Сервирайте омлета топъл, (при мен директно с тигана на масата :))



  • В отделна чинийка (на мястото на свършилите крекери с пюре ;)) поднесете настъргани испански сирена (Манчего, Иберико) или кашкавал, за гарниране на омлета.




Да ви е вкусно!

БЛАГОДАРЯ, LIDL!





20 коментара:

  1. уауууу Снежи, каква богата публикация! Страхотен е омлета, чудесни са крекерите, браво на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой го казва :) Майсторът на богатите публикации :)) Благодаря, Пепи! Хубав и усмихнат ден, мила!

      Изтриване
  2. Три в едно! Браво Снежи, да ви е сладко и испанско :))

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, чудесен подарък и прекрасни рецепти.
    Заинтригува ме с тази торта и ще чакам и другите
    публикации!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Ще правя турон съвсем скоро :)
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Ехе, валеж от предложения при теб :)
    Поздравления за подаръците и хрумките!
    Ама крекерите ти са чудни и са доста различни :))
    Ще трябва да пробвам и твоя вариант!

    Слънчев ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Крекерите още като ги показа ми разчовъркаха мислите :) Правя ги често, с каквото брашно имам под ръка :)
      Хубав да е и твоят ден!

      Изтриване
  5. Снежи,да ви е сладко и вкусно с прекрасните подаръци,Лидъл наистина умеят да изненадват много приятно и все с качествени неща!
    Крекерите много ми допаднаха така изпечени на тиган,трябва да опитам този начин някой път и аз вместо да ги пека във фурната.Цялото меню е фантастично!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Права си за Лидъл. Аз за това си ги харесвам :)
      Хубав и усмихнат ден! И скоро да почерпиш с печени на тиган крекери :)

      Изтриване
  6. Че то с такъв хубав тиган си заслужава директното сервиране :) ....А аз го изтървах тука, ама пък си купих едни мариновани чесънчета .....чудни на вкус:)!
    Снежи, да са ти честити вкусните подаръци! Голям Лидъл! Браво!
    Крекерите ми харесаха и пюрето също!
    Прегръдка! Хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много удобен тиганът, Ив. На теб да са ти сладки чесънчетата :)
      Прегръдка и от мен! Благодаря ти и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Снежи, честити ти подаръци. Цялото меню е страхотно и много идейно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честити подаръци, Снеже! Апетитно и богато меню си сътворила!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама тия от Лидл не си поплюват- знаят на кого да пращат. Снежи, очарована съм и от подаръците ти , и от приготвените вкусотии;) Браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Олеее ... тук какво испанско угощение се вихрело а аз съм го пропуснала :)
    Направи кремчето с турон Снежка ... трепач е ... така казаха момчетата ми :)
    А до колкото за тиганът за паеля ... наистина е вълшебен ... имам го същият.
    Абе този БГ Лидъл много щедър бил :) не знаех че и подаръци дават ... браво!
    Поздравления и за теб Снежинке ... страхотни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, непременно ще опитам кремчето с турон. Добре, че се сетих къде да търся рецепта :) Благодаря ти, мила и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване