Всяка година по Коледа правя подаръци и на фирмените ни клиенти. Тази избрах да са по-различни от минали години. То, така или иначе никъде в томовете икономическа литература не пише какви точно трябва да бъдат :)
Фирмени рисувани меденки |
Вдъхновението за тези медени поздравителни картички дойде от Бети. Рецептата за самите меденки също е от нея. Захарното покритие е по тази рецепта - гъм пейст. Изрисувани са с геловия ядливи бои.
Рисувани меденки или сладки поздравителни картички
Източник: Вкусно с Бети
Продукти:
- 400 г брашно
- 60 г мед
- 80 г пудра захар
- 100 г масло, меко на стайна температура
- 2 яйца
- 1 ч.л сода бикарбонат
- 1/4 ч.л сол
- 2 ч.л. канела, или на вкус
- 1 ч.л. смес от подправки (купих от Lidl)
- 1 ч.л. смлян карамфил
- щипка индийско орехче
- 1/4 ч.л. джинджифил на прах
Приготвяне:
В голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, всички подправки и солта.
Оформете кладенче и добавете маслото, меда и яйцата. Разбъркайте.
Когато бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.
Подаръкът от Лидл за ръсене на брашно ми беше пръв помощник |
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно.
Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура (маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне).
Загрейте фурната до 180 C.
Разточете тестото на кора, с дебелина около 3 - 5мм и изрежете желаните форми.
Подредете бисквитките в тава, застлана с хартия за печен.
Изпечете ги в предварително нагрята фурна до леко поруменяване.
Оставете да се охладят и приберете в кутия (до момента на украсяване).
За декорацията - разточете захарното тесто на напудрена с пудра захар повърхност. Изрежете формички, със същите резци, с които рязахте бисквитките.
Намажете бисквитките с разреден с малко вода мед (до консистенция на гъст захарен сироп).
Отгоре сложете захарното тесто и леко притиснете.
Оставете бисквитките на открито да засъхнат.
С четчица изметете останалата по захарното тесто пудра захар.