Снегът, който поръчах за Коледа пристигна с огромно закъснение. Чак ми се прииска да върна пратката. Ама е красиво, да му се не види. Само дето отвътре ми е пролетно. Коледните звънчетата отстъпиха вече пред птичи чуруликания. Само да разчистя снега и ще видя нацъфтелите кокичета, иглики, луковички с вдигнати ръчички, наедрели пъпки. Ей сега ще ви покажа, само да разчистя снега.
Букети от мъфини
Материали за аранжировката:
- Кашпа (3 бр. при мен - избрах ги с диаметър около 12- 14 см и побраха 13 "цветчета", като използвах стандартни форми за мъфини и такива с по-малък размер.).
- Гъба пиафлора (продава се в цветарските магазини)
- Цветна оризова хартия
- Панделки
- Хартиени кошнички за мъфини
- Дървени шишове и клечки за зъби
Избор на рецепти за мъфините:
Аз заложих на три-четири варианта на вкус:
- Бананови, с карамелен бонбон (тип сникерс) и същите бананови с истинско парче сникърс.
- С кокосов бонбон.
- И нещо много любимо - японски чийзкейк (на мъфини)
- За декорация - айсинг (поръчах готов този път, от "Хитрини"-те)
Бананови мъфини
Продукти за бананови мъфини:
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 яйце
- 2 бр. банани
- половин ч.л. сода
- 1 и половина ч.л. бакпулвер
- 1 2/3 - 2 ч.ч. брашно (дали ще сложите чаша и малко повече от половината, или две, зависи от големината на бананите)
Продукти за карамелените бонбони:
- 10 с.л. захар
- 20 г масло
- 200 мл сметана
- 80 - 100 г белени печени фъстъци (предпочитам осолени)
- 5 - 6 оризови блокчета (като тези)
Приготвяне на карамелените бонбони:
- Сложете захарта в сух съд и оставете на котлона да се карамелизира (не разбърквайте и внимавайте да не стане прекалено тъмен карамела).
- Добавете маслото, разбъркайте и налейте сметаната.
- Намалете котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте карамелът да се разтвори напълно.
- След това отстранете от котлона.
- Фъстъците счукайте на едро, оризовите блокчета начупете на парчета и ги добавете към карамела. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади.
- След това с влажни ръце късайте от сместа и оформете на топчета.
Приготвяне на банановите мъфини:
- Разбийте захарта и олиото.
- Добавете яйцето и разбийте сместа.
- Сложете намачканите банани, разбъркайте.
- Наръсете отгоре 1 ч.ч. брашно, содата, бакпулвера и разбъркайте.
- Добавете останалото брашно.
- Подгответе си капсулки за мъфини. Включете фурната на 180 (С) градуса.
- Налейте малко от сместа за мъфини във формите, сложете по един карамелен бонбон и отгоре сипете още от тестото (напълнете до 3/4 от височината на формите).
- Изпечете мъфините. Оставете да изстинат напълно, преди да пристъпите към декорирането им.
Мъфини с кокосов вкус
Рецептата за тестото е от един кейк, който успешно се внедри от блога
Casa Perfetta и в
моя. Много любима.
Продукти за мъфините:
- 100 г захар
- 40 мл олио
- 30 г масло
- 2 яйца
- 100 г заквасена сметана
- 5 г бакпулвер
- 150 г брашно
- 1/2 ч.л. есенция ванилия
Продукти за кокосовите бонбони:
- 100 г бял шоколад
- 100 мл сметана
- 100 г кокосови стърготини (в Лидл се предлагат много ароматни) + още малко за овалване
Приготвяне на кокосовите бонбони:
- Затоплете сметаната почти до кипване.
- Сложете начупения на парчета шоколад и изчакайте да омекне. Разбъркайте.
- Сложете кокосовите стърготини, разбъркайте и оставете сместа да изстине напълно.
- С влажни ръце оформете на топчета, които оваляйте в кокосови стърготини.
- Приберете в хладилник до пълно стягане (може и във фризера)
Приготвяне на мъфините:
- Оставете маслото на стайна температура, хубаво да омекне.
- Разбийте заедно олиото, мекото масло и захарта.
- Добавете яйцата, едно след друго. След всяко разбийте за кратко.
- Сложете сметаната и ванилията. Разбъркайте.
- Добавете брашното и бакпулвера.
- Разбъркайте до хубаво обединяване на продуктите.
- Във формички за мъфини, сложете малко от сместа, след това поставете кокосов бонбон и пак от сместа.
- Изпечете мъфините в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна.
|
Бананови мъфини с карамелена плънка и мъфини с кокосов бонбон |
След като направих определените бройки по този начин, останалите продукти смесих в едно, т.е смесих част от кокосовата смес, с част от кексовото тесто и получих различни кокосово-шоколадови мъфини. Тях изпекох в по-малки формички за бейби мъфинки.
Мъфини японски чийзкейк
Рецептата е без промени, за това ще посоча само връзка към нея -
Японски чийзкейк.
В букета, виолетовата розичката е маскиран японски чийзкейк.
Декорация с айсинг
Нямам богат опит при работата с айсинг, но готовият, на
Wilton, ме улесни много и много ми хареса. Плътен е, с консистенция на гъст маслен крем. Заредих го директно в шприца, но дори и със зверски усилия не можах да изкарам нищо през накрайника. Едва тогава прочетох, че се разрежда. Пише с вода, но използвах вода и лимонов сок, защото обичам леко киселата нотка в иначе прекалено сладкия айсинг.
Разреждах и оцветявах на малки порции, за да не засъхне по време на работа.
С шприц, с различни накрайници, нанасях от айсинга директно върху кексчетата.
Оставих ги около 12 часа да съхнат, но определено им трябваше още време.
Последва:
Опаковане на пиафлората в цветна хартия и поставянето й в кашпите.
Забождане на кексчетата с дървени шишове и клечки.
Финални щрихи - поставяне на панделки и цветни късчета хартия.