Страници

Питки с белтъци


Или вариант на солени козуначета. Много хубава рецепта, която взех от Ева Тонева и употребих останалите белтъци от последния десерт.

Питки с белтъци
Базова рецепта: Ева Тонева

Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 мл газирана безалкохолна напитка (лимонада или миринда, по оригинал - газирана вода)
  • 14 г суха мая (или прясна за 1 кг брашно - 20 г или 40 г, зависи от марката)
  • 6 белтъка
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 100 мл олио 
  • 1 кг брашно + още малко за омесване


Приготвяне:
  • Затоплете млякото, да е приятно хладко.
  • Сложете маята и изчакайте да се разтвори.
  • Добавете солта, захарта и газираната напитка.
  • В отделна купа разбийте белтъците с олиото (по желание си отделете малко от тази смес за намазване на питките преди печене).
  • Пресейте 800 г от брашното, направете кладенче и сложете разбитите белтъци с олиото и млякото с маята.
  • Замесете тесто (би трябвало да е лепкаво на този етап)
  • Наръсете още брашно и омесете меко тесто (при мен пое повече от 200 г на този етап).
  • Оформете на топка, намажете с олио (или поръсете с брашно), завийте тестото с фолио (или кърпа) и оставете на топло да втаса.
  • От втасалото тесто късайте топки с големината на юмрук.
  • Оформете на фитили, усукайте ги и превържете на възел.
  • Поставете питките в тава, застлана с хартия за печене.
  • Оставете ги да втасат повторно (по желание може да ги намажете с малко олио или със сместа от разбитите белтъци с олиото).
  • Загрейте фурната на 200 (С) и изпечете питките до зачервяване (проверете вътрешността с клечка).


Сервирайте ги топлички и се наслаждавайте на мекотата им и вълшебното ухание.


19 коментара:

  1. Прекрасни са, благодаря за доверието! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за рецептата, Ева! Много хубави се получиха и ще са едни от често присъстващите на трапезата :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасни питчици, Снежи! Изглеждат много пухкави! Хареса ми рецептата и ще ги направя!
    Успешна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хрис!
      Очаквах просто питки, те всичките са хубави, когато са домашни, но тези наистина са много, много мекички и пухкави.
      Хубав ден на теб, мила!

      Изтриване
  3. Прелестни солени козуначета......Усмивки,Снежи!

    ОтговорИзтриване
  4. Много готини са тези пухкавелки, така нежни и някак въздушни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Това са едни от любимите ми питки,
    които правя поне един път месечно!
    Винаги имам белтъци във фризера :)
    Чудесни сам Снежи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно от твоите отчети във ФБ съм ги запомнила, Дани :) И сега като ми останаха белтъци, първо те ми се явиха в главата. Нямаше как да не ги опитам и наистина се оказаха чудесни. Поздрави и прегръдки! С благодарности за всички подсказки и рецепти :)

      Изтриване
  6. Снежи, прекрасни са! Ще ги пробвам непременно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Сигурна съм, че ще ти харесат, препоръчвам. Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  7. Я, пък ти? Солени козуначета викаш? Ами, добре, вземам ги;) Ева няма грешка. Ти също. Поздравче, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-лесно и ясно ми се видя това сравнение, Мъхче :) Кой не знае що е козунак? Наистина са много хубави, но както казваш, щом са от Ева то се подразбира. Поздравче и от мен, с усмивка и пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Чудни питки!!! И аз съм се възползвала от страхотната рецепта :)
    Ох, ама и една гъбена чорбица да имаше сега..., вкусотия!
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване