Или бухтички с карфиол - не мога да кажа, кое име определя по-точно рецептата, но и едното и другото заглавие са верни.
Продукти:
- 400 г карфиол
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 2 с.л. оцет
- 1 л вода
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. горчица
- 150 г кисело мляко
- 150 мл топла вода
- 50 г сирене
- 1 ч.л. бакпулвер
- 150 - 160 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- олио за пържене
- Сложете в купа сиренето и го намачкайте с вилица.
- Добавете яйцето, горчицата, киселото мляко и топлата вода. Разбийте хубаво с вилица или телена бъркалка.
- Сложете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте до гладка смес.
- Оставете тази смес да отлежи, докато подготвите карфиола.
- Измийте и разчупете карфиола на розички. Още веднъж измийте розичките под течаща вода.
- Сложете на котлона тенджера (не много голяма) и в нея налейте 1 л вода.
- Изчакайте да кипне водата и добавете солта, захарта и оцета.
- След това сложете розичките карфиол и варете 5 минути (трябва да останат хрупкави).
- Отстранете от котлона, отцедете и налейте студена вода. Отново отцедете.
- Загрейте по-голямо количество олио в тиган с незалепващо покритие.
- Потапяйте розичките карфиол в сместа за паниране и сложете да пържите в нагорещеното олио (ако олиото не ги покрива ще трябва да ги обръщате).
- Готовите карфиолени бухти изваждайте на кухненска хартия (3 - 4 слоя) за да се отцедят от мазнината.
- Сервирайте топли.
Подхожда им сос от кисело мляко (с или без майонеза) с чесън и копър. Също така сос бешамел със сирене и кашкавал.