Това е стотната ми публикация и по случайност (или не) следва парад на бонбоните. От тях (бонбоните) няма и помен, и това "100г" в заглавието е подвеждащо, но така се стекоха нещата :).
Черпя виртуално и благодаря на всички, които ми идват на гости по блогърски! Благодаря и на всички вас, които ме вдъхновявате и радвате - едни с красивите презентации, други с прекрасното си чувство за хумор, трети с оригиналните и вкусни рецепти, четвърти с букет от всичко това!
Бонбоните, както казах в предишната публикация, направих за Коледа и подарих на близки и роднини. По идея на Бети купих метални кутии и ги превърнах в музикални (т.е. мъжът ми ги превърна). Оставихме и светещия диод, чиято червена светлина се отразяваше във фолиото и правеше картинката още по-празнична (звук и светлина ... :)).
Бонбони номер 1 - Моцарт от Ossigeno
При Fedora тези бонбони изглеждаха страхотно. Нямаше вариант да ги подмина без да ги пожелая. И мога да ви кажа, че са неприлично вкусни.
Приготвяне на сърцевината:
Продуктите са сърцевината (марципан, при мен кашу, счукано на ситно и малко зелена боя) се омесват на еднородна смес. Оформя се на малки топчета (приблизително с големината на лешник).
Приготвяне на обвивката:
Медът и захарта се загряват. Държат се на котлона, докато захарта леко започне да се карамелизира, а капка от сместа, пусната в съд със студена вода не се разлива, а се запазва като форма. Сваля се от котлона и се прибавят смлените (при мен счукани на ситно) орехови ядки. Изчакваме сместа леко да се охлади и слагаме разбития на пяна белтък (при мен белтъкът се стегна от топлото и бърках усилено, за да избегна "парцалите"). Сместа се изсипва върху хартия за печене и се оставя да стане хладка (не много, за да се работи лесно с нея. Трябва да е мека, а е такава, когато е хладка към топла), след което се взема по малко и се завиват зелените топчета.
Сега, по оригинал, би следвало да има още едно завиване на получените топчета в марципан, но аз го пропуснах. Останалият ми 100г марципан нямаше да ми стигне, а едно излизане до магазина щеше да е прът в колелото на бонбонената ми фабрика :))
Приготвяне на покритието:
Разтопяваме шоколада и маслото на слаб котлон. Бъркаме до изглаждане на сместа.
Всяко топче топваме в шоколадовата баня и подреждаме на хартия или в капсули.
Бонбони номер 2 - Ferrero от My candy kitchen
Още едни много вкусни бонбони, които "задигнах" от Candy.
Изпечете лешниците (аз пекох бадеми), оставете да изстинат и счукайте.
Избъркайте шоколада с ядките и добавете смлените вафли.
От сместа оформете топчета, които може да облечете в шоколадова коричка. За целта разтопете шоколада и олиото, като бъркате непрекъснато. После залейте бонбоните.
Или може само да ги оваляте в смлени вафли (както направих аз).
Бонбони номер 3 - Картофени кокосови от Вкусно с Бети
Тези бонбони, колкото странно ми звучаха на продукти, толкова вкусни се оказаха в последствие, т.е. МНОГО. Препоръчвам ги на всички кокосо - маниаци.
Картофът се намачква с вилица, докато е горещ. Добавя се захарта, сместа се втечнява, но не трябва да ви притеснява, защото кокосовите стърготини, които трябва да сложите сега, оправят нещата. Добавяме още нарязани на ситно портокалови корички, сушени смокини и фурми. Хубаво разбъркваме. От сместа направих малки конусчета (елхички, скалички... кой как ги вижда). Намазах с разтопен шоколад и поръсих с кокосови стърготини.
Да ви е сладко!
Пожелавам ви много опияняващи и много сладки моменти през Новата 2013!
Пълно да е както в ръцете, така и в душите!
Много доброта, щастие и любов!
Весел Празник!
Ако нямате време за домашно бонбоно-правене, знаете от къде и как да подсладите Празниците :) С такава кошница ни изненадаха наши приятели и клиенти. И от тук не останаха 100г бонбони в подкрепа на заглавието :)). Наздраве!