Дали ви се яде пак козунак :)...?
Има две неща, които правя само веднъж в годината - козунак по Великден и търлян боб за Бъдни вечер. Нямам обяснение защо, но не правя тези две рецепти без повод.
Подозирам, че това е една от причините козунаците да ни се услаждат толкова много (
и бобът де, но той е в сянка, за сега). Всяка година меся. Без претенции, че са точно по правилата, но винаги предпочитам домашния, па макар и неуспешен, пред купения козунак. Достатъчен ми е ароматът, който завладява цялата къща. Излъгах, изобщо не ми е достатъчен и ям козунаци до втръсване :)
Днешната рецепта се базира на
Козунак със сметана (видяна в блога
Кулинарен Еликсир). По онзи неписан блогърски закон, съм внесла някои промени, по стечение на обстоятелствата. Вместо заквасена сметана реших, че ще използвам от онзи сръбски каймак, с който бях обещала баница да ви направя. Но намерих в кутийката трапчинки от лъжичка, стигнала много надълбоко.
Роси, авторката на блога (и една от виртуално симпатичните ми творци-кулинари), доста преди Великден показа чудни
рецепти за козунаци (не е като мен - след дъжд качулка... :)). Идеята видях, че е на
Ева Тонева, така, че благодаря и на двечките.
За удобство ще запиша пропорциите за 500 и 750 г брашно (да не ми се налага да пресмятам догодина :)):
Козунак с 500 г брашно | Козунак с 750 г брашно |
2 яйца
|
3 яйца
|
|
1 жълтък
|
110 г захар
|
160 г. захар
|
50 г заквасена сметана (каймак)
|
70 г. заквасена сметана (каймак)
|
50 мл течна сметана
|
70 мл течна сметана
|
50 мл прясно мляко
|
60 мл прясно мляко
|
(общо количество на млечните 150 мл. Може да се използва само едно от посочените)
|
(общо количество на млечните 200 мл. Може да се използва само едно от посочените)
|
щипка сол
|
щипка сол
|
40 г свинска мас (масло)
|
60 г свинска мас (масло)
|
30 мл олио
|
45 мл олио
|
10 г суха мая или 20 г прясна (1/2 кубче)
|
14 г суха мая или 30 г прясна (3/4 кубче)
|
500 г бяло пшенично брашно (Т 400 или Т 500)
|
750 г бяло пшенично брашно (Т 400 или Т 500)
|
2 прахчета ванилия (1/2 капсулка течна)
|
3 прахчета ванилия ( 3/4 капсулка течна)
|
прясно настъргана кора от 1/3 лимон
|
прясно настъргана кора от 1/2 лимон
|
| |
Продукти за маковата плънка:
|
Продукти за маковата плънка:
|
80 г маково семе
|
120 г маково семе
|
2 с.л. пшеничен грис
|
3 с.л. пшеничен грис
|
4 с.л. захар
|
6 с.л. захар
|
100 мл прясно мляко
|
150 мл прясно мляко
|
Начин на приготвяне на тестото:
Всички продукти трябва да са със стайна температура, така, че предвидливо си ги подгответе по-рано и оставете да се климатизират.
- Смесвам прясното мляко и течната сметана. Загрявам леко сместа (по-добре хладка и недостатъчно топла, отколкото гореща).
- Слагам маята, 1 с.л. захар и разбърквам. Изчаквам маята да се разтвори.
- Добавям брашно до получаване на рядка каша (малко по-гъста от палачинково тесто). Разбърквам и оставям да се изпълни с мехурчета (да бухне).
- Разбърквам яйцата (+ допълнителния жълтък) със захарта. Не ги разбивам до побеляване, за да запазят жълтия си цвят. Само бъркам от време на време до разтваряне на захарта.
- Към яйчната смес добавям шупналата мая, олиото и наръсвам част (около 1/3) от брашното. Слагам солта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбърквам до поемане на брашното.
- Идва ред на каймака - добавям и него, и разбърквам.
- Пак ръся от брашното, на етапи и постепенно замесвам меко тесто.
- Загрявам свинската мас (или маслото) до разтопяване, на слаб котлон.
- Прехвърлям тестото на набрашнен плот и оформям на топка.
- Разтягам топката с ръце, намазвам с разтопената мас, прегъвам тестото на 2, после още веднъж на две и пак започвам да меся, до пълното поемане на мазнината. Оформям на топка.
- Отново с ръце разстилам на кора, мажа с мазнина и събирам на топка.
- Повтарям стъпките по т. 10 и 11 до пълното поемане на мазнината.
- След това намазвам тестото с мазнина, слагам хартия за печене и завивам с кърпа.
- Оставям да втасва на спокойствие (колко по-топла е стаята, толкова по-бързо се случва бухването).
Приготвяне на плънката:
- Смилам маковото семе (ползвам електрическа мелничка за кафе)
- Поставям семето в метален съд и заливам с прясното мляко.
- Загрявам на котлона до кипване и варя около 5 минути, като разбърквам често.
- Добавям захарта и пшеничния грис, бъркам до сваряване.
- Оставям да се охлади.
Оформяне на козунака:
(Съжалявам, че публикацията е бедна на снимки, но вложих цялото си старание и внимание в козунаците :))
Начини за оформяне и сплитане на козунаци има много. В случая направих две рула, като си отделих от тестото две еднакви топки, разточих ги на кора, намазах с макова плънка по цялата площ и завих на руло. Двете рула усуках като въже.
Поставих козунака във форма за печене, застлана със специална хартия. Оставих да втаса.
Намазах с разбит белтък и поръсих с кристална захар.
Сложих в предварително нагрята до 170 С фурна. Горната коричка много бързо хвана загар и до окончателното изпичане вече беше добре прегоряла :) (беше ми свършило фолиото, а с хартия за печене не се получи защита).
На вкус беше страхотен, имаше и конци даже :) или да го кажа така - беше почти влакнест.
Маковата плънка може да се увеличи като количество поне двойно или да се замени с друго предпочитано - мармалад, шоколад, гъст крем, смес от сушени плодове и ядки...
Нямам снимки на цял козунак и ще компенсирам с една от минали години, която е на козунак с кисело мляко. (Не ми беше до снимки след цяла година търпение :))
.
Роси, Ева, от мен едно голямо (във връзка с темата по-добре е май да кажа "бухнало") благодаря, за рецептата!
Слънчев и усмихнат ден, приятели! До скоро!