Хлебче рибка с рибка
Източник: povarenok.ru
Продукти (за 4 порции):
- 2 бр. риба (едра скумрия)
- 1/2 глава кромид лук
- 1 ч.л. червен пипер
- 3 с.л. майонеза
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 щипка подправки "Прованс" (ще рече с три пръста)
- 1 малка щипка кимион (с дра пръста)
- 1 щипка смлян черен пипер
- 1 малка щипка майорана
- 1 щипка суха маточина
- сол
за тестото:
- 2 с.л. кисело мляко
- 70 мл вода
- 1 с.л. оцет
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 90 г мас (масло)
- 290 - 300 г брашно
Приготвяне:
Първо пригответе тестото:
- Сложете всички продукти (маста (маслото) разтопени или много меки) в купа и разбийте с тел или миксер.
- Добавете брашното и омесете тесто.
- Завийте с кърпа и оставете да почива.
- Нарежете лука, сложете го в купа и посолете. Леко го намачкайте с ръце.
- Добавете майонезата, лимоновия сок, подправката "Прованс", кимиона и майораната . Разбъркайте.
- Почистете рибата от вътрешностите, отстранете главата и перките. Измийте хубаво. Разполовете на две, по продължение на гръбначната кост. Отстранете големите кости, а тези по гърба направо изрежете с нож.
- Подсушете подготвените филета с кухненска хартия.
- Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
- Намажете всяка рибка, от страната на месото, с част от лучената смес.
- Оставете за половин час на студено.
- Разделете тестото на 4 части.
- Разточете всяка част на елипсовидна кора, с дебелина около 0,5 см.
- Поставете в средата на кората едно парче риба, с кожата нагоре.
- Поръсете малко суха мащерка отгоре.
- Завийте с тестото (изрежете излишното, ако при точенето се е получило такова, като при мен, на долната снимка)
- Оформете от тестото главичка и опашка на рибка. Другото, в средата отворете като яка на сако. Сложете зърно черен пипер за око.
- Подредете така оформените рибки в тава, застлана с хартия за печене.
- Включете фурната на 180 (С) градуса.
- Сложете да печете рибките в нагрята фурна до златист цвят на тестото (около 35 - 45 минути).
От оскъдната ми колекция на рецепти с риба може да си изберете още:
|
|
|