Страници

Хлебче рибка с рибка



Хлебче рибка с рибка
Източник: povarenok.ru

Продукти (за 4 порции):
  • 2 бр. риба (едра скумрия)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 щипка подправки "Прованс" (ще рече с три пръста)
  • 1 малка щипка кимион (с дра пръста)
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 малка щипка майорана
  • 1 щипка суха маточина
  • сол

за тестото:
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 70 мл вода
  • 1 с.л. оцет
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 90 г мас (масло)
  • 290 - 300 г брашно

Приготвяне:
Първо пригответе тестото:
  • Сложете всички продукти (маста (маслото) разтопени или много меки) в купа и разбийте с тел или миксер.
  • Добавете брашното и омесете тесто.
  • Завийте с кърпа и оставете да почива.
След това подхванете рибката:
  • Нарежете лука, сложете го в купа и посолете. Леко го намачкайте с ръце.
  • Добавете майонезата, лимоновия сок, подправката "Прованс", кимиона и майораната . Разбъркайте.




  • Почистете рибата от вътрешностите, отстранете главата и перките. Измийте хубаво. Разполовете на две, по продължение на гръбначната кост. Отстранете големите кости, а тези по гърба направо изрежете с нож.
  • Подсушете подготвените филета с кухненска хартия.
  • Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
  • Намажете всяка рибка, от страната на месото, с част от лучената смес.
  • Оставете за половин час на студено.




  • Разделете тестото на 4 части.
  • Разточете всяка част на елипсовидна кора, с дебелина около 0,5 см.
  • Поставете в средата на кората едно парче риба, с кожата нагоре.
  • Поръсете малко суха мащерка отгоре.




  • Завийте с тестото (изрежете излишното, ако при точенето се е получило такова, като при мен, на долната снимка)




  • Оформете от тестото главичка и опашка на рибка. Другото, в средата отворете като яка на сако. Сложете зърно черен пипер за око.




  • Подредете така оформените рибки в тава, застлана с хартия за печене.
  • Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • Сложете да печете рибките в нагрята фурна до златист цвят на тестото (около 35 - 45 минути).





От оскъдната ми колекция на рецепти с риба може да си изберете още:
 
Предястие с риба
 
Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка
 
Ципура с лимони и сметанов сос с кестени

Делчево - над мъглата, над нещата

Скътано в гънките на южен Пирин, с амфитеатрално разположени къщички, на 9 км от Гоце Делчев. Пътят до там е планински, стръмен, с много завои, но добре асфалтиран и толкова живописен.

Тръгнахме към обяд, но есенната мъгла все още се беше изтегнала мързеливо на пътя. И сякаш пътуваш в посока над облаците, издигаш се и се "изтягаш" на свой ред, като на меко дюшече, меко ти е на погледа някак.
Отдавна го бях набелязала, но нямахме път в тази посока. Сега си отворихме, с избора ми на Garmen Hills, като място за почивка.


Селцето е красиво, с характерното усещане за безвремие и липса на проблеми. Сякаш е независимо и далечно, съществуващо в своята си хармония и изправено над нещата, в синхрон със заобикалящата го природата.


Надморската височина е 1050 м, уличките катерливи и калдъръмени. Градските ни дечица, дето и по гладки улици се спъват, тук не ги изпускахме от ръка. Направихме една кръгова обиколка:






И пак се потопихме в пейзажната гледка от площада. Гоце Делчев се показа.


Отбихме се и в най-новото попълнение на 100-те Национални кръчми - Шапковатъ кръчмъ. Но книжката ми е от старите, та останах без печат.









Селцето си заслужава да се види, да се вдиша, да се почувства. Да чуеш бавното и едва доловимо "тик-так" на неговото време, да се потопиш в неговото спокойствие, да откраднеш един лечебен масаж за душата си, защото в крайна сметка пак трябва да се върнеш в големия, "наелектризиран" от напрежение град.



Подобни публикации: 

Шоколадова торта Чанта


За порасналото Слънчице на леля и нейния Рожден и Имен ден!
Обещах и́ доста отдавна, че ще има специална торта и впрегнах всички сили и умения, за да спазя обещанието си. В главата ми се въртеше едно стихотворение за сладките бузки (преработено за леля, иначе в оригинала е за мама)  и технологията мина по мед и масло (що-годе).

— Дай на леля бузка,
леля да я схруска!
Кати кротко става, —
бузката подава.

— Дай ми друга бузка,
леля да я схруска!
Кати бузка дава,
пак се заиграва.

— Лелината птичка!
Дай още едничка!
Кати права става,
бузка не подава.

Тая чудна леля!
Вече е голяма,
я не знай, че никой
трета бузка няма!

Още нямам нужния опит и удобства да снимам целия процес, но ще споделя рецептата за блатовете и крема.

Шоколадова торта Чанта


Продукти:
За блатовете:
  • 6 яйца
  • 300 г захар
  • 50 г млечен шоколад
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 г масло
  • 3 пълни с.л. какао
  • 200 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 3 ванилии на прах
  • половин ч.л. сол
За крема:
  • 240 г млечен шоколад
  • 10 с.л. прясно мляко
  • 50 г масло
  • 2 с.л. мед (захар)
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 300 - 400 г заквасена сметана
Приготвяне на блатовете:
  • Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
  • Белтъците поставете в суха купа и разбийте на плътен сняг със 150 г захар и щипка сол.
  • В метален съд сложете млякото, останалата захар (150 г), какаото и начупения шоколад.
  • Сложете на котлона, изчакайте да кипне и варете 3 минути, като бъркате непрекъснато.
  • Махнете от котлона и сложете маслото. Бъркайте, докато се разтопи и след това разбийте с тел или миксер.
  • Добавете към шоколадовата смес жълтъците, един след друг, като след всеки разбивате енергично. 
  • Пресипете шоколадовата смес в по-голяма купа и добавете пресятото брашно, бакпулвера, ванилиите и останалата сол. Разбъркайте.
  • След това добавете и белтъците, на етапи и бавно, нежно, като бъркане с шпатула.
  • Загрейте фурната на 160 (С) градуса. 
  • В тортена форма с диаметър 25 - 26 см излейте половината тесто и изпечете до готовност. После изпечете и другата половина по същия начин.


    Приготвяне на крема:
    • Разтопете шоколада, заедно с млякото, меда (захарта) и маслото, на умерен към слаб котлон. 
    • Отстранете от котлона и изчакайте да се охлади, на стайна температура.
    • Разбийте течната сметана на сняг. 
    • След това на тънка струйка добавете охладената шоколадовата смес и разбийте на бавни обороти с миксер.
    • Сложете половината заквасена сметана и разбъркайте. След това и останалата, като прецените според гъстотата, 300 или 400 г може да поеме.
    За сглобяването и оформянето на самата торта под формата на чанта няма да разказвам процеса, че не вярвам да се справя добре без картинки. Показвам само готовия резултат:


    Фигурките и покритието на тортата са направени от същото захарно тесто, което ви споделих при сватбените рози.








    Френска селска торта - вариант 2

    Не знам дали помните регламента в играта "Медена тема", но в точка 3 написах "избраната рецепта ще споделя в блога, (което означава, че и аз ще я сготвя)".

    Изтеглих късметлията, споделих кой е той, с каква рецепта е участвал, изпратих бурканчето с мед, като награда и сега е време да спазя обещанието си с една френска селска торта.
    Рецептата, която вече имам записана в блога, е малко по-различна, но и да не беше, пак щях да я направя. У нас не е нужен специален повод за торта :) Макар, че за тази изчаках повода - рожден ден на приятел.


    Френска селска торта
    Рецепта, изпратена от Габи Костадинова за играта "Медена тема"



    Спазих дори идеята на Габи за декорация - бисквитки от тестото, нашарени с шоколад :)


    Продукти:
    за 7-8 блата
    • 1 яйце
    • 150 г захар
    • 50 г масло (олио)
    • 2 с.л. мед
    • 2 равни ч.л. сода
    • 400 г брашно
    • 200 мл прясно мляко
    За крема:
    • 500 г заквасена сметана
    • 250 г крема сирене
    • 200 г маскарпоне
    • 2 с.л. мед
    • 1 ванилия на прах
    Допълнително:
    • Сладко от сини сливи
    • Шоколадова глазура на Belbake
    Приготвяне:
    • В метален съд (препоръчително с двойно дъно) се разбиват яйцата и захарта.
    • После се добавят млякото, меда, содата и маслото (не е нужно да го разтопявате). 
    • Поставяме на умерено нагрят котлон и варим до получаване на светло карамелен цвят на сместа, като бъркаме непрекъснато  (около 10-ина минутки ми отне, не повече)


    • Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
    • От полученото тесто се оформят 7-8 топки, всяка с тегло около 85 грама. 
    • Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм (първо разточвам на тънко кората и после изрязвам кръг с нужния диаметър). 



    • Пригответе си всички блатове, преди да започнете с печенето.
    • Загрейте фурната на 160 - 170 (С) градуса и изпечете корите (времето за всяка кора е от 2 до 4 минути).



    • От част от тестото изпечете бисквитки.




    • За крема сложете всички съставки в купа и разбийте с миксер.
    • Подредете тортата във форма с падащи стени, като между блатовете нанасяте крем и сладко от сини сливи (или друго по ваш вкус).
    • Разтопете шоколадовата глазура и полейте тортата. 
    • Украсете и бисквитките с шоколад и ги подредете отгоре.
    • Приберете в хладилник и сервирайте на следващия ден.

    Само една хубава книга би ви накарала да забравите за тортата и да и́ дадете нужното време да "узрее".