Практически може да се направи с различни плодове, сосът дори може да се трансформира в шоколадов, но при мен желанието за банан и карамел си остава, до следващия път. Ябълковата разновидност е за такива, като мен, дето си имат повечко ябълки. Без да ви убеждавам обаче, че е по-удачна от банановата, защото ще излъжа.
Ябълкови кифли с карамел
Източник: Casa Perfetta
Продукти за тестото:
- 3 и половина ч.ч. брашно + още малко за доомесване и разточване
- 3 с.л. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- половин ч.л. сода бикарбонат
- половин ч.л. сол
- 1 ч.ч. гъст айран
- 5-6 с.л. разтопено краве масло
- 1 средно голяма ябълка (по оригинал тук е банан)
Приготвяне на тестото:
- Сложете в купа брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта.
- Направете ямичка и сложете айрана, маслото и ситно настърганата ябълка.
- С лъжица замесете тестото, след това продължете на ръка.
- Оформете на топка, покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника, докато подготвите соса и плънката.
Продукти за карамеления сос:
- 1 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. сладкарска сметана (леко затоплена, против пресичане,
без гаранция обаче) - 2 с.л. разтопено краве масло
- 1/3 ч.л. сол
Приготвяне на карамеления сос:
- Сложете захарта и водата на котлона и без разбъркване изчакайте захарта да се карамелизира до светъл цвят.
- Дръпнете от котлона, налейте внимателно сметаната, добавете маслото и бъркайте сместа около минута.
- Върнете съда на котлона, намалете малко мощността и бъркайте непрекъснато до разтваряне на карамелизираната захар.
Продукти за плънката:
- 2 - 3 ябълки (голям банан)
- 3 - 4 с.л. захар
- канела, ванилия на прах
Подготовка на плънката:
- Обелете ябълките и ги настържете (без значение едро или ситно).
Приготвяне на кифлите:
- Извадете тестото от хладилника и с ръка или точилка го разстелете на правоъгълна кора, на набрашнен плод.
- Разпределете отгоре, по цялата повърхност, ябълките.
- Наръсете със захар, канела и ванилия.
- Завийте на руло и нарежете на парчета, с дължина около 3 см.
5. В тава изсипете карамеления сос, наръсете отгоре (по желание) орехи, бадеми или други ядки.
6. Подредете рулцата в тавата, върху соса.
7. Изпечете кифлите в предварително нагрята на 180 (С) градуса фурна (времето е около 40, 50 минути, наглеждайте ги).
8. Готовите кифли извадете от фурната и оставете за 5 минути.
9. След това сервирайте или обърнати, така, че карамеления сос да се стече по тях, или просто поръсени с пудра захар (имам пропуск в снимка на парче).