Страници

Руло с печен крем


Различното при това руло е, че кремът се пече заедно с блата. Лесно и бързо се приготвя. И е много вкусно (очаквано).

Четейки рецептата, се сетих за миналогодишния хит - шоколадовия сладкиш с крем сирене и вишни, който правех доста често (и като брой пъти, и като варианти - с бял шоколад и кокос, с амарети и касис, само с вишни).



Смятам, че продуктите за шоколадовото тесто могат да се намалят с 25%, но ще я запиша в пълен състав, както я приготвих. Или другият вариант е да се пече в по-голяма тава - моята беше 40 х 28 см.

Руло с печен крем

Източник: povarenok.ru

Продукти за блата:

  • 3 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. течна сметана
  • 1 ч.ч. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. (с малък връх) бакпулвер


Продукти за крема:
(Може да се направи само със заквасена сметана или само с крем сирене - общо 380 - 400 г)

  • 200 г заквасена сметана
  • 125 г крем сирене
  • 1/4 ч.ч. течна сметана
  • 2 яйца
  • 4 - 5 с.л. захар
  • 4 с.л. нишесте с аромат на ванилия
  • 1 купичка вишни, почистени от костилките 
  • 2 - 3 с.л. грис
  • малко олио (за намазване)

Начин на приготвяне:

  • Първо приготвяме крема, като слагаме в купа течната и заквасена сметана, крем сиренето, нишестето, захарта и яйцата. 
  • Разбъркваме или разбиваме за кратко с миксер, колкото да се смесят всички съставки.
  • След това приготвяме блата, като първо разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
  • Добавяме сметаната.
  • Слагаме брашното, какаото и бакпулвера.
  • Разбиваме до гладка смес.


  • Застиламе дъното на тава с пекарска хартия.
  • Намазваме с малко олио и разпределяме вишните.
  • Поръсваме с 2 - 3 с.л. грис.
  • Върху вишните изливаме подготвената смес за крема.
  • Отгоре разпределяме шоколадовото тесто (изливайте го равномерно, без след това да се налага да заглаждате с лъжица).


  • Загряваме фурната до 200 (С) градуса.
  • Печем до готовност на тестото и плънката (около 20 минути).
  • Подгответе си кърпа и върху нея сложете един лист пекарска хартия.
  • Готовия блат изваждаме от фурната и още горещ го обръщаме върху кърпата (така, че белия слой да ни се падне отгоре).
  • Отстраняваме хартията, с която пекохме.


С помощта на кърпата и втория лист хартия завиваме на руло. Оставяме така до пълно изстиване. След това нарязваме на парчета и се наслаждаваме.


Шоколадовия блат ми стана по-дебел от очакваното и на места се напука. За това смятам, че продуктите трябва малко да се намалят, а който има опция може да пече в по-голяма тава.
Шоколадова глазура също ми звучи добре, за по-красива визия.


Да ви е сладко!


Торта на тема Baby TV



Плануването или проектирането на модела в главата ми (на каквото и да е, но в случая торта), ми дава особено настроение. Още повече, когато имам пълната свобода да действам, както намеря за добре и когато темата е така многоцветна.

Тортата е с герои от Baby TV, за едно момченце и едно момиченце, които празнуват заедно рождените си дни. Били и Бам Бам ми бяха първи помощници за реализиране на идеята ;) А до вчера не ги познавах дори :)



Запознах се и с маймунката Оливър:


Към жирафчето обаче се привързах най-силно, развих особена слабост:



Когато ми поръчаха тортата имаше само едно условие - по някакъв начин да внедря шоколадови яйца. Представих си ги замаскирани в балони, които се "веят" на върха. Но така и не се "развяха".
Яйцата опаковах в цветна хартия и ги окомплектовах в "букети", по три. Замисълът беше да се боднат в тортата, но... отидоха директно в детските ръчички.


Опаковката на самата торта направих от бял и зелен картон.
Да зашия джобче за визитки ми хрумна, когато половината кутия беше залепена и почти сглобена. С други думи, късно ми се задействаха соларните батерии. Но въртях, мъчих и някак си го заших.



От тук започна очакването... - да видя дали ще им хареса, да разбера дали е издържала транспорта, да чуя как е била на вкус. И тази тръпка е не по-малка от направата на самата торта. Когато получих първите снимки, очите на дечицата ми казаха всичко.




Пожелавам на тези малки прекрасни сладкишчета да имат приказно детство, изпълнено с безброй незабравими щастливи моменти и очичките им винаги да блещукат от радост.

За вкус на тортата избрах нещо, което е любимо на самата мен - рецептата за Шоко-чийз.
Направих и допълнителен пандишпанов блат, с който обвих стените, за да си гарантирам устойчивост на фондана след това. Преди да сложа фондана измазах с маслен крем, в по-лек вариант, по рецепта на Ивейн. Много ми хареса как се работи с него.

И след това дойде най-любимата ми част - аранжирането на самата торта.
И най-любимата част на половинката - малка пастичка за него, като награда, че търпи несгодите, докато съм на тортена вълна.



Така свърши тази серия от Baby TV. Благодаря ви, че я изгледахте с мен.
И заповядайте пак, може да превключваме заедно и по други канали :)





Направи си сам - СЛАДОЛЕД с дулсе де лече и фъстъчено масло


Ето го и него - кралят на летните десерти, господар на фризера и запотените ми мисли :)

Нали ви обещах да го покажа, като продължение на предишната публикация, в която записах рецептите за домашно дулсе де лече и фъстъчено масло.
Негово Величество Сладоледът - в едно от многото му лица:

Домашен сладолед 
с дулсе де лече и фъстъчено масло



Продукти:
  • 300 г дулсе де лече (сложих цялото количество, което получих по тази рецепта)
  • 250 мл прясно мляко
  • 400 мл течна сметана
  • 160 - 200 г фъстъчено масло (вложих цялото количество, направеното по тази рецепта - веднъж по вариант 1, друг път по вариант 2)
За бисквитените топчета:
  • 30 г масло
  • 1 с.л. подсладено прясно мляко
  • 7 - 8 бр. чаени бисквити (ползвах "Еверест", с орехи)
Начин на приготвяне:
  • В тенджерка сипваме сметаната и прясното мляко.
  • Затопляме на слаб котлон (до достигане на 40 - 50 градуса на сместа) и добавяме цялото количество дулсе де лече. Бъркаме до хубаво смесване. (В топлата сметана по-бързо се разтваря дулсе де лечето (особено, ако последното е студено и направено по домашна технология)).
До тук рецептата е по идея на Зори и нейния дулсе де лече сладолед.
  • Оставяме сместа да изстине напълно.
  • Добавяме фъстъченото масло. (Може да разделим сместа на две и към едната част да добавим фъстъченото масло, а другата да си остане чиста. Може и да си спестим това разделяне и към млечната смес да добавим цялото фъстъчено масло).
  • Разбъркваме хубаво и прибираме в камерата на хладилника.
  • Щом започне да се стяга по периферията изваждаме и разбиваме с миксер.

По желание към сладоледа може да добавим бисквитени топчета.
  • За тях начукваме бисквитите и ги смесваме с разтопеното масло и 1 лъжица подсладено прясно мляко. Оформяме на малки топчета. Пускаме ги в сладоледената смес и разбъркваме.
  • Прибираме във фризера до пълното замръзване на сладоледа.


Оставих малко от бисквитените топчета, хем за гарниране на сладоледа, хем да се види как изглеждат.
Този сладолед се стяга по-бавно (или може би така ми се струва от нетърпението, с което го чакам да стане готов), а когато се извади от камерата се отпуска много бързо.
Маслен, мек и сладък е.


Да ви е сладко и на вас!

Направи си сам - домашно дулсе де лече и фъстъчено масло


Толкова често ползвам рецептата за домашното сладко от мляко (дулсе де лече), че въпреки наличието й в блога, реших да си я запиша в отделна публикация.

Последния път, когато варих това сладко беше за един страхотен сладолед, рецептата за който открих при Зори (ще ви почерпя в някоя от следващите публикации). Промених въпросния сладолед като добавих и фъстъчено масло. Няма да описвам вкуса му, само още малко търпение и ще ви покажа това сладоледено бижу. Правя го за 4 или 5 път и нямам нито една снимка. Това трябва да ви подсказва що за чудо е :)

Първият път си купих готово фъстъчено масло от Lidl, което е много хубаво и ми е любимо (за мой късмет се случи американската седмица). Но кулинарното любопитство в мен ме накара след това да включа опцията "направи си сам".

Така, че днешната публикация я приемете като заготовка за въпросния неустоим домашен сладолед.
Стъпка първа:

Направи си сам 
"Дулсе де лече"



Продукти:
    900 мл прясно мляко (ползвам домашно краве, или от магазина, но с висока масленост (не по-ниска от 3,6%))
    200 г захар
    1/4 ч.л. сол
    1/4 ч.л. сода бикарбонат
    2 с.л. вода
    ванилия

    Начин на приготвяне:


    • Залейте содата с 2 с.л. вода и разбъркайте.
    • Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта. 
    • Поставете на котлона и изчакайте да кипне.
    • Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, за това тенджерата трябва да е висока) - снимка 1.
    • Върнете на котлона (той трябва да е включен на умерена към висока степен, сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри) и варете, като разбърквате през 10 минути.
    • След като започне леко да се сгъстява, бъркайте по често (примерно през минута, две) - снимка 2.
    • Млякото започва да променя цвета си към жълт и се сгъстява. Ако в този момент отстраните от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят - снимка 3.
    • За дулсе де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато - снимка 4 . (Времето за направата е около 1 час - зависи от това на каква мощност ви е пуснат котлона и каква е тенджерата (тясна и висока или по-разлата)).
    Споделен опит: В началото варя на силен котлон и щом млякото промени цвета си към жълтеникав, намалявам на умерен. 
    За да не загори бъркам непрекъснато от момента, в който има светъл карамелен цвят.
    Намалявам с още една степен котлона.


    И така продължавам да варя до чист карамелен цвят. Става и по-лъскаво, и гладко.


    Когато изстине се втвърдява (не съвсем твърдо, но все пак трудно се гребе с лъжица) и за това го използвам в момент, когато е все още топло или хладко.

    Стъпка втора:
    Направи си сам 
    Домашно фъстъчено масло

    Вариант 1
    Към този вариант ме насочи Дани , за което много й благодаря.
    Източник: browneyedbaker.com
    • Ще ви трябват примерно 200 г печени обелени фъстъци и малко търпение, за да ги пасирате до момента, в който не пуснат мазнинката си. 
    • Направих го на етапи, с кратки паузи при пасирането, през които свалях полепналата фъстъчена маса от стените на купата на кухненския робот. И пак пасирах.
    • Само още две врътвания ме деляха от още по-гладката консистенция.
    • Постигнах това:




    Вариант 2

    Продукти:
    160 г печени (пържени) белени фъстъци, осолени (купих готови)
    2 с.л. олио
    1 с.л. вода (ако се наложи, за корекция на консистенцията)

    Начин на приготвяне:

    Купих готови белени фъстъци.
    Със сурови, току що опечени в домашни условия мисля, че ще стане по-ароматно и вкусно.

    Поставяме фъстъците в купата на кухненски робот, с приставка нож.


    Смиламе ги.


    Добавяме олиото.


    Добавяме 1 с.л. вода, ако консистенцията е все още сипкава. Завъртаме още няколко пъти с ножа.


    Пасираме сместа до желаната гладкост.


    Може да сложите в буркан и да приберете в хладилник до момента, в който ще използвате фъстъченото масло в някоя новооткрита или стара изпитана рецепта. Не съм съхранявала по-дълго от два дена обаче.

    Следва стъпка трета и рецепта за сладолед с дулсе де лече и фъстъчено масло. До скоро...



    Солена торта с пушена риба



    Студена и отлежала е по-хубава. Със "запотена" чаша бяло вино (и ако може с морска гледка) удоволствието е гарантирано (само за тези, които обичат риба разбира се).

    Ароматите, в това рибно предястие, са сплотени, като колектив от соц времето. Нещо като тимуровска команда ;))
    Не се чудете за асоциацията :) Сравнението ми кацна на езика от спомените по ученическите бригади, за които пък се сетих на път за морето, минавайки през Габарево... А това, ехеее, беше толкова отдавна... бригадите, де.



    Солена торта с пушена риба

    Продукти (за 4 големи или 6 по-малки порции):
    • 600 г картофи
    • 120 г моркови
    • 2 гл. кромид лук
    • 250 - 300 мл течна сметана за готвене
    • 15 - 20 млади лозови листа (киселец или лобода)
    • 6 - 8 бр. гъби печурки
    • 1 пушена риба (топло пушена скумрия при мен)
    • 1 ч.л. куркума
    • 1/2 ч.л. лимонова трева
    • сол, олио
    Начин на приготвяне:
    • Сваряваме картофите (не обелени), изцеждаме водата и оставяме да изстинат напълно. След това ги обелваме.
    • Настъргваме картофите на едро ренде.
    • Почистваме лука и нарязваме на кубчета.
    • Морковите настъргваме на едро ренде.
    • Рибата накъсваме на парчета и почистваме от костите.
    • Лозовите листа измиваме и нарязваме на лентички (по желание отделяме за декорация. Тях само попарваме с вряла вода, за да омекнат)
    • Почистените и измити гъби нарязваме на лентички или по-малки парчета.
    Първа смес:
    • Половината лук (1 глава) и настърганите моркови запържваме в малко олио до омекване.
    • Добавяме половината (3 - 4 бр.) нарязани гъби и пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
    • Слагаме 1/3 (или малко повече) от настърганите сварени картофи.
    • Посоляваме, наръсваме куркумата и лимоновата трева. Разбъркваме.
    • Наливаме половината от количеството сметана (130 - 150 мл) и държим на котлона, докато сместа се сгъсти. Разбъркваме от време на време.
    • Първият слой е готов. 


    Втора смес:
    • В друг тиган запържваме до омекване останалия лук и нарязаните лозови листа (киселец или лобода).
    • Добавяме останалите гъби. Пържим кратко, колкото да сменят цвета си.
    • В тази смес добавяме част от настърганите картофи (горе-долу 1/3 от първоначалното количество или около 200 г).
    • Наливаме останалата сметана и като бъркаме от време на време изчакаме сместа да се сгъсти.

    Подреждане на тортата:
    • В тортена форма (ако не е с махащи се стени я облепете с фолио за свежо съхранение, за по-лесно изваждане) или в индивидуални формички слагаме отстрани по едно попарено лозово листо (не е задължително, но това ползвах като част от украсата).
    • Слагаме от първата смес на дъното на формата и заравняваме.
    • Отгоре подреждаме късчета пушена риба.


    • Върху рибата поръсваме от останалите настъргани сварени картофи (не са подправени с нищо при мен).


    • Отгоре слагаме от втората смес и заравняваме.


    • Прибираме тортата в хладилник и оставяме поне 3 - 4 часа (може и една нощ) да отлежи.



    Да ви е сладко, лятно и морско!