Различното при това руло е, че кремът се пече заедно с блата. Лесно и бързо се приготвя. И е много вкусно (очаквано).
Четейки рецептата, се сетих за миналогодишния хит - шоколадовия сладкиш с крем сирене и вишни, който правех доста често (и като брой пъти, и като варианти - с бял шоколад и кокос, с амарети и касис, само с вишни).
Смятам, че продуктите за шоколадовото тесто могат да се намалят с 25%, но ще я запиша в пълен състав, както я приготвих. Или другият вариант е да се пече в по-голяма тава - моята беше 40 х 28 см.
Руло с печен крем
Източник: povarenok.ru
Продукти за блата:
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. течна сметана
- 1 ч.ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 1 ч.л. (с малък връх) бакпулвер
Продукти за крема:
(Може да се направи само със заквасена сметана или само с крем сирене - общо 380 - 400 г)
- 200 г заквасена сметана
- 125 г крем сирене
- 1/4 ч.ч. течна сметана
- 2 яйца
- 4 - 5 с.л. захар
- 4 с.л. нишесте с аромат на ванилия
- 1 купичка вишни, почистени от костилките
- 2 - 3 с.л. грис
- малко олио (за намазване)
Начин на приготвяне:
- Първо приготвяме крема, като слагаме в купа течната и заквасена сметана, крем сиренето, нишестето, захарта и яйцата.
- Разбъркваме или разбиваме за кратко с миксер, колкото да се смесят всички съставки.
- След това приготвяме блата, като първо разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
- Добавяме сметаната.
- Слагаме брашното, какаото и бакпулвера.
- Разбиваме до гладка смес.
- Застиламе дъното на тава с пекарска хартия.
- Намазваме с малко олио и разпределяме вишните.
- Поръсваме с 2 - 3 с.л. грис.
- Върху вишните изливаме подготвената смес за крема.
- Отгоре разпределяме шоколадовото тесто (изливайте го равномерно, без след това да се налага да заглаждате с лъжица).
- Загряваме фурната до 200 (С) градуса.
- Печем до готовност на тестото и плънката (около 20 минути).
- Подгответе си кърпа и върху нея сложете един лист пекарска хартия.
- Готовия блат изваждаме от фурната и още горещ го обръщаме върху кърпата (така, че белия слой да ни се падне отгоре).
- Отстраняваме хартията, с която пекохме.
С помощта на кърпата и втория лист хартия завиваме на руло. Оставяме така до пълно изстиване. След това нарязваме на парчета и се наслаждаваме.
Шоколадовия блат ми стана по-дебел от очакваното и на места се напука. За това смятам, че продуктите трябва малко да се намалят, а който има опция може да пече в по-голяма тава.
Шоколадова глазура също ми звучи добре, за по-красива визия.
Да ви е сладко!