Страници

Торта книга за граовските биошеглявци

Тази публикация си чака ред от месец време и се чудех дали да ви позборувам  на граовски или да подмина :)
Разговорният диалектен език винаги ми е бил забавен, но когато има кой да ти превежда. Иначе може да попаднеш и в неловка ситуация, като тази да се мръщиш на жмуръц, защото си мислиш за гмуръц (тук няма да превеждам (който го е разбрал знае защо, който не го е, да си мисли за игра на думи:))).

Тази публикация е за тортата, която направих за представянето на една книга. Тя всъщност е малка книжка, която моята леля е написала на граовски език и която ме учуди с големия брой незнайни думи (а си мислех, че като граовско чедо, живяло с баба, която говори автентичен трънски, знам езика безупречно). Много ценен подарък ми е, който ще пазя в семейната съкровищница.

Заглавието е "БиошЕглявци от Граово" (демек шегобийци). Бях чувала думата шегльОвци, но биошеглявци сега я научих. Хубавото на книгата е, че има речник (преводач ;)).

Съдържа смешни случки, разказани на чист граовски, някои от които са ми като билет за пътуване във времето. И най-хубавото е, че държейки я в ръце се пренасям под лозницата на село - лято е, баба ми е постлала одеяло на тревата, играя си на детска градина с котето, куклата и всичко живо, което се мерне (дори мравки съм строявала), а тя плеви градината. Дядо е на дървената порта, с пазарска мрежа  в ръка (от ония разтегателните) и вътре топъл хляб. Подвиква нещо на комшиите, смее се, а баба го хока, че пак е минал за ракийка през хоремага....


Тортата е без рецепта, само с намек - бели пандишпанови блатове, ганаш крем и покритие от захарен фондан (нямам идея как е била на вкус, надявам се добра) . Плюс снимки за архива и малко смешен хороскоп, извадка от книгата:

Овен
Вари га, печи га
оно едно си знае:
-Напред, светът е мой!
С една дума водачи ;)

Телец
Ич не се надай
да влачи ко вол.
Оно си е теле - младо, итро, аджамия,
баш любовчия.

Близнаци
Ако вЕруете дЕка
тия рабОтат за двоИца,
лъжете се.
Они ручат и пият за двоица,
а арчат пАри за четворица. (Расипчии)


Рак
Таят се ко буа у гащи
и додек се усетиш
докопат байряка
и гордо го веят най-отпред. (Фукари :))

Лъв
Страшен звер, ама убав.
Дай му да командАри
и наказуе.
Думата му на две не стая. (Чорбаджии)

Дева
Трудно се наОди
а найде ли се, варди се,
че те умота и че ти
надене кюлявкуту. (Кодошлии)


Везни
ТамЪнат, тамънат
па треснат кантара
и иди си оправяй сметките.
С едната рУка дават,
а с дветЕ зимат,
ама е майсторлък. (Итреци)

Скорпион
Тъвно. Дека и да се
завреш, че те найде.
Може да те уАпе,
а може и да те цуне. (Душевадци)

Стрелец
Мери се и по големО
и по малечко.
Ако те уцели - загубен си. (Убавци)


Козирог
Опасна зодия!
С роговете напред,
па дали са негОви
или доброзОрлем наденати - здраве.
Сигурни са, че им приличат. (Инатчии)

Водолей
Они се сипват и пресипват
от пусто у празно,
ала кесията им препълнена.
Тражат се. (Късметлии)

Риби
Ич не се траят.
Падат си по дълбокото,
по лекото и на баницата
по мекото. (Мераклии)

Надявам се чувството ви за хумор да не е във ваканция и да приемете характеристиката на зодиите с усмивка (тези от вас, които са я разбрали :))

В медиите:
"Емилия Максимова с поредна оригинална изява в културния живот на Перник"
"Граовски истории събра в книга Емилия Максимова"

И аз бях там, и аз се смях с другите, дори, когато не разбирах :))

Граовска кавърма

За да не ядосам някой баш самоусещаш се граовец, уточнявам, че кавърмата е малко модернизирана и в скобките съм написала продуктите и начина, по който се е готвило ястието още в детските ми години. Стара семейна рецепта е и тъй като рода ми е от регион Граово, си позволявам да я нарека граовска.

Наскоро спорихме с едни приятели какво е кавърма и как се прави. За едни било пържено свинско със сурова туршия, за други - с кромид лук, а за мен кавърмата си е задължително с праз лук. Това ме наведе на мисълта, че думата "кавърма" не предполага една и съща рецепта.
Едно от любимите ми зимни ястия е и дойде време да я запиша и споделя с вас.

Продукти:
(за 6 - 8 порции)
  • около 1,5 кг свинско месо (от бут)
  • 400 г праз лук (почистен)
  • 1 глава кромид
  • 10 резенчета сухи домати (в оригиналната рецепта 3 обелени домати от консерва)
  • 2 скилидки чесън
  • лютеница 2 с.л. (най-добре домашна)
  • 150 мл червено вино
  • вода около 150 мл
  • 350 г гъби печурки (от култивираните предпочитам кралските)
  • 4 - 5 бр. печени червени чушки (или 3 - 4 сухи чушки)
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • 1 с.л. суха ронена чубрица
  • 1 с.л. червен пипер
  • 5 - 6 малки мариновани лукчета (за кромид става въпрос, но може и без тях)
  • 30 - 40 г масло
  • около 3/4 - 1 ч.ч. олио (мас) - зависи от месото (ако е по-мазничко намалете олиото)



Начин на приготвяне:

Нарежете месото на парчета (3 - 4 см ориентировъчно)
Загрейте 1/2 ч.ч. олио и изпържете месото на силен котлон, до почервеняване.
Извадете готовото месо с решетъчна лъжица и го поставете в глинено гърне или тава, в която ще печете ястието.
В същата мазнина (ако трябва налейте още малко), за кратко, запържете гъбите (само колко да си сменят цвета и да си пуснат аромата).
Извадете и тях, пуснете ги при месото, а в мазнината задушете нарязания праз и 1 глава кромид лук, с малко вода. Изчакайте да се изпари водата и дръпнете лука от котлона. Сложете го в съда при месото и гъбите.

Сложете резенчетата сухи домати (или тези от консерва, нарязани),
чесъна (нарязан на ситно),
лютеницата, разредена с водата,
печените червени чушки, нарязани на едри парчета,
маринованите лукчета (ако слагате).

Поръсете ястието със сол,
черен и червен пипер,
чубрица.
Разбъркайте внимателно всичко.


Залейте с останалото олио и виното. Сложете капака на гърнето, а ако ползвате тава я завийте отгоре с алуминиево фолио.
Сложете ястието във фурната и включете на 250 градуса (С).
Щом чуете, че кипи, намалете температурата на 100 - 120 градуса (С) и оставете ястието да се готви бавно и дълго (не съм засичала време, но мисля, че 2 - 2 часа и половина е добре). Важно е кавърмата да остане само на мазнина.
На финала, махнете капака (или фолиото), когато кавърмата е  готова, сложете малки резенчета масло и запечете на горен реотан.


Топла домашна питка и тежко домашно вино ;) й подхождат най-много.
Като дете наблягах на питката, защото не обичах кавърма. Виното не го споменавам. Ама нямаше сила, която да ме накара да опитам нещо с лук. Сега е фаворит в зимните ми рецепти и наваксвам пропуските.
А как стана така, че опитах - от благоприличие :) Бяхме на гости. И нито аз, нито мъжът ми до този момент бяхме хапвали ястие с толкова много лук. Споглеждахме се 10 - ина минути, без думи се питахме как да излезем от неловката ситуация и решихме, че трябва да затворим очи и да играем сървайвър. Ей така стана всичко. А сега чак и рецепта пиша, че и любима я наричам :))


Сурва е! Ути готви вариво в Перник, а аз сядам на граовска кавърма. И ви казвам Наздраве!

Ябълков сладкиш с майонеза и крем с тахан халва


Това е един чудесен сладкиш, който се получи от комбинацията на две рецепти и най-хубавото, освен, че е вкусен, е категорията му "супер лесен и бърз". Направих го за един от приятелките ни петъци. И снимките са толкова лоши, че се чудех дали изобщо да го записвам в блога, но и тук, както всъщност много неща в живота, красивото не винаги е на дневен ред и дори да ни дразни го приемаме. Така, че се надявам да ви хареса рецептата, въпреки снимките.


Не знам кога ще реализирам всички отметки в браузъра ми, та за по-бързо взех да обединявам по няколко рецепти в една (шегувам се :)). Вие няма как да видите истинската дължина на списъка със сладкиши :)


Започвам с блата - той е по рецепта от блога "Вкусно ухание"

Продукти за блата:

  • 200 г майонеза (използвах обикновена)
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. канела (използвах готов микс от подправки за коледни бисквитки)
  • 3 с.л. какао
  • 1 голяма или 2 по-малки ябълки
  • 80 г бадемов марципан (не е задължителен - много го обичам, имах и сложих)

Приготвяне на блата:
  • Включваме фурната на 180 градуса (С).
  • Разбиваме майонезата, яйцето, захарта и прясното мляко (с телена бъркалка или миксер), колкото да се смесят.
  • Добавяме брашното, бакпулвера, канелата (подправките) и какаото. Разбъркваме.
  • Настъргваме ябълката на едро ренде.
  • Добавяме я в кексовата смес и разбъркваме.
  • В тортена или друга форма, с диаметър 25 см (+/- 2 см), поставяме хартия за печене.
  • Изливаме кексовата смес (ако ще слагаме марципан, то тук е моментът да го нарежем на кубчета и да го разпръснем върху тестото) и печем до готовност (проба със суха клечка ще ви каже кога да го извадите, но не забравяйте, че ябълката му придава сочност и трябва да внимавате да не по изсушите прекалено).
  • Извадете от фурната и формата. Оставете да изстине.


Кремът е по идея на Дианка ("И да похапнем"). 

Но тъй като нямах маскарпоне, алтернативата бе заквасена сметана и крем "Оле ванилия" на Dr. Oetker. 

Продукти за крема:
  • 200 г тахан халва (ползвам "Златея")
  • 125 г масло
  • 400 г заквасена сметана
  • 1/2 пак. крем "Оле ванилия" на Dr. Oetker (не съм съвсем убедена, колко точно сложих, за това ви съветвам да слагате лъжица по лъжица и след разбиване ще разберете има ли нужда от още или не)
Приготвяне на крема:
  • Мекото масло и халвата претриваме с вилица до хубава хомогенна смес.
  • Слагаме заквасената сметана (хубаво е да е със стайна температура) и разбъркваме.
  • Включете миксера на бавни обороти и разбийте за кратко сместа.
  • Добавете крем "Оле" и разбийте до сгъстяване.
  • Върху студения блат сложете крема на дебел слой.




За декорация използвах нарязан шоколадов десерт от семейството на сникърс (сега се сещам, че и в кексовото тесто нарязах малко от този десерт), малко филирани бадеми и марципанови... не знам как да ги определя... цветни пъпчици с вишни.

Да ви е сладко! 
С благодарности към Миленка и Дианка!




Тетевен

Около Новогодишните празници ми се струпа повечко работа - физическа, психическа, такава, каквато обичам и такава, която бих минала по периферията, ако имаше кой друг да я свърши. Толкова чаках многото почивни дни, а реално не ги усетих като такива.

Почивката в Тетевен ми беше подарък, тактически ход от страна на дъщеря ми, която искаше да празнува имения си ден у дома :). Хитро съчетание на две желания и всички оставаме доволни, нали това е важно.


В Тетевен съм за първи път и противно на очакванията ми, този малък планински град не е от типа "пенсионер". В тази категория слагам градовете, които са тихи, спокойни и идеални за кратка почивка, но които не бих избрала за живеене (поне не още :)).


И времето беше приятно слънчево. Радвах му се, че в Перник и София два дни се търсех в гъста мъгла.
Места за разходка има много (за хубаво време), но ние основно "карахме" по реката и пешеходната зона.




Има такива магазинчета, за които времето е спряло. Но и тук не ги е подминала "модата" с дрехи втора употреба. Отдавна не бях виждала надпис "получаваме стока" и хора, които чакат на опашка за тази стока. Тук го видях и се върнах в едно старо време.
(Сетих се за царевичните пръчици, че като дете най-много съм висяла на такава опашка :))



На Ивановден имаше надбягване ли, шествие ли, просто някакво забавление с коне. Хванах ги в обектива, когато минаха през площада. Стана шумно и се събраха повечко хора, за около 15 минути, после всичко утихна сякаш не е било. Спокойствието на града отново приюти жадната ми за отмора душа.



Зимата (без сняг) не е най-подходящия сезон за снимки, а и аз учудващо нямах желание да снимам. Но все пак... за архивите - хубави, лоши, да има.



Най ме радваха огрятите от слънцето върхове - Острич (на който се забелязваше и параклиса Покров Богородичен), връх Червен (с отвесните си скали) и Трескавец. От другата страна на реката беше по - усойно и зимата си се усещаше като такава. Представих си градчето отрупано със сняг, пролетно или в началото на лятото - тогава мисля, че разкрива истинската си красота. Сега малко сивееше. Но и през сивотата се вижда, че е красив. Хареса ми.


Хвърлихме и един поглед на Рибарица, да видим какво се е променило за 10 години. "Инспектирахме" само главната улица, набързо. Два, три нови хотела, два от които не действащи, един параклис и това май беше новото.


И пак се върнахме в Тетевен.
Приятели, запознати с кулинарното ми хоби, ме посъветваха да опитам тетевенска саламура. Е, да, ама не я опитах. Нямаше да си подхожда с печеното сирене с мед и орехи, от което трудно се отказвам, както и с чушките бюрек, които са задължителни и няма град, в който да съм била и да не съм опитала местния им вариант.

Като се прибрахме пак си направих от това топло медено сирене, което в Тетевен наричаха

Медница
Продукти:
Бяло саламурено сирене (примерно 200 г)
Пчелен мед (около 2 с.л.)
Орехови ядки (едро счукани, но може и цели)
Сух босилек

Сирене с мед, орехи и босилек преди печене
Поставяме сиренето, нарязано на кубчета, в огнеупорна чиния.
Заливаме го с меда.
Отгоре слагаме орехите и поръсваме с босилек.
Запичаме във фурната на горен реотан или грил (като внимаваме да не прегорим орехите).

Щях да забравя да спомена и хотел "Тетевен", в който бяхме отседнали. Приятно местенце, на добро място, чисто и уютно като цяло. Стаята ни беше с изглед към вътрешния двор, никаква гледка, леко потискащо, а и без тераса. Но пък за добро - разхождахме се повечко и дишахме чистия тетевенски въздух.



Торта Вахау

Много ми се искаше да сложа едно тиренце в името, което щеше да разкрие най-добре емоционалното ми състояние в момента на първата хапка. Ако бях написала торта "Вах - ау", с едно продължително "у" накрая (вах-ау-у-у-у), нямаше да ми се налага да описвам колко много ми хареса. Това "ау-у-у-у" красноречиво говори за някакъв връх на удоволствие. И да, сладколюбивата ми душа изкачи Еверест.

Сладкишът, с това странно име, кротуваше в записките ми до второ нареждане. Първата ни среща се осъществи на чужда територия - на блога "Музика за свободното време". Проследих и източника - познатата ми вече Йоли. Там не се сдържах и също поразрових рецептите за торти. Харесах си тази с вишните. И така се роди торта Вахау с плодово желе и шоколадова глазура.


Торта "Вахау"


Продукти:
За блатовете:
  • 4 яйца
  • 140 г захар
  • 50 г брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 50 г ситно нарязан натурален шоколад
  • 3 с.л. галета (заместих с 30 г брашно)
  • 140 г едро смлени орехи
  • 1 ванилия
    За крема:
    • 385 г подсладено кондензирано мляко
    • 50 г захар
    • 35 г масло
    • 200 мл сладкарска сметана
    За плодовото желе:
    • 350 г замразени плодове (при мен микс от горски)
    • 150 г захар
    • 1/2 ч.ч. вода
    • 18 г желатин
    • 1 к.ч. вишновка
    За глазурата:
    • 200 мл сметана
    • 150 г шоколад
    • 40 г масло
      Приготвяне:
      Разбиваме яйцата и захарта
      Блатове:
      • Разбийте яйцата със захарта до побеляване и сгъстяване.





          • Смесете брашното, бакпулвера, галетата и парченцата шоколад.


                  В момента на добавяне на орехите
                  • Добавете брашното (с цялата му компания) към яйчната смес и разбъркайте.
                  • Сложете орехите и ванилията.
                  • Разбъркайте.
                    Готов е първият блат
                    • Поставете хартия за печене на дъното на тортена форма, с диаметър 22-24 см.
                    • Във формата излейте половината от сместа за блат.
                    • Печете в предварително нагрята до 180 (C) градуса фурна (около 8-10 мин.)
                    • Изпечете още един блат.

                        Подготовка на плодовото желе
                        Плодово желе:

                        • Залейте желатина с 50-60 мл студена вода и оставете да набъбне.
                        • Плодовете, заедно със захарта и 1/2 ч.ч. вода (ако плодовете не пуснат сок може да увеличите водата до 1 ч.ч.)  загрейте до 50 - 55 градуса. 
                        • Свалете от котлона и добавете желатина.
                        • Бъркайте до пълно му разтваряне.
                        • Сложете вишновката и разбъркайте.
                        • Излейте плодовата смес във форма, застлана с найлоново фолио (може да ползвате формата, в която сте пекли блатовете или друга със същия диаметър).
                        • Приберете в хладилника до пълно желиране.
                        Карамелизирана захар, масло и мляко
                        Крем:
                        • В сух съд с дебело дъно карамелизирайте захарта.
                        • Добавете маслото и разбъркайте.
                        • Отстранете от котлона и добавете кондензираното мляко.

                          Карамелено мляко

                          • Намалете степента на котлона и отново поставете съда.
                          • Бъркайте до пълното разтваряне на карамела. Ако сместа ви се вижда все още доста течна, то варете още малко до сгъстяване.
                          • Оставете да изстине напълно.

                            Смесваме карамеленото мляко и сметаната

                            • Разбийте сметаната с миксер до плътен сняг.
                            • Добавяйте на порции от студеното карамелено мляко и разбивайте до пълното му поемане.

                              Сглобяваме тортата
                              Сглобяване на тортата:
                              • Поставете единия блат и върху него сложете желирания плодов слой.
                              • Намажете дебел слой с крем.
                              • Отгоре поставете втория блат.
                              • Намажете цялата торта с крем.

                                Сглобяваме тортата

                                • Пригответе глазурата като загреете почти до кипване сметаната.
                                • Начупете шоколада, маслото нарежете на малки парчета.
                                • Залейте шоколада и маслото с горещата сметана и бъркайте до пълно разтваряне (ако се наложи, загрейте за кратко на водна баня).
                                • Оставете малко да се охлади и залейте тортата.
                                • За декоративните шоколадови фигурки разтопете на водна баня чист шоколад.
                                • Поставете течния шоколад във фунийка, направена от хартия за печене. 
                                • Отрежете връхчето на фунийката и рисувайте шоколадови фигурки върху незалепваща хартия. Приберете в хладилник до пълното втвърдяване на шоколада.

                                  Да ви е сладко с Elti!



                                  Това беше тортата за рождения ми ден и както си мислех, че няма да празнувам така се събрахме 10-ина човека и... празнувахме :) За такива поводи си мечтая да имам собствено ресторантче, за да мога да събера поне 5 х 10 приятели.


                                  Тортата беше истинско бижу откъм вкусове и:

                                  Благодаря, Дани!
                                  Благодаря, Йоли!


                                  Златиборска пита


                                  Може да се казва Златиборска пита, но в крайна сметка резултатът е толкова близък до баница, че всеки, който я е опитал ме пита "как приготвяш тази баница", а не "какво е това".

                                  Златиборска пита

                                  Има разлика в технологията и тя допринася за един наистина очарователен вкус. Когато попаднах на рецептата за първи път, самото име ме потопи в спомените за едно етно-ресторантче в Нови сад, Сърбия, с името "Златиборско прозорче" (за съжаление изгоряло в голям пожар септември 2014. Когато прочетох тази мрачна новина ми стана много тъжно) . Там така и не разбрах дали предлагат баница, но още помня печените картофи с каймак, домашните им неповторими сокове (биореволюция) и най-хубавата медена ракия (Медовача), както и "Ово е медицина" (за ракията ;)). Ама наистина си е еликсир (без да преувеличавам)!

                                  В Златиборско прозорче, Нови сад

                                  Златиборско прозорче, Нови сад

                                  И така, само едното общо в името, а именно "златибор", направи така, че погледнах по-съсредоточено рецептата. Първо на блога Mamina jela, а след това многократно се възползвах наготово от превода в блога на Дани (Музика за свободното време).

                                  Златиборска пита

                                  Продукти:

                                  400-500 г кори за баница

                                  За плънката:
                                  2 жълтъка
                                  400 г сирене
                                  100 г заквасена сметана

                                  За намазване на корите:
                                  2 белтъка
                                  200 мл олио
                                  370-400 г кисело мляко (или 100 г заквасена сметана и 300 г кисело мляко)
                                  1 ч.ч. брашно
                                  1 бакпулвер




                                  Приготвяне:

                                  Пригответе сместа за намазване:

                                  • Разбийте белтъците и олиото.
                                  • Добавете киселото мляко. Разбъркайте.
                                  • Изсипете брашното, бакпулвера и разбъркайте.


                                  Пригответе плънката:

                                  • Намачкайте сиренето с вилица и го смесете с жълтъците и сметаната. Разбъркайте.

                                  Приготвяне на баницата:

                                  • Вземете една кора, сложете отгоре 3 - 4 с.л. от сместа за намазване и разнесете равномерно. 
                                  • Отгоре сложете втора кора. Намажете и нея с 3 - 4 с.л. 
                                  • Поставете трета кора. Върху нея сложете част от плънката (около 1/6). 
                                  • Навийте на руло и поставете в тава, застлана с хартия за печене (вие избирате дали да е вита или права баница, т.е. златиборска пита).
                                  • Направете това с всички останали кори. 
                                  • Напръскайте корите отгоре с малко олио.
                                  • Изпечете питата в предварително нагрята на 180 градуса (С) фурна.


                                  (Може да направите рулата от 2, 3, 4 или 5 кори (между всички пластове кори слагате от сместа за намазване, а на последната само плънка). Най-добре ми се е получавало с 3 и за това препоръчвам тази бройка. Може предварително да си комплектовате корите, за да знаете колко рула ще имате накрая и така по-лесно ще прецените на колко да разделите плънката.)

                                  Вита баница по рецепта за Златиборска пита


                                  Златиборска пита или баница с късмети
                                  Както казва Дани "опитайте и няма да съжалявате"! А аз ще добавя и питата, и менюто на Златиборско прозорче, ако имате път до Нови сад.
                                  Да ви е сладко!

                                  Погача на розички и Честит Йордановден

                                  Погача на розички

                                  Продукти:
                                  550 - 600 мл прясно мляко
                                  40 г мая (или 14 г суха) - за 1 кг брашно
                                  4 яйца
                                  1 кг брашно + още малко за доомесване
                                  3 с.л. захар
                                  1 с.л. сол
                                  1 с.л. оцет
                                  3 - 4 с.л. олио
                                  130 - 140 г масло
                                  семена за поръсване (мак, сусам, ленено семе)


                                  Приготвяне:

                                  • Затоплете млякото (да го усещате приятно топло, не горещо). В 300 мл от него сложете маята с 1 с.л. захар.
                                  • Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори. Добавете малко брашно, за да се получи рядка каша. Оставете сместа да бухне.
                                  • Разтопете маслото.
                                  • Леко разбийте с вилица 3 яйца, плюс 1 белтък с останалите 2 с.л. захар. (1 жълтък оставяме за намазване на погачата преди печене).
                                  • Към яйцата сложете и останалите 250-300 мл мляко. Разбъркайте.
                                  • Пресейте 800г брашно в голяма купа, сложете солта.
                                  • Добавете яйцата, бухналата смес с маята, оцета, олиото и омесете до пълното поемане на брашното (на този етап тестото е все още лепнещо).
                                  • Добавете останалото брашно и омесете на питка (ако тестото все още лепне може да добавите допълнително брашно, но ръсете оскъдно, за да не ви се получи прекалено твърдо).
                                  • Оформете на топка, намажете с малко олио (или разтопено масло) и оставете на топло да втаса (трябва да удвои обема си).
                                  • След това оформете отново тестото на питка, като месите по-леко и набързо (да не сбивате тестото).
                                  • Разделете на 5 - 6 равни части. Разточете една част на питка, с диаметър около 30 см. Намажете с разтопено масло. Разточете втора питка, със същия диаметър и я сложете върху първата. Пак намажете с масло. Така разточете всички останали питки и ги слагайте една върху друга, като мажете с масло между тях. По периферията натиснете, все едно ще ги слепвате (така ще запазите маслото от изтичане между слоевете).
                                  • Както сте сложили всички питки една върху друга, започнете да ги разточвате внимателно, като започвате от периферията към центъра (не натискайте прекалено силно).
                                  • След това изтънявате, чрез разточване, и средата на кората. Целта е да запазите маслото вътре, между слоевете, и да не позволявате то да изтече при разточването.
                                  • Повторете отново технологията с разточване от периферията към центъра, после и самия център. Правете го нежно и толкова пъти, докато не получите кора с диаметър около 55 - 60 см. (дебелина около 1 см)



                                  • Нарежете кората на 6 ленти с приблизителна широчина 10 см. След това направете и един перпендикулярен разрез през центъра.
                                  • Вземете 1 от по-дългите ленти (тези, дето са в средата), прегънете на две и увийте на руло.
                                  • Подреждаме в тава (с диаметър 33 - 35см), застлана с хартия за печене, с разреза нагоре ( и на разстояние едно от друго).
                                  • От по-малките ленти (тези в края на кръга) правим по-малки рулца и с тях запълваме пространството между големите.
                                  • Оставяме погачата на топличко, да втаса.
                                  • Включваме фурната на 190 - 200 (С)
                                  • Намазваме с разбит жълтък (в който може да капнете малко олио).
                                  • Ръсим със семена и печем, като следим да не прегори коричката. По средата на печенето може да намалим фурната на 180 (С) и да поставим алуминиево фолио.



                                  С тази питка черпя за здравето на моята свекърва, която днес има имен ден! 
                                  Тя винаги е била като втора майка за мен и искам да е жива, здрава и все така всеотдайна!

                                  Честит Празник на всички останали, които имат повод да почерпят днес и наздраве!