Плюс леко упражняване на руския език. Но леко, защото гостенката ми държи да си говорим на български. Запознах ви с Наталия и малка част от нещата, които ни приготвя, когато е в България. Сега си записах рецептата за пирожки, като тестото е универсално и с него може да се приготвят различни неща (снимките в края на публикацията).
Печени пирожки |
Пирожки
Продукти:- 20 г мая
- 200 мл хладко прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 жълтък (белтъка може да ползвате за намазването на пирожките, преди печенето)
- 1,5 с.л. разтопено масло
- брашно за меко тесто
За плънката:
- при мен - гъби, лук и бекон
Но пирожките може да се направят и с плънка от картофи (сварени картофи, течна готварска сметана, масло - приготвя се, както пюрето от картофи), задушено прясно зеле, кайма (овкусена като за кюфтета), сирене и/или кашкавал.
Най-любими са ми тези с картофената плънка. Пирожките, които направих са стъпало под тях.
Приготвяне:
- В затопленото мляко (но не горещо) поставяме захарта, солта и маята.
- Изчакваме да се разтвори маята и добавяме малко брашно, за да получим смес, с гъстота на кексово тесто.
- Покриваме съда с фолио за свежо съхранение и изчакваме да бухне (да увеличи обема си поне два пъти, може и повече).
- След това добавяме към тестото жълтъка и маслото. Разбъркваме.
- Добавяме пресято брашно, на малки порции, за да контролираме гъстотата на тестото. Трябва да се получи меко, но незалепващо.
- Разделяме тестото на топки, с големина, малко по-голяма от пинг-понг.
- Взимаме едно топче и с ръка го разстиламе на питка (ползвах формичка за пирожките и диаметъра на питките гледах да е малко по-голям или равен на диаметъра на формичката)
Тесто за пирожки |
- Поставяме в средата на питката малко плънка.
(Приготвянето на плънката беше в тази последователност - запържих бекона, след минутка - две добавих и нарязания кромид лук. Изчаквах леко да се зачерви и добавих нарязаните гъби. Щом гъбите промениха цвета си, отстраних от котлона и поръсих със смлян черен пипер).
Приготвяне на пирожки с плънка от бекон, гъби и лук |
- Прегъваме тестото на две и ако работим на ръка, защипваме крайчетата. Ако ползваме формичка, при нейното затваряне част от тестото излиза и трябва да го отстраним преди да отворим формата.
Оформяне на пирожки с формичка |
- Подреждаме пирожките в тава, застлана с хартия за печене.
- Намазваме ги с разбито яйце или само белтък, по желание поръсваме със сусам и слагаме да ги печем в предварително нагрята до 190 (С) градуса фурна.
- Пирожките може да изпържите в маслена баня, вместо да печете.
Пирожките преди печене |
Печени пирожки |
От същото тесто ние имахме възможността да опитаме беляши (сигурно един ден ще ги направя с подробни снимки и рецепта, защото много ми харесаха. Или ще чакам следващото идване на Наталия :))
И кулебяка опитахме, с плънка от прясно зеле - нещо като голяма пирожка :)
Как здорово :) (би възкликнала Наталия)
И наздраве от и за съседите, и специалната ни руско-българска другарска вечер :)
Ей, това храната и... ракията са силно сплотяващо средство :)