Страници

Многослоен козунак със стафиди и сладко от вишни

Прилича на многолистна козуначена баница, ламелите в тестото се открояват и допринасят за удоволствието при неговото хапване, (особено хрупкавите по повърхността). Тестото стои плътно, поело тежестта и аромата на маслото. Не е типичният ми познат козунак, но е една разновидност, която опитах, харесах и реших да споделя с читателите на блога и с читателите на списание GoodFood (априлският брой 205, 2020). 



Снимка в по-близък план


Продукти:
За около 6 - 8 порции
За форма за печене с диаметър 20 см

  • 150 мл прясно мляко
  • 10 г суха мая
  • 120 г кристална захар
  • 3 яйца
  • 175 г масло (50 г в тестото и 125 г за намазване на корите)
  • 500 г бяло брашно тип 400 или 500
  • ½ ч.л. сол
  • 20 г бурбонска ванилена захар
  • 1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора
  • 1 с.л. ром или коняк
  • 1 с.л. течен мед
  • 80 г стафиди
  • 80 г отцедени вишни от сладко
  • Около 20 мл олио за намазване на тестото и формата
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Затопляме млякото да е хладко, но не горещо и слагаме в него маята и 1 ч.л. захар. Изчакваме маята да се разтвори.
  2. Добавяме 1 пълна с.л. брашно, разбъркваме хубаво и оставяме получената кашичка на топло за 10- 15 минути.
  3. Разбиваме яйцата с вилица и добавяме кристалната и ванилена захар, рома (коняка) и меда. Разбиваме от време на време, като с това помагаме на захарта да се разтвори по-бързо.
  4. Изсипваме яйчната смес към кашичката с маята и разбъркваме.
  5. Наливаме 50 г разтопено масло (което да не е горещо) и разбъркваме до пълно поемане.
  6. Добавяме лъжица по лъжица пресятото предварително брашно. С първата лъжица брашно слагаме солта и ½ ч.л. от настърганата лимонова кора. След като получим меко тесто, прехвърляме на плот и месим около 10 минути.
  7. Оформя се тестото на топка и се поставя в купа намазана с олио. Тестото също се намазва с олио и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се около 1 час на топло да втаса (трябва да удвои обема си)
  8. През това време стафидите се измиват и след това заливат с гореща вода. Оставят се да киснат около 20 минути. След това се отцеждат и се разбъркват с останалата ½ ч.л. лимонова кора.
  9. Вишните от сладко се отцеждат много хубаво (ако се наложи може да се измият от сиропа и да се подсушат).
  10. Втасалото тесто разделяме на три равни части. Оформяме на питки (тук е важно да се запази въздуха в тестото, не трябва да се меси силно и продължително), покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме за 10 минути.
  11. След това разточваме питките на три тънки кори с дебелина около 2 мм.
  12. Намазваме едната кора с меко масло (не разтопено, а само добре омекнало), поръсваме със стафиди и сладко от вишни. Отгоре слагаме втора кора, пак намазваме с масло и поръсваме със стафиди и вишни. Слагаме и третата кора. Леко разточваме трите кори заедно (не натискаме силно, а работим нежно и внимателно. Идеята е да уплътним повече корите, да станат като една ).
  13. Завиваме трите кори на стегнато руло. Разрязваме го с остър нож по дължина, за да получим две части (виж снимка 1).
  14. Завиваме двете части на охлюв, едното наляво, другото надясно и след това качваме едното получено охлювче върху другото.
  15. Поставяме във форма с диаметър 20 см, предварително намазана с масло или олио (виж снимка 2).
  16. Оставяме на топло за около час, час и половина, да втаса.
  17. Печем в предварително нагрята на 180 градуса фурна за 10 минути, след това намаляваме на 160 градуса и печем около 45 - 50 минути, като след 30-тата минута наблюдаваме често. Преди да извадим козунака проверяваме готовността му с дървен шиш или клечка. По време на печенето може да сложим хартия или фолио на повърхността, за да не изгори.

Снимка 1

Снимка 2


Готовият козунак се поръсва с пудра захар преди поднасяне. По стените и дъното се образува леко карамелена коричка, с обаятелен аромат на масло.

Пожелавам ви вкусен и красив Великден!

Още великденски рецепти:

Няма коментари:

Публикуване на коментар