Като се замисля..., най-голямата изненада щеше да е, ако нямаше торта. Вместо за торта "Изненада", щях да пиша за изненадата без торта. Но сърце не ми дава да има рожден ден без сладичко, още повече за любимия и при положение, че е... втората му любов (така да се изразя). По средата на март я правих и добре, че не съм журналист, че с тези "навременни" публикации щяха да ми завиждат на смогването по актуални теми :)
Интересното при тази торта е подреждането на блатовете. Първоначално се въртях около рецептата за торта "Червено кадифе", но след това, съвсем егоистично, реших да се пощадя от към печене на кори и да се възползвам от готови блатове.
Рецептата придоби този вид:
6 бр. готови блатове за торта - 3 бели + 3 шоколадови
Продукти за яйчен крем:
1 л прясно мляко
6 жълтъка
9 с.л. (с лек връх) брашно
10 - 12 с.л. захар
2 пълни с.л. заквасена сметана (по желание. Имах и сложих, за това го включвам в рецептата)
40 г масло
2 прахчета ванилия (или няколко капки есенция)
Цялата торта може да сглобите само с яйчния крем (количеството е достатъчно). Аз направих и втори, но тортата стана по - тежка с него и ако не сте привърженици на сладко в изобилие, просто го пропуснете.
Продукти за млечно-шоколадов крем (който не обича сладко да не посяга към този крем :))):
80 г сушени червени боровинки
2 с.л. коняк + 2 с.л. вода
150 г бял шоколад
250 - 260 г подсладено кондензирано мляко (използвах руската "Сгущьонка")
40 г масло
2 пълни с.л. заквасена сметана
За покритието:
6 белтъка
10 - 12 с.л. захар
1 ванилия на прах
Приготвяне на яйчния крем:
- С част от захарта (4 - 5 с.л.) разбиваме жълтъците (не е необходимо да разбиваме с миксер до побеляване)
- С част от млякото разбиваме брашното, като се стараем да няма бучки. Трябва да получим рядка кашичка.
- Останалото мляко, заедно със захарта слагаме на котлона и загряваме до температурата на тялото.
- Обединяваме и разбъркваме хубаво жълтъците с брашнената каша.
- Жълтъците и брашното изсипваме в млякото и от този момент бъркаме непрекъснато до кипването и сгъстяването на крема.
- След това сваляме от котлона, ароматизираме с ванилиите, добавяме маслото и бъркаме до пълното му изчезване в крема.
- Покриваме съда с фолио и оставяме да изстине.
- Слагаме сметаната (температурата на сметаната и крема трябва да е еднаква или почти еднаква) и хубаво разбъркваме.
- След това прибираме в хладилник, за да се стегне по-хубаво и да се работи по-лесно с него (конкретно за тази торта). Минах го и през пасатора.
Приготвяне на млечния крем:
- Накисваме боровинките в алкохола и водата (не разполагах с време и "пиха" 15-ина минути).
- В кондензираното мляко поставяме маслото и белия шоколад, начупен на парчета.
- Нагряваме на слаб котлон и бъркаме до пълното разтопяване на шоколада.
- Накиснатите боровинки слагаме на слаб котлон до пълното изпаряване на течността.
- Добавяме ги към млечно-шоколадовия крем.
- След охлаждане на сместа добавяме и сметаната. Разбъркваме хубаво и оставяме да изстине.
Сглобяване на тортата:
Това е същността на публикацията. Кремовете и декорацията ги включих само за придаване на завършен вид.
- Подреждаме блатовете, като редуваме светъл, тъмен, светъл и т.н...
- Избираме капак от тенджера, който ще ни служи за помощно средство при рязането. Той трябва да е с 4 см по-малък от диаметъра на корите. Дръжката на моя капак също ми влиза в употреба, с неговата кръгла форма.
- На най-горния блат намирам центъра и там очертавам малко кръгче (колкото е диаметъра на дръжката на капака от тенджера (5-6см)).
- Отдолу, като стойка, поставям капака, отново центриран, но вече включвам като помощник големия (външен) диаметър.
- С помощта на остър нож (по-добре тесен, че със широкия ми беше трудно да взимам завоите) изрязвам конус (горе ножът следва малкия диаметър, който очертах с помощта на дръжката на капака), а долу - следва диаметъра на самия капак.
- Ето как изглежда след изрязването:
Придърпваме си кремчетата по-наблизо и започваме да редим. Предвидливо си опаковах подноса с фолио, за да няма следи от мазотии. Но не се сетих на време, да "огранича" тортата със стената на тортената ми форма.
- Най-отдолу, като първи блат поставяме тъмното рингче (това с най-голямата дупка), което виждате на снимката като най-горно.
- Мажем с яйчен крем и поставяме второто пръстенче (бялото).
- Мажем пак с яйчен крем и идва ред на третото (с шоколадов цвят).
- Мажем с крем и редим всички останали рингове.
- От овлажняването и тежестта на крема, най-горната кора провисва навътре. Това не трябва да ви притеснява, защото е част от бъдещия ефект.
Не знам колко ясно обясних, че от най-горният слой до предпоследния се извиват като дъга, за да направят място на конуса.
- След като съм проправила път на конусовидната част, изваждам едно по едно кръгчетата блат. Оставям само най-малкото да си лежи в основата на тортата.
- Мажа с млечния шоколадов крем и нареждам всички части на конуса.
- Измазвам я цялата с крем и прибирам в хладилника. Тъй като ми остана от яйчния, измазах тортата с него.
Т.е. разбих белтъците със захарта на водна баня (захарта добавях на етапи и разбивах с миксер до получаване на гладък и гъст крем. Технологията видях тук). След това ги "разбунтувах" на тортата. Запекох цялата торта, на горен реотан, за кратко! във фурната (защото нямам горелка).
Нямах търпение да видя дали се е получил разреза. При всички случаи обаче, тортата беше обявена като "Изненада" и какъвто и да беше резултатът все щях да изляза от положение :)
Погледнах една стара снимка, от предишно правене на тортата и видях, че за основа съм използвала цял блат (препоръчвам така да се прави), а след това върху него съм си подредила блатовете по начина, който вече описах. И съм избрала вариант с общо 4 блата:
Идеята за тази торта видях на kuharka.ru. Има много подробни снимки (ще видите разлика в технологията).
Някъде по руските сайтове я срещнах с името "Главоблъсканица", но много дълго и тромаво ми звучи, въпреки, че доста добре я описва :)
Какъвто и крем да изберете, знайте, че трябва да е плътен и гъст. Може би добре ще стане с някой маслен, но аз заложих на стария домашен яйчен крем. А изборът на втория крем дойде след пробата на една смес, която изядохме преди да се е превърнала в заплануваните бонбони. Рецептата видях при Катето (my candy kitchen). И много ми хареса.
Добре биха се вписали и печени ядки, но вече знаете защо не сложих.
Нарязах я преди да е отлежала денонощие (може би след около 5 часа). С готови блатове смея да твърдя, че е от бързите торти, но иска прецизност при рязането и сглобяването. На няколко пъти си помагах с ръце да прибера измъкващия се най-долен ринг :)) Трябваше да сложа ограничител от тортена форма с падащи стени, но акълът не ми дойде на време :)) Така, че ето и забележките:
1. Трябваше да сложа цял блат за основа, който да "държи" тортата по-добре при разрязване.
2. Трябваше да използвам тортена форма с падащи стени (така и повече крем щеше да поеме).
3. Трябваше да я направя предния ден, а не в деня на празника. Не, че не беше вкусна в деня на приготвянето, но на следващия ден беше много по-сочна и приятна.
Ако сте имали търпението да прочетете всичко до тук, се надявам, да съм събудила любопитството и желанието да се позабавлявате с тази нестандартно подредена торта "Изненада". Да ви е сладко :)