Ще ви почерпя с ден закъснение, първо с топло предястие и в отговор на предизвикателството Kikkoman.
Гъби изненада с Kikkoman
Продукти (при мен за 8 порции):
8 бр. средни по големина гъби
120г кайма смес
100-120г кашкавал
200г майонеза
1/2 ч.л. черен пипер
1 скилидка чесън
2 с.л. соев сос Kikkoman
275 - 300г бутер тесто
кръгчета от кромид лук за декорация
Начин на приготвяне:
- Измийте гъбите бързо под течаща вода (след това подсушете) или ги избършете с влажна салфетка ( не трябва да ги държите дълго време в допир с вода, за да не поемат и да ви развалят предястието).
- Отстранете внимателно пънчетата и ги нарежете на дребно.
- Загрейте в тиган 1 с.л. олио и сложете да пържите каймата. Ако трябва намачкайте с вилица, за да се получат малки късчета.
- Добавете соевия сос и продължете с пърженето.
- Когато каймата промени цвета си, добавете нарязаните гъбени пънчета.
- Пържете до хубав кафеникав цвят на каймата и гъбите.
- Свалете от котлона и оставете да изстине.
- Капнете в гуглата на всяка гъбка малко соев сос.
- Към изстиналата кайма добавете настъргания на едро ренде кашкавал, нарязаната скилидка чесън, черния пипер и майонезата. Разбъркайте хубаво.
- Напълнете гуглите на гъбите с връх.
- Нарежете бутер тестото на квадрати с подходяща големина, спрямо големината на гъбите. Тестото трябва да е тънко (аз купих готово такова от Lidl, но всяко едно бутер тесто би свършило работа. Ако е дебело трябва само да се разточи до дебелина 3-4мм).
- В средата на всеки бутер квадрат сложете една пълнена гъба.
- Подгответе си лучени кръгчета (от кромид лук), за "затваряне" на пликчетата от бутер тесто.
- Четирите края на тестения квадрат вдигнете нагоре и ги пъхнете в лученото кръгче.
- Загрейте фурната до 220г.
- Подредете гъбките изненада в тава, на разстояние една от друга и печете до готовност на тестото.
- Сервирайте топли.
В тази рецепта има нотки от любимите ми чушки сюрприз. Но е чисто нов, преобразен от мен вариант. Искрено се надявам да ви се услади, колкото на нас. Слагам ги в графа любими, въпреки, че ги правя за първи път, защото съм сигурна, че ще имат често присъствие в менюто ми за гости.
---------------
15.02.2013г.
Рецептата спечелва голямата награда в блог предизвикателството на Kikkoman. Благодарение на нея си имам нож "Сантоку" и електрическо точило за ножове. В публикацията "Подаръци и лучени хризантеми" може да прочетете повече за тях.
Снежи, да си жива и здрава и много щастлива!
ОтговорИзтриванеИ да следваш мечтите си!
Страхотна идея за предястие!
Прегръдка и хубава неделя!
Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за успешна нова седмица!
ИзтриванеВеликолепно предястие, Снеже! ЧРД и много щастлива, освен останалото, необходимо за това :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ДИве! Хубава и успешна нова седмица!
ИзтриванеСнежи, честит рожден ден! Бъди здрава, щастлива, усмихната, и нека постигаш всичко с лекота в живота! Предложението ти е много апетитно!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Благодаря, Дани! Хубава и усмихната нова седмица!
ИзтриванеЧестит рожден ден, всичко най-хубаво ти пожелавам! Изненадата с гъбките е чудесна, много оригинално!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден :)
Благодаря, Маги! Всичко най-добро и на теб! Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеЧестит рожден ден ,Елти :) ! Здраве и много усмивки ,мила !
ОтговорИзтриванеИзненадата е прекрасна , много ми хареса идеята и красивото връзване на ''бохчичката '' :) ! Няма да я забравя при следващото посрещане на гости :) !
Голяма прегръдка и хубав неделен следобед !
Благодаря, Ивана! Ще се радвам да споделиш, ако решиш да пробваш рецептата :) Прегръдки и от мен, с пожелание за всичко най-добро! Хубав ден и успешна нова седмица!
ИзтриванеАми тогава да заочнем с едно голямо:ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
ОтговорИзтриванеМного здраве ти желая, ама много. И нека нещата се нареждат по най-добрия за теб начин.
Гъбките са фантастични-и като идея, и като реализация. И задължително ще ги опитам.
Хубава седмица!
Голямо БЛАГОДАРЯ от мен, Мъхче! Всичко по-по-най и на теб! Хубава и усмихната нова седмица!
ИзтриванеЧестит рожден ден и от мен, Снежко :)
ОтговорИзтриванеЗдраве, любов и много вдъхновение във всичко, което правиш!
Идеята ти много ми харесва, изглежда много апетитно с тази хрупкава златиста коричка :)
Хубав следобед :)
Сърдечно благодаря, Fedora! Всичко най-добро и на теб! Хубав и усмихнат вторник!
ИзтриванеМила Снеже, макар и с много закъснение - ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
ОтговорИзтриванеОт сърце ти желая много здраве, щастие, късмет и добро настроение!
Оригинално предястие!
Сърдечни прегръдки!
Сърдечно благодаря, Tillia! Прегръдка от мен, с пожелание за хубава вечер!
ИзтриванеДа си здрава,усмихната,обичана и щастлива,Снежи!А тези вързопчета са брилянтна идея,страхотно ми харесаха,особено рингчетата от лук са супер хрумка!Много добро предложение ,браво!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Роси! Всичко най-най-добро и на теб! Прегръдки и приятна вечер!
ИзтриванеСнежи, на патерички, но искам да ти пожелая да си здрава и обгърната от обичта на близките си!
ОтговорИзтриванеМного усмивки и с късмет във всяко начинание!
Страхотна идея!
Сърдечно благодаря, Бети! И на теб само хубави неща!
ИзтриванеМакар и със закъснение да кажа Честит рожден ден!. Да си здрава, щастлива и обичана :). Оригинално предястие си ни предложила, много ме впечатли и ще пробвам непремено.
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Дианче!
ИзтриванеВключвам се с голямо благодаря за гъбките. ЧУДНИ!!! Правих ги със смес от сирена и пушен колбас, получи се фантазия. Благодаря много Снежи!
ИзтриванеИ аз благодаря, Дианче! Как ме зарадва само с този коментар :) Истински съм щастлива, че са ви харесали, а и твоят вариант звучи също много апетитно! Хубава вечер!
ИзтриванеСнежи, открих ги! Едва сега разбирам за тях и се радвам, че благодарение на Кикоман ги открих:). Разкошни са! Страхотна идея и рецепта! И честит рожден ден с много закъснение, но от сърце! Все пак тогава бях ваканция:)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Кате! Никога не е късно за един поздрав от сърце :)) И аз от сърце го приемам! Радвам се, че ти харесва рецептата - наистина станаха много вкусни.
ИзтриванеСнежи, поздравления!
ОтговорИзтриванеНапълно заслужена награда!
Прегръдка и хубаво настроение!
Благодаря, Дани! Ще се похваля в блога веднага щом си я получа :) Прегръдки и от мен!
Изтриване