Пиле мариновано в терияки, сос бешамел и сметана, паста тип лазаня - това е второто ми предложение с участието на вкусните сосове Kikkoman.
Много ми е трудно да дам точни количества, че всичко правя на око, но се надявам основната идея да е ясна. То, от това "на око" имах остатък на продукти, които обединих в една бъркана лазаня, която ми дойде в навремена подкрепа.
Използваните продукти са:
лазаня - около 10 листа
филето от едно пиле
200 г печурки
около 800мл прясно мляко
100 мл сметана
6 с.л. брашно
50 г масло + 8 с.л. олио
3-4 кисели краставички
100 г царевица от консерва
около 100г кашкавал
3-4 с.л. сос терияки на Kikkoman
черен пипер и сол
Пилешкото нарязвам на хапки и мариновам в терияки сос за половин, един час. След това пържа в оскъдно количество загрята мазнина до побеляване на месото, добавям нарязаните гъби и продължавам с пърженето до хубава зачервена коричка и оставане на мазнина.
Приготвям сос, подобен на бешамел, като първо загрявам маслото и олиото. След това слагам брашното и пържа до леко златисто. Наливам от млякото и бъркам непрекъснато. Разреждам соса с мляко и продължавам да бъркам, за да не се образуват бучици. Последно наливам сметаната и бъркам без прекъсване. Гъстотата на соса трябва да се получи близка до гъстотата на крем нишесте (малеби).
Сварявам листата лазаня в кипяща подсолена вода. За да не ми се слепват го правя на етапи - първо 3 бр. после още 3 и т.н.(внимавам да не ги преваря, по-добре да останат леко сурови) Изцеждам и нарязвам на ленти, които подреждам със застъпване в подмазани формички, като оставям да висят и извън формата (бройката зависи от порциите - аз направих 4).
Слагам малко сос бешамел, след това от пилешкото месо.
Пак сос и отгоре резенчета кисели краставички и царевица.
Отново сос, пак малко от пилето, хайде пак сос, настърган кашкавал и затварям с висящите крайчета от лазанята.
Така подготвените порции пека във фурна, нагрята до 250 градуса, до зачервяване на крайчетата.
Опитах и с обръщане:
Исках да налея по малко сметана във всяка порция преди печенето, но забравих. Ще компенсирам при следващото приготвяне.
Както споменах, обединих всичките ми останали продукти и изпекох една бъркана лазаня. И добре, че я имаше, защото порциите се оказаха малки за мъже :)
Снежи, много вкусно ястие си приготвила!
ОтговорИзтриванеБраво!
Благодаря ти, Бети! Беше по поръчка на дъщерята и тя ми помага, за това стана вкусно :)))
ИзтриванеСнежи, интересна и вкусна идея!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Хубава вечер от мен!
Благодаря ти, Дани! Хубав и усмихнат ден! Прегръдки!
ИзтриванеПрекрасна иновация,Елти!Много ми хареса и скоро ще го приготвя това пиленце!Браво:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Ще се радвам, ако и на вас се услади :) Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнеже, поредното ти интересно предложение! Много вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна нощ!
Благодаря, tillia! Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеМного свежо предложение!Хубави снимки и обяснения!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Снимките са ми вечерни, но денем съм на работа и няма как :)) Прегръдки, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеИнтересно и различно поднасяне за лазаня.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!!
Благодаря ви, Марина и Георги! Идеята е на дъщеря ми. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеМмм, хем вкусно, хем красиво, Снежчо!
ОтговорИзтриванеМного идейни предложения!
Усмихнат четвъртък :)
Благодаря, Fedora :) Хубав и слънчев ден!
ИзтриванеЕлти , чудесна идея за лазаня ! Благодаря , че сподели ! Снимките са много ,много апетитни !
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав четвъртък !
Ив, радвам се, че ти харесва :) и благодаря! Приятен и успешен ден!
ИзтриванеМного оригинално......и вкусно, разбира се!И гъбената изненада си харесах....
ОтговорИзтриванеБраво, Снежи!!!
Хубава вечер -спокойна и вкусна!!!
Благодаря, Вили! Хубав и успешен ден!
ИзтриванеЕй това е нещо, което няма човек у дома, който да не оцени. Супер!
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Елти!
И у нас нямаше намръщени, Мъхче. Всичко се омете :) Благодаря ти и хубава събота!
ИзтриванеМного оригинална идея за приготвяне на лазаня. Аз рядко правя лазаня, но определено в този вариант ще пробвам. Благодаря Снежи! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Дианче :) И аз не правя често лазаня, че омазвам куп съдове, но много я обичаме. Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеСупер идейно и много оригинално! Браво! Страхотна рецепта! С пожелания за приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Candy! Хубави почивни дни и на теб!
Изтриване