Паста с пиле терияки

Пиле мариновано в терияки, сос бешамел и сметана, паста тип лазаня - това е второто ми предложение с участието на вкусните сосове Kikkoman.


Много ми е трудно да дам точни количества, че всичко правя на око, но се надявам основната идея да е ясна. То, от това "на око" имах остатък на продукти, които обединих в една бъркана лазаня, която ми дойде в навремена подкрепа.

Използваните продукти са:
лазаня - около 10 листа
филето от едно пиле
200 г печурки
около 800мл прясно мляко
100 мл сметана
6 с.л. брашно
50 г масло + 8 с.л. олио
3-4 кисели краставички
100 г царевица от консерва
около 100г кашкавал
3-4 с.л. сос терияки на Kikkoman
черен пипер и сол

Пилешкото нарязвам на хапки и мариновам в терияки сос за половин, един час. След това пържа в оскъдно количество загрята мазнина до побеляване на месото, добавям нарязаните гъби и продължавам с пърженето до хубава зачервена коричка и оставане на мазнина.


Приготвям сос, подобен на бешамел, като първо загрявам маслото и олиото. След това слагам брашното и пържа до леко златисто. Наливам от млякото и бъркам непрекъснато. Разреждам соса с мляко и продължавам да бъркам, за да не се образуват бучици. Последно наливам сметаната и бъркам без прекъсване. Гъстотата на соса трябва да се получи близка до гъстотата на крем нишесте (малеби).

Сварявам листата лазаня в кипяща подсолена вода. За да не ми се слепват го правя на етапи - първо 3 бр. после още 3 и т.н.(внимавам да не ги преваря, по-добре да останат леко сурови)   Изцеждам и нарязвам на ленти, които подреждам със застъпване в подмазани формички, като оставям да висят и извън формата (бройката зависи от порциите - аз направих 4).


Слагам малко сос бешамел, след това от пилешкото месо.
Пак сос и отгоре резенчета кисели краставички и царевица.



Отново сос, пак малко от пилето, хайде пак сос, настърган кашкавал и затварям с висящите крайчета от лазанята.


Така подготвените порции пека във фурна, нагрята до 250 градуса, до зачервяване на крайчетата.


Опитах и с обръщане:



Исках да налея по малко сметана във всяка порция преди печенето, но забравих. Ще компенсирам при следващото приготвяне.

Както споменах, обединих всичките ми останали продукти и изпекох една бъркана лазаня. И добре, че я имаше, защото порциите се оказаха малки за мъже :)


24 коментара:

  1. Снежи, много вкусно ястие си приготвила!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Беше по поръчка на дъщерята и тя ми помага, за това стана вкусно :)))


      Изтриване
  2. Снежи, интересна и вкусна идея!
    Поздравления!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна иновация,Елти!Много ми хареса и скоро ще го приготвя това пиленце!Браво:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Ще се радвам, ако и на вас се услади :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Снеже, поредното ти интересно предложение! Много вкусно!
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, tillia! Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  5. Много свежо предложение!Хубави снимки и обяснения!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Снимките са ми вечерни, но денем съм на работа и няма как :)) Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  6. Интересно и различно поднасяне за лазаня.


    Усмихнат ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Марина и Георги! Идеята е на дъщеря ми. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Ммм, хем вкусно, хем красиво, Снежчо!
    Много идейни предложения!

    Усмихнат четвъртък :)

    ОтговорИзтриване
  8. Елти , чудесна идея за лазаня ! Благодаря , че сподели ! Снимките са много ,много апетитни !
    Прегръдки и хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, радвам се, че ти харесва :) и благодаря! Приятен и успешен ден!

      Изтриване
  9. Много оригинално......и вкусно, разбира се!И гъбената изненада си харесах....
    Браво, Снежи!!!
    Хубава вечер -спокойна и вкусна!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Ей това е нещо, което няма човек у дома, който да не оцени. Супер!
    Хубава вечер,Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у нас нямаше намръщени, Мъхче. Всичко се омете :) Благодаря ти и хубава събота!

      Изтриване
  11. Много оригинална идея за приготвяне на лазаня. Аз рядко правя лазаня, но определено в този вариант ще пробвам. Благодаря Снежи! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Дианче :) И аз не правя често лазаня, че омазвам куп съдове, но много я обичаме. Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  12. Супер идейно и много оригинално! Браво! Страхотна рецепта! С пожелания за приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване

loading...