Ако предпочитате повечко месце, заглавието ще се промени на "Месни хапки с ориз" :) При нас веднъж бие на ориз, друг път на зеленчуци, трети - на месо. И всеки път е различно, но много вкусно.
Това е ястие, което мъжът ми обича да готви. Той рядко се изявява в кухнята, но сега сосовете Kikkoman го активираха. Даже го приготви два пъти в рамките на месец. Първият път, защото му казах, че много ми се е дояло от тази негова вкусотия и втория, защото го помолих да се включи с рецепта за Kikkoman :)
Продуктите са без точни количества:
Свинско (от бут, врат или филе) или пилешко месо.
Сварен ориз (като обем два пъти повече от месото)
Гъби печурки (с кралските става най-ароматно) - 1/3 от количеството месо
Червени месести чушки - около 1/3 от количеството месо
Кашкавал
Кромид лук
Черен пипер
Сол
Соев сос Kikkoman
Сос Teriyaki на Kikkoman
Вариант - микс от зеленчуци (грах, царевица, моркови)
Начин на приготвяне:
- Месото се нарязва на хапки, лукът на полумесеци и се смесват. Слага се малко сос Терияки, черен пипер и се разбърква. Прибираме в хладилник, за около час.
- Чушките се нарязват на лентички, гъбите на филийки. Като гъбите ги напръскваме със сос Терияки или соев.
Снимките по-долу са на вариант без чушки, а с микс от грах, моркови, царевица и картоф. На мен лично с чушки ми е по-вкусно.
- Загряваме олио в тиган и слагаме маринованото месо и лук да се пържат. Посоляваме леко и държим на котлона, като бъркаме от време на време, до хубава зачервена коричка.
- В друг по-дълбок съд или тенджера загряваме още малко олио. В него запържваме зеленчуците.
- Гъбите слагаме на края за съвсем кратко (да си пуснат сока). Добавяме и месото, разбъркваме и сваляме от котлона.
- Разстиламе сварения ориз в тава, слагаме малко соев сос, месото със зеленчуците и разбъркваме.
Ето снимка и с чушки:
Ястието може да се остави в тавата, да се настърже кашкавал отгоре и да се запече набързо, на горен реотан или грил, само до разтопяване на кашкавала.
Може да се разпредели в купички или гювечета, пак да се сложи кашкавал и да се запече.
Или да се оформи на купички в чиниите, пак с кашкавал и запичане.
Веднъж даже главният готвач чукна яйчице към пържените чушки и си спомням, че пак беше много вкусно. Търпи разни вмешателства тази рецепта, но на мен най-вкусно ми е със свинско, гъби, ориз, червени чушки и кромид лук. И... когато мъжът ми я готви :))
Снежи, толкова е съблазнително!
ОтговорИзтриванеПоздравления за Майстора :)
Поздрави и хубава неделя!
Ще предам поздравите, Дани, благодаря ти! Хубава неделя и на теб!
ИзтриванеПоздравления на майстора :)Много апетитни снимки.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря ви, ще предам поздравите! А на вас хубав ден и успешна нова седмица!
ИзтриванеМноого вкусно изглежда. Със сигурност ще се хареса и на моя половин това ястие. Аз правя подобно, но без ориз :)
ОтговорИзтриванеВкусничко е, Илианче! И не го казвам само, за да окуражавам готвача :))Поздрави и успешна нова седмица!
ИзтриванеПрекрасно!А и как си върви с биричката.....:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! И с винце, и с винце... Хубава нова седмица!
ИзтриванеНевероятно вкусно и апетитно! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и поздравления за приноса на главния готвач в тази рецепта! :))
Благодаря, Дани! Ще предам поздравите! Хубава нова седмица на теб и всичко най-добро!
ИзтриванеПрекрасно ! И с чушки и без тях изглежда много вкусно ! И аз като теб ,Елти харесвам чушка в ядене :) !
ОтговорИзтриванеПоздрави за готвача и чакам други изяви в кухнята :) !
Хубав неделен следобед , Елти ! Поздрав !
Рядко се изявява този скрит готвач, но пак ще има, сигурна съм, само дето не мога да предвидя кога :)) Сега ще го стимулирам малко с поздравите :)) Хубав ден, успешна нова седмица, Ив и благодаря!
ИзтриванеМного вкусна "мъжка кухня"!
ОтговорИзтриванеГлавният готвач си заслужава поздравленията!
Хубава вечер и успешна седмица, Снежи!
Сега ще го похваля и от твое име, tillia :) Благодаря ти и всичко най-добро през новата седмица!
ИзтриванеИ от мен едно потупване за готвача;) Харесва ми и ще го предложа на моя половин за изява;)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Елти!
Потупвам го, Мъхче :) Дано приеме "поканата" и твоя половин. Благодаря ти и успешна нова седмица!
ИзтриванеБраво на този готвач бе,гледай как му иде отръки!Всички варианти одобрявам,много изкусителни,особено индивидуалните порции!
ОтговорИзтриванеИ моя половин тази вечер е натоварен със задачата да сготви,де да видим ... :) .
Поздравления специални на половинката ти,Снежи!
Благодаря, Роси! Предавам специалните поздрави на половинката, със заръка да се включва по-често в кухнята :) Вкусна и уютна вечер на теб - сигурна съм, че и твоята половинка ще се справи :)
ИзтриванеМмммм, не е честно :)
ОтговорИзтриванеТази вечер се прибирам и започвам с кулинарията, има определено какво да се учи от твоята кухня, полезно, много полезно и надъхващо :))
Благодаря, Vrati!
Изтриване