Понякога попадам на книги, които ме привличат повече от кухнята и готвенето от приятно се трансформира в досадно задължение. Три вечери поднасях гювечета, две - пържени яйца, салати и други бързи залъгалки. Днес изхитрувах пак с нещо бързо, но с "по - тежка" визия. Щом предизвика въпроса: "Прочете ли си книгата?" :))
Рецептата за пилешките хапки е една от любимите ми. Оригиналното и име е "Пилешки котлети Нежност", а за първи път я видях и изпробвах от сайта на "Веселият готвач". Може да се направят на големи, колкото длан "котлети" или на малки хапки, както в случая.
Продукти за пилешките хапки:
400 г пилешко месо
3 пълни с връх с.л. майонеза
2 белтъка (или 1 цяло яйце)
2 с.л. сос Терияки на Kikkoman
3 с.л. натурално нишесте
черен пипер, сол
Приготвяне на хапките:
Месото се нарязва на дребни парчета.
Поръсва се с малко сол, черен пипер и сос Терияки.
Добавят се майонезата и белтъците. Разбърква се.
Слага се нишестето и пак се разбърква хубаво. Оставя се на студено за минимум 2 часа.
В тиган загряваме олио. С лъжица загребваме от сместа и пържим.
Продукти за зеленчуковия микс:
4-5 червени чушки
4 средни по големина глави кромид лук
1 голям морков
220 г стерилизирани гъби (ако са пресни около 350г)
90 г кълнове от боб мунго
3 скилидки чесън
1 тънък резен корен джинджифил
2 с.л. захар
3 с.л. ябълков оцет
3 с.л. соев сос Kikkoman
180 мл смлени домати
2 с.л. кетчуп
1 с.л. фъстъчено (слънчогледово) олио
Приготвяне на зеленчуците:
Запържваме в малко олио нарязаните чушки, след това добавяме морковите (нарязани на пръчици) и лука (на полумесеци).
Изчакваме лука да се запържи и добавяме гъбите и кълновете.
Добавяме 1 с.л. соев сос, пържим още малко и отстраняваме от котлона. Сол добавяме само, ако има нужда.
В друг тиган загряваме фъстъченото (може и слънчогледово) олио.
Слагаме ситно нарязаните чесън и джинджифил.
Пържим за кратко и добавяме последователно захарта, оцета, 2 с.л. соев сос и смлените домати.
Изчакваме доматите да се сгъстят и добавяме кетчупа.
Изливаме доматения сос при другите зеленчуци.
Количеството е за около 4 - 5 порции.
Да ви е сладко!
А аз си подхващам книгата :)
Снежи, тези хапки са толкова вкусни, че ми идва да скоча още сега и да ги приготвя! Доста богата рецепта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ моите скочиха на масата, като ги видяха :) Благодаря, Candy и усмихнат ден!
ИзтриванеО , с гръм и трясък си нарушила покоя с книжката.Браво, Снежи, знаеш как да компенсираш!
ОтговорИзтриванеСпокоен ден , мила!
Налага се да компенсирам понякога, Вили, иначе гледам намусени човечета :) Ден, два минават аламинутите, но пет им идват много. Благодаря ти и хубав късен следобед :) Поздрави!
ИзтриванеСнежи,бива ли да попадам на тази порция преди да е минал обяда,т.е. на гладно?
ОтговорИзтриванеМнооого апетитни хапки и гарнитурката е разкош,мммм!
Поздрав с усмивка!
Не бива, Роси :)) И аз гледам гладна да не се разхождам по блогове, че ми се отварят резервните стомаси :)) Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеХапките веднага ги надушвам. :)
ОтговорИзтриванеСнежи много апетитни ,с приятен златист загар, а в комбинация със зеленчуците са направо неустоими!
Много вкусно е при теб!
Поздрави и слънчево настроение!
Благодаря ти, Мира! Хапките и без зеленчуци са много вкусни, но домашните ги хапват като семки :) Така, със зеленчуците са си по-стабилно ястие. Поздрави и приятна вечер!
ИзтриванеСнежи много апетитни хапки с разкошна гарнитура.Хубава рецепта,ще се възползвам че и при мен се случва честичко да хитрувам ама номера с яйца ...не минава хич.:):):)
ОтговорИзтриванеВъзползвай се, Танче и да ви е сладко! При мен номера с яйцата все още минава, но ако не прекалявам :) Поздрави и приятна вечер!
ИзтриванеНаистина са нежни и топящи се в устата тези хапки. Пробвала съм подобен вариант. :) Гарнитурата е много цветна, вкусна, а и бързо се приготвя. :)
ОтговорИзтриванеА коя книга четеш, Снежи? Щом не можеш да откъснеш поглед, значи е някое много интересно четиво. И аз съм на вълна четене на книги. :)
Хубава вечер и усмивки! :)
Светле, книгата е "Хилядолетната лъжа" на Ян Ван Хелсинг и Щефан Ердман. Тежка е за четене в началото, но е много интересна като цяло. Днес като се прибера ще си я довърша :) Благодаря ти за милия коментар и хубава вечер!
ИзтриванеЕто този израз пасва идеално - отваряш ми резервни стомаси, Снежи, толкова вкусно изглеждат хапките ти...
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е сладко!
Благодаря ти, Гери! Радвам се, че ти харесват! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасна вечер!
ИзтриванеИ аз да попитам ''прочете ли я и коя е тя ?''Тъкмо написах въпроса и прочетох горния коментар :) ! Трябва да я опитам тази ''нежност'' - заинтригува ме , че то в къщи само бялото месо се яде .
ОтговорИзтриванеПрегръдка ,Елти и хубав утрешен ден !
Книжката прочетох и подхващам друга :)) Опитай ги, Ив и да споделиш. Ще се радвам и дано ви харесат! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеХапките са много вкусни, а сосът е богат! Въпреки четенето пак си се отчела отлично пред домочадието!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Нямам избор, tillia :)) Трябва да изхранвам домочадието, а това ястие знам, че много обичат. Трябваше да ги зарадвам с нещо след дните на "суша" в кухнята :) Поздрави и прегръдки, мила!
ИзтриванеДочете ли книжката, Елти? И как е на финала?Допускам, че напълно удовлетворена;)
ОтговорИзтриванеА аз от хапките. И понеже ламите тук толкова бързо омитат труда ми, напоследък се налага и аз да редувам гювечета с яйца;) Ще ги разнообразя;)Благодаря !
Прочетох я, но... със смесени чувства съм. В началото ми беше трудна, после ме заинтригува достатъчно, а финалът - калабалък в главата ми :) Но май трябва да я прочета още веднъж :)) Интересно четиво ми беше.
ИзтриванеИ у вас ли има лами? Притеснявах се, че само аз си ги отглеждам :)) Поздрави!
Ама толкова апетитно изглеждат ммммм. Пробвала съм нещо подобно, мисля "Министерски кюфтета" се казваше. Много бърза рецепта, обичам такива :))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дианче, за първи път чувам за такива кюфтета, но рецептата наистина е бърза и вкусна. Благодаря ти, поздрави и от мен, с пожелание за слънчев ден!
Изтриване