Истинският живот е като стълба - качваш стъпало след всеки житейски урок, малък или голям, незначителен или разтърсващ. Дори да ти се струва, че слизаш надолу, реално качваш стъпало, учиш урок. Движението е живот.
Днешната публикация е за една торта, която направих по идея на Ивейн. Харесвам творчеството й, има индивидуализъм, който ми пасва. А окуражителните й думи, че един ден и аз (може би) ще правя торти по свой проект ми подействаха като масло на препечена филийка. Но за сега все още ми трябва нагледен материал.
И избрах този мотив за рождения ден на дъщеричката, с пожелание да лети волно с крилете на младостта, да се изкачва към мечтите си, високо, високо, високо... Да бъде здрава и много щастлива!
Захванах се с не малка доза страх. Планувах кое, как и кога точно да направя. И въпреки, че едно професионално око би намерило кусури и несъвършенства аз си я харесвам.
Записки на начинаещия:
1. Вид торта - вита.
2. Избор на блатове - японски
3. Избор на крем - трябва ми плътен (ще включа масло, сметана, варен крем и дулче де лече)
4. Балон - ами сега??? Ще пробвам със смес, подобна на сладък салам
5. Височина на тортата - по окомер около 15 см (трябва да побера във височината кош, момиче и долната част от балона)
6. Време за изработка - 3 дни
7. Ще успея
Започна се:
1. Домашно сладко от мляко или дулче де лече
Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана
Продукти:
- 900 мл пълномаслено прясно мляко (ползвам краве)
- 200 г захар
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 2 с.л. вода
- ванилия
От както открих тази рецепта редовно я ползвам за добавка към най-различни десертни кремове. Придава изключително приятен вкус. Може да се хапва и самостоятелно, но е убийствено сладко. Приготвя се лесно, не изисква сложни продукти и за това се превърна в едно от много, много любимите ми открития.
Ако варите по-дълго време ще получите карамеления цвят на дулче де лече, по-краткото варене ще ви даде просто едно млечно сладко, не по-малко вкусно от карамеленото.
Препоръчвам ви да опитате.
Приготвяне:
- Залейте содата с 2 с.л. вода и разбъркайте.
- Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта.
- Поставете на котлона и изчакайте да кипне.
- Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, за това тенджерата трябва да е висока) - снимка 1.
- Върнете на котлона (той трябва да е включен на умерена към висока степен, сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри) и варете, като разбърквате през 10 минути.
- След като започне леко да се сгъстява, бъркайте по често (примерно през минута, две) - снимка 2.
- Млякото започва да променя цвета си към жълт и се сгъстява. Ако в този момент отстраните от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят - снимка 3.
- За дулче де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато - снимка 4 (все още не е достигнало истинския цвят на дулче де лече, но това е моментът, в който го отстраних от котлона).
Домашно сладко от мляко или дулче де лече |
2. Захарни фигурки - направени от гъм пейст
Цветята (ранункулуси), момиченцето, коша, останалите малки цветчета, зелените листа и абсолвентската шапчица направих първия ден. Тестото е гъм пейст, съхне по-бързо от фондан и двата дена, които му дадох бяха достатъчни. Това, което смятах и действително ми беше най-трудно, балонът, оставих за последния ден. И за малко да не се побера в графика.
3. Балон
За него приготвих смес от домашни медени бисквити (дребно счукани), смлени бадеми, кокосови стърготини, масло и пудра захар. Оформих сместа с пресоване в купичка и оставих в хладилника да се стегне.
Балонът остана кух и там скрих картичката.
Отвън го облепих с ивици разноцветен фондан.
Продължението на балона, което се спуска по стената на тортата е от същата смес. Но за да стои мирно я залепих с ядливо лепило. Сложих и две дървени подпорки.
4. Блатове - спрях се на любимите ми японски. Не предвидих обаче, че тази височина ще иска две дози. Наложи се да направя и едни други, тип пандишпанови (защото ми свършиха продуктите за японски и то по нощите). А за основа и капак вече скокнах до магазина за готови шоколадови. Едва изчаках изгрев слънце. Измазах с маслен крем.
5. Крем
- За него направих първо гъст варен крем от 400 мл мляко и 4 с.л. оризово брашно. Оставих да изстине.
- След това разбих 150 г масло с 4 с.л. пудра захар.
- Разбих на пухкав крем и 250 г течна сладкарска сметана.
- Смесих първо варения крем с цялото количество дулче де лече, което получих от горната рецепта. Разбих с миксер.
- Добавих получения крем, лъжица по лъжица, към масления.
- Последна внедрих сметаната.
- Кремът исках да е с лека кокосова нотка и сложих 2 с.л. кокосови стърготини.
6. Финал
И парченце
И тортите по същия повод, през годините:
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |