Страници

Сладки балеринки

Ретро сладки от моето детство, които обожавах и все още обожавам. Те продължават да стоят много високо в личната ми вкусова класация. Сигурна съм, че причините се крият точно в чекмеджето с етикет "детство". За това бъркам сега там и като една истинска баба предавам спомените на новото поколение. И може би един ден те ще носят мил спомен на някой друг.

Снимка 1
Дребни сладки балеринки с домашни шоколадови бонбони

Ципура на фурна и салата ромеско

 Ще започна от салатата, тя е братовчедка на известния испански сос ромеско, който много си върви с риба. Запазих продуктите, но не спазих технологията.И така вместо сос ви предлагам салата, която, уверявам ви, много си върви с риба.


Щолен (с бакпулвер)

 или фруктов коледен кейк 

Повечето рецепти, които изчетох за този характерен за Германия коледен сладкиш (щоленът), бяха с мая. Това изобщо не би ме притеснявало, ако имах времето да си играя с теста за втасване. Но сега нямах. За това първата рецепта, на която попаднах, разглеждайки едно старо списание, веднага наместих между другите ми задачки-закачки. Гушната там, трябваше да отлежи няколко дни и след това и дадох цялата свобода да разпръсне аромата си предколедно. А самите щоленчета опаковах и прибрах за същинската Коледа.

Кето хляб с кисели краставички

 Днес опитах тази рецепта за диетичен кето хляб с кисели краставички и споделям доволна с вас:

Кето хляб с кисели краставички

 Продукти:

Руло с брашно от лимец

Това е едно много, наистина много лесно за приготвяне руло, което ме очарова с вкуса си и абсолютно заслужава да му отделя място в блога. 

Споделено от кухнята на Elti -
Лесно и много бързо руло с брашно от лимец, крем маскарпоне и малини 

Мъфини с брашно от рожков



Продукти за 12 бр. мъфини
131 cal/брой (8,5 г въглехидрати; 9,3 г мазнини; 2,2 г протеини)
1 бр. мъфинка - 43-45 г

  • 80 г кокосово масло
  • 50 г кафява захар
  • 3 яйца 
  • 100 г кисело мляко
  • 50 г брашно от рожков
  • 1 бакпулвер
  • 40 г тъмен шоколад на Милка (Darkmilk)

Сироп от вишни



Вишневият сироп е един от любимите ми. Ароматен, цветен и консервирал спомени от лятото.
Предпочитам да правя сироп от вишни вместо компот, за да пестя място в мазето (не, че и компот не слагаме, но е по-скоро за асортимент). 

Продукти:
  • Вишни, количеството е без значение (не ги меря)
  • Вишневи листа (слагам по една шепа, около 50 бр.листа, на килограм/килограм и половина вишни)
  • Захар - 1 кг на 1 л прецедена течност
  • Лимонена киселина (лимонтузу) - 10 г на 1 л прецедена течност

Домашен сладолед с кокосово мляко и карамелизирани фъстъци



Правих няколко експеримента на базата на домашен сладолед ванилия. Днес записвам този с кокосово и кондензирано мляко, плюс добавка на карамелизирани фъстъци.


Продукти:

  • 6 жълтъка
  • 80 г захар
  • 550 - 600 мл пълномаслено прясно мляко
  • 1 консерва от 397г подсладено кондензирано мляко
  • 1 консерва от 400 мл кокосово мляко 82%-но
  • ванилия

Котлети от прясно зеле


Това е едно обикновено панирано зеле, но се получава толкова вкусно, че исках да види бял ден някога и в блога. Е, стигнах и до него.



Продуктите са:

  • 1 малка прясна зелка
  • 2 яйца
  • около 1 ч.ч. брашно (може само пшенично или смес от пшенично и царевично)
  • сол
  • олио

Италианска зеленчукова супа





Приготвя се бързо (ползвах сварени боб и фасул), лека на вкус, с приятен аромат на босилек, който сякаш пусна лятото в кухнята ми. Размечтах се за едно италианско лято...

Продуктите, които използвах:

Козуначени круфини




Честит Великден, приятели! Бъдете здрави и щастливи!

Пастет от сирене с чушки и слънчогледово семе


Рецептата е от колекцията на Lidl. Хареса ми не само вкусът, но и пъстротата й, за това си я записвам като една цветна идея.

Пастет от сирене с чушки и слънчогледови семки върху салата от айсберг

Тутманик


Класически тутманик

Преписвам си рецептата за класически тутманик от моя стар готварски тефтер. Той е с обикновено тесто за хляб, сирене и мас.

Тарталети с бананов карамел и шоколадов мус


Грабна ме рецептата и си отбелязах, че първият празник, който се задава на календара, ще е награден с тези тарталети. Рецептата не е от лесните, но имам ли време, то с удоволствие се отдавам на такъв тип кулинарно забавление. 


И така, тарталетите (нямам от онези красиви къдрави формички за тарталети, а така щяха да им отиват) са от маслено тесто с какао, слой бананов карамел (съвсем нов вкус за мен), едро счукани фъстъци, след това шоколадов ганаш и за финал фин шоколадов мус.

Панирани пилешки рулца


Приличат много на котлетите по киевски и в същото време са ми различни. Някак по-непретенциозни и мързеливи са. Харесаха ми много поръсени с лимонов сок. 



Комплекс Тракиец, с. Житница






"Въпреки, че времето ми е кът, много исках да споделя впечатленията си от бутиков комплекс "Тракиец". Едно място, към което тръгнах с малко резерви и което впоследствие ме спечели на 100%" - така съм започнала преди време тази публикация и си стои като чернова в списъка почти две години.
А мястото наистина си заслужава!