Видял мъжът ми една хубава, апетитна снимка в интернет и бързо ги вкара в менюто тези чудни яйца по бенедиктински. Не знам защо до сега не съм проявявала интерес да ги направя, може би са ми звучали скучно - някакви яйца на хлебче, рохки при това, а аз не съм им фен. Но след като ги опитах трябва да ви кажа, че славата им е заслужена.
loading...
Рецептата, която следвах дословно е от блога на Ирина (благодаря на това знаещо и можещо момиче за пореден път).
Хлебчето в рецептата се води английски мъфин, пече се на тиган, ухае чудесно и има по-плътна структура (не бих го заменила с готова питка или друг вид хляб).
Ето продуктите и как да си приготвите специалното хлебче, на което ще полегнат по-късно яйчицата:
Продукти за 10 броя английски мъфини (за една порция ви трябва едно хлебче, така, че може да намалите продуктите според това колко хлебчета искате да получите):
- 285г пшеничено брашно тип 500 + допълнително за омесване
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 и 1/4 ч.л. суха мая
- 1 с.л. разтопено и охладено масло
- 220мл прясно мляко + 1/2 чаена лъжица ябълков оцет
- царевично брашно за овалване (заместих с картофено нишесте)
Начин на приготвяне на английски мъфин за яйца по бенедиктински:
- Пресяваме брашното и го смесваме със захарта, солта и сухата мая.
- Затопляме млякото (да е приятно хладко) и в него слагаме оцета.
- Изсипваме млякото в купата с брашното, добавяме маслото и бъркаме до получаване на тесто.
- Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и месим около 10 минути, до гладко, меко и нелепнещо тесто. Поставяме го в купа намазана с олио, намасляваме и повърхността на тестото и покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме на топло да втаса (да уголеми обема си тройно).
- След това (без да размесваме повторно) разделяме тестото на 10 равни части.
- Загряваме тиган с дебело дъно, намазваме дъното с олио.
- Всяка питка овалваме в царевично брашно (или картофено нишесте) и слагаме в тигана (на разстояние една от друга)
- Печем около 6-8 минути от едната страна, до получаване на твърда кафява коричка и обръщаме да печем и от другата страна.
- Охлаждаме хлебчетата на скара.
Английският мъфин се разполовява с вилица и се запича на тиган или скара преди да се сервира |
Другите продукти, които ни трябват за да направим яйцата по бенедиктински са:
1. За сос холандес:
- 1 с.л. горещ ябълков оцет
- 4 с.л. гореща вода
- 3 малки жълтъка или 2 големи
- 75г масло
- сол, черен пипер и лимонов сок
Приготвяне на сос холандес:
- Разтопяваме маслото.
- Жълтъците поставяме в подходяща купа и ги разбиваме на водна баня до сгъстяване (водата не трябва да докосва дъното на съда, в който са жълтъците).
- Добавяме бавно ябълковия оцет и разбиваме енергично.
- След това лъжица по лъжица слагаме и водата и пак разбиваме енергично след всяка порция вода.
- Накрая добавяме маслото, отначало капка по капка и след това на тънка струйка, като бием сместа без да спираме.
- Овкусяваме със сол, смлян черен пипер и по желание лимонов сок.
2. За пошираните яйца (за една порция трябват 2 яйца, ако искате са увеличите порциите променете само броя на яйцата, останалите продукти си остават същите):
- 4 яйца
- 2 супени лъжици оцет
- щипка сол
- вода, около половината от обема на тенджерата
- Кипваме водата и слагаме солта и оцета.
- Чукваме едно яйце в чаша, с лъжица бързо разбъркваме водата в кръг (да се получи водовъртеж).
- Внимателно изсипваме яйцето във водата и варим около 3 - 4 минути, като водата не трябва да ври интензивно, а леко.
- Изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме на кухненска хартия да се отцеди.
- Слагаме следващото яйце и така едно след друго приготвяме всички яйца.
3. Бекон или шунка
При поднасяне всичко трябва да е топло. За това първо приготвям хлебчетата, след това соса, който оставям на топло или затоплям точно преди сервиране. Докато поширам яйцата запичам хлебчетата и шунката. За малко порции се справям :)
Доволна съм, че ги опитах и да ви кажа хич не се правят толкова бавно, колкото звучи в описанието.
- Предвиждаме по две парчета на порция. Нарязва се на тънко и се запича на сух тиган или скара.
- Хлебчето разполовяваме на две с помощта на вилица и за кратко запичаме вътрешността на сух тиган или скара.
- Поставяме в чинията и двете части.
- Отгоре слагаме запечения бекон (шунка)
- След това яйцето.
Домашно приготвен английски мъфин, разполовен и запечен на сух тиган. Върху него запечена шунка. |
Домашно приготвен английски мъфин, запечена шунка, поширано (забулено) яйце |
Яйца по бенедиктински |
- Заливаме яйцата с лъжица от соса и сервираме.
При поднасяне всичко трябва да е топло. За това първо приготвям хлебчетата, след това соса, който оставям на топло или затоплям точно преди сервиране. Докато поширам яйцата запичам хлебчетата и шунката. За малко порции се справям :)
Доволна съм, че ги опитах и да ви кажа хич не се правят толкова бавно, колкото звучи в описанието.
Снежи,
ОтговорИзтриванезнам за тези яйца и как се приготвят, но се изненадах от специалните хлебчета, с които се поднасят.Наистина изглежда бавно приготвянето, но когато се осъществи на практика сигурно не е така.Бързо и лесно става когато има опит.Чудесни яйца са се получили.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Изкушаващи снимки, мдааа!
ОтговорИзтриване