Във вариант за бърза консумация.
Продукти:
- 1кг селски чушки
- 300 мл винен оцет 6⁰
- 100 мл вода
- 60 г сол
- 25 г олио
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. захар (с лек връх)
- 4-5 дафинови листа
- 4-5 зърна бахар
- около 10-ина зърна черен пипер
- чесън, поне 3 скилидки, може и повече
- пресен магданоз, 5-6 едри стръка
- По желание - 2 моркова
- Чушките се измиват и дръжките им се подрязват.
- В тенджера се слагат оцетът, водата, солта, олиото, меда и захарта. Течноста се кипва.
- Добавят се дафиновите листа, бахарът и черният пипер.
- В тази марината, която кипи на котлона, се поставят по 6-7 чушки. Разбъркват се и се държат в сместа около 1 - 2 минути. След това се изваждат и се поставя следващата порция чушки и така, докато чушките свършат. Ако слагате моркови, измийте и нарежета на кръгчета. Сложете и тях да покипят в маринатата около 2-3 минути.
- В по-малка тенджерка или друг съд с капак се подреждат чушките, като между тях се ръси нарязан магданоз и обелени скилидки чесън (и морковите, ако слагате).
- Заливат се с маринатата и след като изстинат напълно се прибират в хладилник. Консумират се след 24 часа. В ладилник издържат със сигурност седмица (за по-дълго не са ми оставали)
Същата рецепта може да ползвате и за по-дълготрайна туршия. Но вместо в тенджерка, подреждате парените чушки в буркани, като притискате добре. Отгоре се слага вишнева клонка с листата, навита на венец, която да притиска чушките в маринатата. Заливат се с олио и се съхраняват на студено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар