Крайният резултат е близък до баница, но не на 100%. А технологията беше съвсем нова за мен.
Продукти:
500 г надробено сирене (или пълномаслена извара)
500 мл суроватка
2 равни супени лъжици грис
500 г кори за баница
2-3 с.л. олио или разтопено краве масло (според мен носи на повече)
Начин на приготвяне:
Застиламе кръгла тава с хартия за печене или намазваме дъното с олио.
Слагаме суроватката (в случая донесена от Сърбия :))
да кипне и добавяме 2 с.л. грис. Бъркаме около минута и сваляме от котлона. Изсипваме към суроватъчната смес дребното сирене, разбъркваме и намачкваме допълнително с вилица.
В тавата поставяме 2 листа точени кори, като краищата оставяме да стърчат
Слагаме част от сиренената плънка:
Отгоре поставяме пак две кори и пак сирене. Взимаме краищата на най-горните кори (първите две продължават да стърчат извън тавата) и ги завиваме на вътре. Върху прибраните на вътре краища пак слагаме ред сирене.
Продължаваме така - две кори, плънка, завиване, плънка.
Когато останат последни две кори е време да приберем краищата на първите кори, положени в тавата. Завиваме ги на вътре, подмазваме ги с плънка и отгоре вече поставяме последните останали две кори, като техните краища внимателно подпъхваме най-отдолу.
Намазваме бурека с олио и слагаме в предварително нагрята до 230 градуса фурна. Не съм засичала време, но горе-долу отне 35-45 минути печене, като по средата се наложи да намаля фурната на 200 градуса.
В тази рецепта ме впечатли липсата на мазнина (използва се само за намазване отгоре). Суроватка, в моята кухня, до момента не бях използвала и в бъдеще мисля да заложа на прясно или кисело мляко, защото според мен нейната роля е да придава сочност. Имам базата и от тук нататък ще внасям новости :)
Време е за неделна закуска. Да ви е сладко!
Интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеИ аз естествено суроватка не съм ползвала,
но липсата на мазнина ми направи впечатление!
Прохладна неделя!
Dani, и на мен ми беше интересно и чак странно. Явно от суроватката, бурекът стои сочен и липсата на мазнина не се усеща. Но леко ще го побългаря следващия път.
ИзтриванеХубава неделя и на теб!
Мога ли да заменя суроватката с айран
ОтговорИзтриванеМисля, че даже ще е по-вкусно с айран. Може би трябва да кипнете 250 мл вода, в която да сварите гриса и след това да добавите изварата (или сирене) и 250 г кисело мляко. Ако сложите директно в айран да варите гриса, млякото ще се пресече. Ако я направите ще се радвам на отзиви как се е получил бурека по този начин. Поздрави, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеТова ще го пробваме непременно!
ОтговорИзтриване