Чипровско пържено
loading...
- Печени, обелени и почистени червени чушки
- Сирене (ползвах краве, но като знам колко стада овце и кози видяхме, предполагам, че в оригинална рецепта не е краве)
- Яйца
- Малко олио и малко масло
- Сол
Начин на приготвяне:
- Чушките се нарязват и запържват в нагорещеното олио (водата от тях трябва да се изпари съвсем и леко да се запържат).
- В края на пърженето се поставя малка бучка масло и надробено сирене.
- Разбърква се и след около минута се добавят разбити с малко сол яйца.
- Бърка се и се държи на котлона до готовност на яйцата.
Чипровци
Балканът лекува, дори когато попаднеш на място, на което по думите на местен човек "са останали само камъни, природа и луди хора". Приех на шега казаното.
Никога не бяхме ходили в Чипровци и съвсем спонтанно решихме да го посетим. Резервирахме в хотел "Кипровец". (Имахме нужда от почивка след морето, че тази година не уцелих правилното място.) Хотелът е обикновен, семеен, но толкова ми харесаха хората, сърдечното общуване, чувството им за хумор, чистотата, гледката, липсата на комари, че душата ми разпускаше в 5 звезден лукс. Кухнята също беше много вкусна. Възползвах се да опитам популярното чипровско пържено и пълнените чушки с боб (едно от най-любимите ми български ястия).Чипровци е малък град, с хубав център, силно усещане за село встрани от центъра и с мек, чист въздух. Заобиколен от планински върхове, разделен на две от чипровската река, чийто шум ми действаше омагьосващо. Цялата обстановка ми беше някак позната, бях като в роман, който съм чела.
Изглед от стаята на хотел Кипровец |
Историческият музей и останките от католическа катедрала "Санкта Мария".
Магазинчето за сувенири, в което жена тъче пред вас чипровски килим
Шарената чешма
Центъра на градчето
Има и няколко места, които са близо до Чипровци и също е хубаво да се видят:
Лопушанският манастир (беше в ремонт и не успяхме да го разгледаме)
Чипровски манастир - малко преди да влезете в градчето има отбивка вдясно
Гушовски манастир - всъщност са останки от стар манастир, разположен на около 3 км от Чипровци
Чипровски водопад - в същата посока, в която е и Гушовският манастир. Казаха, че има новоизградена туристическа пътека (така и не стигнахме до там)
Със сигурност има и други красоти, за които не сме прочели, не сме разбрали, времето не ни е позволявало и сме пропуснали.
Католическа катедрала Санкта Мария |
Стара къща в близост до историческия музей |
Исторически музей |
Чипровската река |
Това е шарената чешма (снимка долу), чийто колони са били в дърворезба, но сега е реставрирана по този начин ( с червени и бели камъни тип мини павета). На местните не им харесва, споделиха, че възстановката е развалила целия облик и не е това, което е била. Водата обаче е все така хубава, с постоянна температура, без оглед на сезона. Надписът "М Вако" не е местността, от която извира водата, както си помислихме ние, а името на човека, който е реставрирал чешмата или майстор Вако.
Шарената чешма |
Шарената чешма |
Хотел Кипровец |
Сутринта едно пухкаво облаче сякаш беше седнало на стряхата
Най-пухкавото облаче |
На разсъмване |
Центърът на Чипровци |
Центърът на градчето |
В района има много стада |
Местни специалитети, които имахме щастието да опитаме - чипровско пържено и пълнени чушки с боб
Чипровско пържено, снимка от ресторанта на хотел Кипровец |
И кухнята и диалектът на хората много ми напомняха за трънския край и тъй като имам корени от там всичко ми беше познато и някак близко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар