Наскоро колежка ме почерпи с този сочен, уханен и много вкусен кекс. Нямах търпение да зарадвам и домашните, и така се случи, че по случайност го направих днес. А после прочетох, че традиционно на Димитровден се приготвя ябълков сладкиш. Значи неволно спазих традицията.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. настъргани ябълки
- 1 и 1/2 ч.ч. захар (по рецепта са 2 ч.ч. захар, но става доста сладък, особено, ако и ябълките са от по-сладките)
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ч.ч. ситно счукани или смлени орехи (към моя кекс сложих и 40 г брашно от орехи + 1 ч.ч. ситно счукани)
- щипка канела (или ванилия, или миксирана подправка за меденки)
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- В дълбока купа смесваме настърганите ябълки, захарта и содата. Оставяме сместа да отлежи около два часа. През това време ябълките пускат сок и без да отцеждаме добавяме към сместа олиото. Разбъкваме хубаво.
- Наръсваме брашното заедно с бакпулвера и канелата (или другите подправки).
- Разбъркваме до хубаво смесване.
- Слагаме и орехите и отново разбъркваме.
- Загряваме фурната на 190 ⁰С
- В тава с незалепващо дъно с диаметър 30 см изливаме сместа и печем около 20-25 минути (времето е ориентировъчно, проверете готовността с клечка).
- Сладкишът е влажен и крехък. Преди да нарежете задължително оставете да изстине напълно.
- При сервиране поръсете с пудра захар.
Насладете му се и вие! Да ви е сладко!
Много вкусна и красива рецепта Снежи.Записвам я за проба.Чудесно изглежда този кекс.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека и спорна нова седмица ! Бъдете здрави !
Благодаря, Ели! Ще се радвам да пробваш и споделиш. Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване