Продукти ( 4 - 6 порции):
- 200 г пресен или замразен спанак
- 1 консерва нахут от 400 г (отцедено нето тегло 240)
- 1 глава кромид лук
- половин морков
- половин скилидка чесън
- фиде или начупени тънки спагети около половин чаена чаша
- сол
- смлян черен пипер
- щипка индийско орехче
- 1 - 2 с.л. заквасена сметана
- 1 яйце
- лимонов сок
- 3 - 4 с.л. зехтин
- пресен копър
Начин на приготвяне:
- Нарязаните лук, морков и чесън задушаваме в зехтина с малко вода.
- Добавяме спанака (ако е пресен - старателно измит и нарязан; ако е замразен - направо, без да го размразяваме предварително). Задушаваме и него известно време, като разбъркваме. Изчакваме да се размрази (ако е замразен) и да се изпари водата. Поръсваме с малко смлян черен пипер и щипка индийско орехче.
- Наливаме около 3 л вода и изчакваме да кипне.
- Добавяме изцедения нахут и оставяме супата да покъкри около 10-15 минути.
- Посоляваме на вкус.
- Добавяме фидето и варим до готовност (количеството е около половин ч.ч.)
- Приготвяме застройка от 1 яйце, 1 пълна с.л. заквасена сметана и 1 с.л. лимонов сок (или на вкус). Разбиваме всички съставки до гладка смес.
- Щом фидето стане готово дърпаме супата от котлона и правим застройка. Първо наливаме част от супата към сместа за застройка и разбиваме около 1-2 минути. След това изсипваме тази смес на тънка струйка в тенджерата със супата като бъркаме непрекъснато, пак около минута.
- Поръсваме с нарязан пресен копър.
- Сервираме топла или студена (според сезона и личните предпочитания) с допълнителни резенчета лимон.
Няма коментари:
Публикуване на коментар