Супа от спанак и нахут

 




Продукти ( 4 - 6 порции):

  • 200 г пресен или замразен спанак
  • 1 консерва нахут от 400 г (отцедено нето тегло 240)
  • 1 глава кромид лук
  • половин морков
  • половин скилидка чесън
  • фиде или начупени тънки спагети около половин чаена чаша
  • сол
  • смлян черен пипер
  • щипка индийско орехче
  • 1 - 2 с.л. заквасена сметана
  • 1 яйце
  • лимонов сок
  • 3 - 4 с.л. зехтин
  • пресен копър
Начин на приготвяне:
  • Нарязаните лук, морков и чесън задушаваме в зехтина с малко вода.
  • Добавяме спанака (ако е пресен - старателно измит и нарязан; ако е замразен - направо, без да го размразяваме предварително). Задушаваме и него известно време, като разбъркваме. Изчакваме да се размрази (ако е замразен) и да се изпари водата. Поръсваме с малко смлян черен пипер и щипка индийско орехче.
  • Наливаме около 3 л вода и изчакваме да кипне.
  • Добавяме изцедения нахут и оставяме супата да покъкри около 10-15 минути.
  • Посоляваме на вкус.
  • Добавяме фидето и варим до готовност (количеството е около половин ч.ч.)
  • Приготвяме застройка от 1 яйце, 1 пълна с.л. заквасена сметана и 1 с.л. лимонов сок (или на вкус). Разбиваме всички съставки до гладка смес.
  • Щом фидето стане готово дърпаме супата от котлона и правим застройка. Първо наливаме част от супата към сместа за застройка и разбиваме около 1-2 минути. След това изсипваме тази смес на тънка струйка в тенджерата със супата като бъркаме непрекъснато, пак около минута.
  • Поръсваме с нарязан пресен копър.
  • Сервираме топла или студена (според сезона и личните предпочитания) с допълнителни резенчета лимон.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...