Коледен венец с медени бисквитки и рецепта за ароматни коледни курабии


Честита Коледа, мили Приятели! 
Бъдете здрави, обичайте и не спирайте да мечтаете. Бъдете деца, поне по Коледа, пуснете вълшебството да ви завладее. 


Този коледен венец с медени бисквитки (рецептата за тях) направих за погачката на едно бебенце. Именно с него избрах да ви поздравя за Празника, защото и двете теми (и бебешката, и коледната) са ми много мили и стоплящи.
Ще споделя и рецептата за немски коледни курабии, които тази година направихме заедно с моя пораснал вече тригодишен внук. Две от тези коледни курабийки ще откриете и на венеца.

Немски коледни курабии





  • 160 г мед
  • 75 г захар
  • 2 чаени лъжици смес от подправки за коледни сладки
  • 1/4 чаена лъжица смлян бял или черен пипер
  • 1 чаена лъжица амонячна сода
  • 1 супена лъжица тъмен ром (или коняк), леко затоплен
  • 300 г брашно
  • 1 чаена лъжица какао
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1 яйце
  1. Медът и захарта се смесват в тенджерка с двойно дъно и се варят на умерен котлон докато захарта се разтопи. Отстраняват се от котлона и към тях се добавят сместа от подправки и белият (или черният) пипер. Оставят се настрана.
  2. В голяма купа се смесват брашното, какаото и солта.
  3. Амонячната сода се разтваря в затопления ром (коняк). Изсипва се в медената смес и се разбърква.
  4. Медената смес се добавя в купата с брашното и се разбърква. Накрая се добавя яйцето и се омесва меко, леко лепкаво тесто (бележка: не добавяйте още брашно, трябва да е лепкаво. След това, при оформянето, ръцете се топят във вода и тестото не лепне).
  5. Подгответе тава, като сложите в нея хартия за печене. Включете фурната на 190ºC.
  6. От тестото се оформят топчета, колкото голям орех, като дланите се намокрят периодично с вода, за да не лепне тестото.Топчетата се подреждат в тавата на разстояние едно от друго. 
  7. Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. 
  8. Курабиите се пекат  от 8 до12 минути, като зависи от това, колко големи сте направили топчетата (т.е. на 8-та минута ги погледнете). Не трябва да покафеняват и ще бъдат все още меки, когато се извадят от фурната. Изваждат се от фурната и се оставят в тавата още 5 минути. След това се преместват на решетка допълното им изстиване.
Когато са напълно студени се заливат с глазура (направих я набързо на око, че малкият ми помощник  нямаше търпение да ръси малките цветни топчета, за това глазурата на нашите немски курабии е съвсем прозрачна).

Пропорциите за хубава глазура са:

150 г пресята пудра захар + 1 супена лъжица лимонов сок + 1 супена лъжица вода


Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...