Честита Коледа, мили Приятели!
Бъдете здрави, обичайте и не спирайте да мечтаете. Бъдете деца, поне по Коледа, пуснете вълшебството да ви завладее.
Този коледен венец с медени бисквитки (рецептата за тях) направих за погачката на едно бебенце. Именно с него избрах да ви поздравя за Празника, защото и двете теми (и бебешката, и коледната) са ми много мили и стоплящи.
Ще споделя и рецептата за немски коледни курабии, които тази година направихме заедно с моя пораснал вече тригодишен внук. Две от тези коледни курабийки ще откриете и на венеца.
Немски коледни курабии
Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана
- 160 г мед
- 75 г захар
- 2 чаени лъжици смес от подправки за коледни сладки
- 1/4 чаена лъжица смлян бял или черен пипер
- 1 чаена лъжица амонячна сода
- 1 супена лъжица тъмен ром (или коняк), леко затоплен
- 300 г брашно
- 1 чаена лъжица какао
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1 яйце
- Медът и захарта се смесват в тенджерка с двойно дъно и се варят на умерен котлон докато захарта се разтопи. Отстраняват се от котлона и към тях се добавят сместа от подправки и белият (или черният) пипер. Оставят се настрана.
- В голяма купа се смесват брашното, какаото и солта.
- Амонячната сода се разтваря в затопления ром (коняк). Изсипва се в медената смес и се разбърква.
- Медената смес се добавя в купата с брашното и се разбърква. Накрая се добавя яйцето и се омесва меко, леко лепкаво тесто (бележка: не добавяйте още брашно, трябва да е лепкаво. След това, при оформянето, ръцете се топят във вода и тестото не лепне).
- Подгответе тава, като сложите в нея хартия за печене. Включете фурната на 190ºC.
- От тестото се оформят топчета, колкото голям орех, като дланите се намокрят периодично с вода, за да не лепне тестото.Топчетата се подреждат в тавата на разстояние едно от друго.
- Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна.
- Курабиите се пекат от 8 до12 минути, като зависи от това, колко големи сте направили топчетата (т.е. на 8-та минута ги погледнете). Не трябва да покафеняват и ще бъдат все още меки, когато се извадят от фурната. Изваждат се от фурната и се оставят в тавата още 5 минути. След това се преместват на решетка допълното им изстиване.
Когато са напълно студени се заливат с глазура (направих я набързо на око, че малкият ми помощник нямаше търпение да ръси малките цветни топчета, за това глазурата на нашите немски курабии е съвсем прозрачна).
Пропорциите за хубава глазура са:
150 г пресята пудра захар + 1 супена лъжица лимонов сок + 1 супена лъжица вода
Няма коментари:
Публикуване на коментар