Родопа планина (ден първи) и Смилянски боб под "родопски връх"

За първи път видях Родопите от близо миналата година. И тази се върнах отново. Разбрах, че е място, което ще ме тегли отново и отново. Не сме планинари, направо сме си кашкавал-туристи, но сме ентусиасти от всякъде. Стягам багажа, мятаме се в "рендето" по изгрев слънце

Червен изгрев, 27.08.2012

и се прицелваме в Пампорово. Пак сме с ваучери, с две нощувки в комплекс "Замъка".
Пътьом се отбиваме до Асеновата крепост. За съжаление (или радост, че ми се видя доста страшничко там) крепостта е в ремонт и не допускат туристи. Гледах пътеките с омекнали колена без да стъпвам по тях. А ако трябваше да ги извървя?...

Асеновата крепост или порта към Родопите
Следваща спирка - Бачковски манастир. Хубава природа и красив манастир, но снимането вътре е забранено. Не ми хареса изборът на палми като декор в двора, не ми хареса и решението за ограда на китайския бор (не знам какъв е мотивът на това заграждение). Зле ми подействаха и просещите по улицата. Извършваше се ремонт на покрива и това нарушаваше (до някъде) магията на мястото.
Иначе зеленият двор, отрупан с цветя, лозниците, райските ябълки (които за първи път видях как изглеждат на дърво), наровете, рисунките по стените много ми харесаха. Алеята с търговците също ми беше приятна, въпреки, че някои се ръководеха от "ден година храни".

Следващо кръшкане - Чудните мостове. Вълшебно място! Пътят не е от най-хубавите - до отбивката за село Забърдо е горе-долу добре, но след това става тесен и осеян с дупки, но с бавно каране се справя дори и лека кола, като нашата.


Не очаквах такава хубава гледка, въпреки, че съм гледала снимки. Снимките и действителността нямат нищо общо освен формите. Истинските размери и усещането стават достъпни само на място.



 Тук небето взе да почернява и в далечината се чуваха гръмотевици. Полюбувахме се още малко на тази природна приказка и си тръгнахме.



Пристигаме в Пампорово. Комплексът е хубав и голям. Студиата, които бяхме наели ми харесаха.
Комплекс Замъка, Пампорово
Студио в комплекс Замъка, Пампорово

Комплекс Замъка, Пампорово

Комплекс Замъка, Пампорово
Мятам си снимки тук, пиша си впечатленията и варя смилянски боб за обяд. Отклонявам екскурзията към кухнята и аромата на боб, чубрица и джоджен.
Продукти:
400 г боб
2 глави кромид лук
1 морков
3 домата
3 -4 равни с.л. брашно
пушена наденица
чубрица, джоджен
1 кг брашно
14г суха мая (или 40г прясна)
600 мл хладко прясно мляко (може и вода)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1с.л. оцет
олио за намазване

Накисвам боба във вода и оставям около 12 часа. След това изцеждам старата и наливам нова вода. Слагам да се вари първо на силен (до кипване), след това на слаб огън. Нарязвам 1 глава кромид лук и 1 морков и ги слагам при боба. Когато бобчетата омекнат посолявам и свалям от котлона.
В тиган запържвам 1 глава нарязан кромид лук, и заедно с него ръся 3-4 с.л. брашно. Щом брашното и лукът се позапържат добавям 1 черпак от сварените бобени зърна, намачквам ги и пържа едновременно, но за кратко, че да не прегори брашното. Слагам настърганите домати и бъркам до изглаждане на кашата. После наливам от водата на боба. Тази запръжка изсипвам в тенджерата с боб, наръсвам с джоджен (пресен или сушен). Клонка чубрица леко запичам на котлона и цялата я пъхам в тенджерата. Оставям да поври още малко (5-10 минути).


До като се вари боба замесвам тесто, като първо разтварям маята в малко хладко мляко и 1с.л. захар. След това омесвам брашното с останалото хладко мляко, маята, солта, оцета. Оформям на питка и оставям да втасва.
Готовата бобена гозба разпределям в индивидуални купички (гюведжета). Трябва да заема горе-долу половината от купичката, защото при печенето има вероятност да прелее манджата.
Наденицата нарязвам на кръгчета и запичам в сух тиган. Върху боба редя парчета наденица. От хлебното тесто правя питки и ги поставям върху наденицата.

Изчаквам повторно втасване и пека в умерена фурна.
Хубаво е отвора на купичката да е по-тесен. За това насипах боба в гюведжета (и едно малко симпатично гърненце). Наложи се да използвам и две купички. Тях покрих с фолио, намазах с олио и върху фолиото сложих питката. Така хлебчето се пече без да се "къпе" в бобчето, но на мен лично окъпано по ми харесва.

Фурната трябва да е умерена, горе долу около 200-220 градуса, включена на горно и долно нагряване. Ако питките се зачервят бързо и още не са изпечени, покривам с фолио, за да ги предпазя от прегаряне. Проверявам готовността с клечка. Боба се задушава под похлупак от тесто, а то на свой ред се издига като връхче. Остава да се насладим на вкусен смилянски боб, в компанията на топла питка.




Боба може да приготвите по ваша любима рецепта или направо да го замените с нещо по-така... мръвчесто :)
Пишейки рецептата се сетих за един виц: "Как се приготвя боб по хайдушки? Кипваш боба и изхвърляш първата вода. Наливаш нова и щом кипне пак изхвърляш водата. Чакаш да заври и отново сменяш водата. И така няколко пъти. На края агнето е вече готово - хвърляш боба и започваш агнето. :)

16 коментара:

  1. Лелеее, тоя бобец с хлебни похлупаци е адски зарибено ястие!!!
    Иначе - хубава почивка сте си направили, Снеже:Р

    ОтговорИзтриване
  2. Диве, зариби ме мен една приятелка и е хем вкусно, хем ефектно. А почивката, за съжаление, "беше" - мина и отмина като един ден. То и кратка я планувахме, че нямахме друг вариант. Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Елти, обожавам Родопите и ти благодаря, че ме пренеса на тези места! От всички, показани тук, не съм виждала на живо само Чудните мостове. Прекрасна природа си имаме! Бобът изглежда превъзходно! Хубав ден и много усмивки през седмицата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и аз ти благодаря на свой ред! Наистина чудни природни картини си имаме и дано си ги опазим. Радвам се, че и бобчето ти е допаднало. Нека и твоята седмица бъде усмихната :)

      Изтриване
  4. Elti,
    И аз обожавам Родопите! Абсолютно си права, че тези места, трябва да се усетят, на място!
    Бобеца ти е чуден, а с тия питки е фантастично!
    Благодаря ти за споделените снимки!
    Хубава нова семица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Родопите са притегателна сила и са любими на много хора (и аз вече съм в кюпа:)). И бобчето ни е много любимо - радвам се, че и на теб ти харесва. Успешна седмица!

      Изтриване
  5. Снежи,с Канди ме разходихте пак до Пампорово и Чудните мостове,благодаря за снимките!
    А с тези гърненца и най-вече с похлупачетата им направо ме разби!Уникални са,браво!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, удоволствието е мое - радвам се, че ти харесват снимките и благодаря:) Така поднесен боб, в гърне с хлебно баирче, е запазена марка на една приятелка :) Споделям го с удоволствие, защото е много вкусен и ефектен. Прегръдки и успешна седмица!

      Изтриване
  6. Елти,
    аз обичам всички планини, но Родопите (под секрет) са ми най-любими. Макар още да не съм стигнала до Чудните мостове, гледам всяка година да намина натам поне за ден-два. Прекрасни снимки, много голям периметър си покрила, а и да ти кажа гърненцата, особено похлупачетата, ако можеха да се търкулнат сега насам, щях да съм много щастлива;))
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Търкууул... Гледай да ги хванеш, Мъхче :))) За Чудните мостове миналата година не ни стигна времето, но тази откоригирах пропуска. Много са величествени. Хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  7. Ароматен бобец с наденичка и чудесно съчетание с питките!
    Снежи, останах очарована от разходката! Върна ме по места от където е единият ми корен - Асеновград! Прекрасни снимки!
    Миличка, приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, благодаря ти! Много си уважаваме ние бобеца :) Радвам се, че и снимките са ти харесали. Прекрасни почивни дни и за теб!

      Изтриване
  8. Чудно местенце! Как не съм го открила до сега, голям пропуск от моя страна! Мила, Снежина, приятно ми е да се запознаем, както ми беше много приятно да чета за любимата ми планина и да науча една невероятно оригинална рецепта за поднасяне на боб с наденица, ястие много уважавано в моя дом! Като зачетох продуктите за него се сепнах на 1 кг. брашно :) " т'ва пък за какво е?" си казах, а то какво се оказа. Невероятна идея. Аз пека панички от тесто и после, в тях наливам боб-гулаша, но така поднесено не бях виждала до сега. Непременно ще се възползвам от идеята ти.
    Хубава, топла есен ти желая, че ей я на, иде!
    Ирма

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Ирма и добре дошла! Радвам се, че ти е харесало моето виртуално кътче, моята родопска разходка и "специалното" бобче :) Много ми е приятно и ще се радвам, ако и в бъдеще намираш интересни неща и надничаш с удоволствие.
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  9. Привет Елти и от мен!
    Чудесна публикация:) Харесвам Родопите, обичам смилянски бобец :)И аз като теб съм му отделила местенце в блогчето си.Твоето е поднесено по много оригинален начин , а на боба по хайдушки - още се усмихвам :)))
    Снимките ти са чудесни, и ние всяка есен сме по тези пътечки:)
    Удоволствие беше за мен че ме разходи отново в твоята компания:)
    Хубав ден от мен: Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани и добре дошла! Удоволствието е мое :) Казваха ми, че тръгна ли по Родопите винаги ще се връщам там, но не го вярвах, докато не ми се случи. Аз пък се замаях от вкусотиите в твоя блог - прекрасни неща видях! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване

loading...