Още едно хубаво откритие в Лидл - микс от плодове, замразени (в кадър са, на някоя от снимките по-долу). Вече така ми се иска да е лято, че и най-малкият намек (като този плодов "букет" от цветове и вкусове) ми покачва настроението.
(Днес ми се мярна пред погледа една реклама с надпис -36% и щом я прочетох, като минус 36 градуса, значи тази зима ми идва вече в повече. 😐)
loading...
🚩 Продукти за основата от хрупкав блат:
- 80 г масло (1/2 ч.ч.) + 20 мл олио
- 200 г брашно (1 1/4 ч.ч.)
- 1 и 1/2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 2 равни с.л. майонеза (или 1 жълтък)
- 1/4 ч.ч. студена вода
Начин на приготвяне на блата:
- Маслото нарязваме на малки парченца (така нарязано е около половин ч.ч.)
- В купа пресяваме брашното, слагаме солта, захарта и маслото.
- С ръка претриваме маслото с брашното, докато получим ронлива смес.
- Добавяме майонезата (или 1 суров жълтък) и омесваме на тесто.
- Слагаме малко студена вода и доомесваме.
- Полученото тесто разточваме на кора, която слагаме във форма за пай или друга подходяща тавичка (с диаметър 26 см).
- Слагаме формата с тестото в хладилника, докато приготвим крема.
🚩 Продукти за крема:
- 500 мл мляко
- 8 с.л. грис пшеничен (85 - 90 г)
- 10 с.л. захар
- 1 ванилия
- 50 г бял шоколад
- 2 банана
- от 3/4 до 1 ч.ч. малини
Начин на приготвяне на крема:
- Кипваме млякото със захарта. След това добавяме гриса и варим, като бъркаме непрекъснато. Изчакваме гриса да набъбне, след набъбването варим още няколко минутки (около 2) и сваляме от котлона.
- В топлия грис слагаме шоколада и бъркаме, докато се разтопи.
- След това разделяме сместа на две части.
- В едната част слагаме един банан и пасираме цялата смес с пасатор до получаване на гладък крем.
- В другата част слагаме малините и отново с пасатор превръщаме в гладък крем.
🚩 Приготвяне на питата:
- Включваме фурната на 200 ⁰ С.
- Изваждаме блата от хладилника, надупчваме с вилица тук-там и слагаме да се пече в предварително затоплената фурна.
- Изпичаме до леко покафеняване на краищата.
- Върху готовата платка (блат) слагаме първо банановия крем. Отгоре подреждаме нарязан на кръгчета втория банан.
- Слагаме малиновия крем и заглаждаме.
- Отгоре разхвърляме различни плодове (както са си все още замразени).
- Приготвяме си гъст сироп от мед (може да ползвате конфитюр от кайсии) и намазваме с него плодовете.
- Поръсваме с кокосови стърготини или ситно настърган бял шоколад.
- Прибираме в хладилника и изчакваме да си покомуникират различните аромати.
Няма коментари:
Публикуване на коментар