сряда, 1 февруари 2017 г.

Плодова пита


Още едно хубаво откритие в Лидл - микс от плодове, замразени (в кадър са, на някоя от снимките по-долу). Вече така ми се иска да е лято, че и най-малкият намек (като този плодов "букет" от цветове и вкусове) ми покачва настроението.

(Днес ми се мярна пред погледа една реклама с надпис -36% и щом я прочетох, като минус 36 градуса, значи тази зима ми идва вече в повече. 😐)


loading...





🚩 Продукти за основата от хрупкав блат:

  • 80 г масло (1/2 ч.ч.) + 20 мл олио 
  • 200 г брашно (1 1/4 ч.ч.)
  • 1 и 1/2 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 равни с.л. майонеза (или 1 жълтък)
  • 1/4 ч.ч. студена вода
Начин на приготвяне на блата:
  • Маслото нарязваме на малки парченца (така нарязано е около половин ч.ч.)
  • В купа пресяваме брашното, слагаме солта, захарта и маслото.
  • С ръка претриваме маслото с брашното, докато получим ронлива смес.
  • Добавяме майонезата (или 1 суров жълтък) и омесваме на тесто.
  • Слагаме малко студена вода и доомесваме. 
  • Полученото тесто разточваме на кора, която слагаме във форма за пай или друга подходяща тавичка (с диаметър 26 см).
  • Слагаме формата с тестото в хладилника, докато приготвим крема.



🚩 Продукти за крема:
  • 500 мл мляко
  • 8 с.л. грис пшеничен (85 - 90 г)
  • 10 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 50 г бял шоколад
  • 2 банана
  • от 3/4 до 1 ч.ч. малини

Начин на приготвяне на крема:
  • Кипваме млякото със захарта. След това добавяме гриса и варим, като бъркаме непрекъснато. Изчакваме гриса да набъбне, след набъбването варим още няколко минутки (около 2) и сваляме от котлона.
  • В топлия грис слагаме шоколада и бъркаме, докато се разтопи.
  • След това разделяме сместа на две части.
  • В едната част слагаме един банан и пасираме цялата смес с пасатор до получаване на гладък крем.
  • В другата част слагаме малините и отново с пасатор превръщаме в гладък крем.



🚩 Приготвяне на питата:

  • Включваме фурната на 200 ⁰ С.
  • Изваждаме блата от хладилника, надупчваме с вилица тук-там и слагаме да се пече в предварително затоплената фурна.
  • Изпичаме до леко покафеняване на краищата.
  • Върху готовата платка (блат) слагаме първо банановия крем. Отгоре подреждаме нарязан на кръгчета втория банан.
  • Слагаме малиновия крем и заглаждаме.
  • Отгоре разхвърляме различни плодове (както са си все още замразени).
  • Приготвяме си гъст сироп от мед (може да ползвате конфитюр от кайсии) и намазваме с него плодовете. 
  • Поръсваме с кокосови стърготини или ситно настърган бял шоколад.
  • Прибираме в хладилника и изчакваме да си покомуникират различните аромати.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")