Родопа планина (ден последен) и лютеница Граово


Почивката свърши (струва ми се отдавна) и пак сме в колата посока Перник. Решаваме да се приберем по маршрут Смолян-Широка лъка-Девин-Кричим.... Искаме да видим язовир Въча. Миналата година, на път за Девин минахме през Гоце Делчев. Тази на път за дома - през Въча.
Пътят минава през село Стойките




Красивата Широка Лъка


Тук спираме за кратка разходка и сувенирчета.
Продължаваме към Девин, но този път встрани и не влизаме в града. Шосето е отремонтирано и широко. И така до към Михалково. После става тесен, за завоите си знете :) Кара се трудно и още по-трудно се намира място за отбивка.


На всяко възможно място отбивахме колата и наблюдавахме язовира от високо. Не видях път за слизане в ниското, а така ми се искаше да отида до самия бряг.


Непрекъснато ни се пречкаха крайпътни дървета и храсти. Все влизаха в кадър и не успях да видя язовира така, както си го представях. Въпреки всички неудобства ми хареса.




Стената беше не по-малко атрактивна от самия язовир.

Улисани в красивите гледки, съсредоточени в трудния път и гладни, забравяме да отбием на бензиностанция. Излязли на магистралата бързаме да се приберем. И ... изненада - бензинът свърши. Точно преди Ихтиман. То бива да сме разсеяни, ама такова нещо не ми се беше случвало скоро. Аз, като навигация номер 2, все подсещам. Но сега имах явно проблем с батериите (да не кажа с акъла :)).
Умувахме как да се снабдим с бензин на сред магистралата. Един човек спира да види дали имаме нужда от помощ (мислех, че са се свършили услужливите хора). Казваме си болката и той качва дъщеря ми и приятелят й до най-близката бензиностанция. А и туба нямаме. Тръгват с шише от минерална вода. В обратната посока пътуват на стоп. Качва ги турски тир и за 20-ина минути проблемът ни е решен. Много нерви изхабих и много притеснения брах тези 20 минути. Но... всичко е ОК, благодарение на добрите хора и малко късмет, че минаха покрай нас точно в момент на нужда.
Е, това беше на тема Родопи. Вече сме у дома и ще споделя една лесна рецепта за лютеница от моя край. Кръстих я фолклорно - "Граово".  Рецептата я взех от брат ми и всяка година си я приготвям.

Продукти за лютеница "Граово":
5 кг месести червени чушки (сорт Капия)
2 кг домати
2 кг патладжани
1 кг моркови
2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
3 равни с. л. сол (или на вкус)
6-7 скилидки чесън.

Патладжаните се изпичат и обелват.
Морковите се сваряват.
Чушките се почистват от дръжките и семето.
Всички зеленчуци се смилат с машинка за мелене на месо или направо с кухненски робот (с приставка нож). Харесва ми, че чушките не се пекат. Това ми спестява доста време. А и робота ми е дясната ръка в кухнята и пръв помощник дори и при зимнината.

Смесваме всичко в дълбока тава и слагаме на котлона. Изваряваме до достигане на желана гъстота (горе-долу количеството намалява на половина), като бъркаме често.
Слагаме олиото, захарта и солта, и варим лютеницата още малко (около 15-20 минути).
Отстраняваме от огъня и добавяме счукания чесън. Оставяме да поизстине и пасираме.


Това последното (пасирането) е силно препоръчително. Правила съм опит да си спестя тази операция, но вкуса е корено различен и се усещат парчетата зеленчуци. От личен опит съветвам да си я пасирате. А ако обичате лютичко добавете си някоя и друга люта чушчица. Ще стане люта граовска (не ракия) лютеница :)
Партида 2010г.
 Партида 2011г.
Партида 2012г. предстои.
Правила съм я и без патладжани, само с чушки, домати и моркови. Пак става много вкусна.





21 коментара:

  1. Чудесни снимки! Страхотно, че все още има добри и мили хора! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснах да похваля вкусната лютеница, която обожавам! Поздравления! :)

      Изтриване
    2. Благодаря, Дани! Дано доброто да е винаги с нас и в нас. А лютеничка, домашна и аз обожавам. Хубава вечер и усмихнат петъчен ден!

      Изтриване
  2. Много красив язовир! Дори и през клоните:)Представям си какво е на истинско да го види човек! Чудесни снимки, отново и прекрасен финал на това Родопско пътешествие!
    А лютеницата е страхотна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Candy! Направо ми бъркаха в очите тези клони. Исках да обхвана с един поглед целия язовир, но уви. Природата е страхотна. За финалa направо си имахме късмет, но при нас винаги има някакви странични преживявания, не по план. Хубаво е, че са с успешен край и си спомняме за тях с усмивка. Радвам се, че и лютеничката ти е харесала.
      Спокойна вечер и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  3. Страхотна лютеничка,Снежи!И цялата ви разходка е била много ползотворна и зареждаща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Наистина имахме зареждаща почивка. Лошото е, че беше кратка, но може би това пък я направи толкова сладка :)
      Поздрави и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  4. Малко е тъжно, когато една такава кратка почивка свършва, но ще ви останат прекрасните спомени, преживяванията, снимките!
    А лютеничката е много апетитна!
    Прегръдки и хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги чакам нетърпеливо времето за почивка, а после минава като едно намигване :) Но както казваш спомените са хубаво нещо. И лютеничката си я бива - гарантирано :) Хубав ден!

      Изтриване
  5. Макар и кратка, сте си организирали хубава почивка!НАситена с много пътуване, и с много красиви места!
    А добри хора винаги има, аз твърдо вярвам в това!
    Лютеницата е страхотна!Снимките са много апетитни!
    Хубав петък,Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! И аз вярвам в доброто, но понякога ми се случва упорито обратното. Това обаче не ме е обезверило напълно :), а ми помага да откроявам лесно едното от другото (лошото от доброто, фалша от искреността...). А лютеничката наистина е страхотна. Хубав ден, мила Бети! Поздрави от мен (вкл. и на красивия Добрич:))

      Изтриване
    2. Елти, да не би да си била в Добрич?

      Изтриване
    3. Била съм, но преди 3 години. Имам приятелка от Добрич, омъжена в Перник. Едно лято ми отдаде апартамента си за няколко дена :) Имах удоволствието да разгледам Добрич и страшно много ми хареса. Всяка година ми го предлага и ще гледам да се възползвам поне още веднъж, преди да го е продала :)

      Изтриване
  6. Ммм, ама ако знаеш колко много обичам лютеница... и как с кеф бих си хапнала една филийка, намазана с това домашно приготвено лакмоство, особено пък ако под мен се открива такава гледка, какво ни показваш - вода сред планина... какво повече му трябва на човек, освен любов и здраве ;))

    Прегръдки от една лютеницоманиачка :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, то сред природата всичко е много сладко, а филийка с лютеничка си е класика (но за пълно удоволствие си трябва домашна). Сърдечно благодаря на лютеницоманиачката:)) С пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  7. Елти,
    тук мога да се изказвам по няколко точки:
    1. това ми е най-любимия язовир-голяма красота, ей!!! Отсядала съм на едно пътуване в хотел на самия язовир и беше приказно. Път до долу има, даже къщите във водата ( някои от тях преди години се даваха под наем, сега незнам)
    2. Язовирната стена е нова, старата не беше впечатляваща, но докато строяха новата, губех акъл като погледна отгоре;)
    3. Широка лъка е едно от най-приятните кътчета в БГ- за мен- много приятна изненада при едно от нашите пътувания.
    4.Граовско хоро играеш ли?;)))
    5. Прекрасна лютеница, благодаря за хубавата разходка и другия път слезте до пещерите долу и ждрелата;)

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, личи си човекът с опит :) То е ясно, че път трябва да има, но не го видяхме. А иначе наистина е много, много красиво. За хотел Чилингира предполагам, че говориш. Гледах го и дълго се колабах дали да резервирам там, после се отказах (т.е. отказаха ме едни лоши коментари). По точка 4 - играя Граовско и всяко друго, но от кръста нагоре :)) Шегувам се - не съм толко спъната :)
      А сега, по точка 5, дай жокер за кои пещери и ждрела става въпрос. Пък ще взема да си направя рубрика "По стъпките на Горски мъх" :))
      Благодаря ти на свой ред и ти пожелавам прекрасни почивни дни!

      Изтриване
    2. Ммм, не,...
      за вила "Казанова" говоря, Чилингира не съм го опитвала;) Стаите са само 5, тематични, с много детайли, абе красота. Ресторанта е с ковано желязо, малко стил Тоскана , пак със страхоттни детайли и правят чудесни неща за хапване ( преди 4-5- години, сега незнам).
      Жокер- Триградско, Буйновско ждрело, Ягодинска пещера, Дяволско гърло...
      Хайде другия път- голяма красота е там, да знайш;)))
      За Родопите може много акъл да се дава, но факта е, че където и да идеш, нямяа да сбъркаш;)
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
    3. Аха, на вила Казанова попаднах в интернет, но по спомени (ако не бъркам вилата) не приемаха резервации. Сега се смея на собствения си въпрос за ждрелата и пещерите - ама много тъп въпрос съм ти отправила :) Там съм била 50:50 - има още какво да разглеждам. Успешен ден, Мъхче :)

      Изтриване
  8. Лютеницата изглежда.... невероятно апетитна! И снимките са прекрасни!!! Чудесна разходка сте си направили!!!
    Сърдечни поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Албена и добре дошла на страничката ми :) Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

loading...