сряда, 20 юли 2016 г.

Кифли с вишни и фъстъчено масло


Възползвах се от топлото време, като помощник за бързо втасване и малкото вишни, които имаме тази година. Градушката напролет обрули дърветата и то джанки, череши и вишни си имаме, колкото да ги опитаме, не може изобщо да се говори за реколта и затваряне на зимнина. Една паничка плод набрах и отидоха в кифлички.


С три вида плънка са:



1. Само с вишни
2. С вишни и фъстъчено масло с мед
3. С фъстъчено масло с мед

Продукти за тестото:
  • 150 мл прясно мляко
  • 20 г мая (или 7 г суха)
  • 500 г брашно
  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 70 мл олио
  • щипка сол
  • 2 ванилии на прах
За плънката:
  • 1 купичка почистени от костилките вишни
  • 2 с.л. фъстъчено масло
  • 2 с.л. пчелен мед
За намазване и поръсване на кифличките:
  • 1 жълтък (или 1 цяло яйце)
  • кристална захар
  • сусам
Приготвяне на тестото:

  • В затопленото прясно мляко сложете маята, 1 с.л. захар и 2 - 3 с.л. брашно.
  • Оставете на топло да бухне и да стане мехуресто.
  • В купа пресейте брашното и солта, сложете и ванилията.
  • В друга купа разбийте яйцата с олиото и захарта.
  • Изсипете при брашното яйцата и шупналата мая.
  • Омесете гладко тесто и оставете на топло да втаса.





  • От втасалото тесто (без да го размесвате повторно) късайте топчета и ги оформете на фитили. Натиснете с длан, за да станат плоски и дълги питки.
  • Сложете вишни и затворете тестото като тръбичка.
  • Завийте на охлювче. Сложете в тава, в която сте сложили хартия за печене на дъното.
  • За плънката с фъстъчено масло смесете в купичка маслото с меда и разбъркайте хубаво. С тази смес намажете тестото, прегънете на две и защипете на няколко места. 






Прегъваме на две и защипваме през кратки интервали


  • Може да сложите върху фъстъченото масло и вишни.



  • Сложете кифличките в тава и ги оставете за 10-ина минути, докато нагрява фурната.
  • Включете фурната на горно и долно нагряване на 180° (С) градуса.
  • Преди да сложите кифличките да се пекат ги намажете с разбит жълтък, поръсете ги с кристална захар и сусам.





Ето ги топли, топли.



Лудостта на блогъра ме накара да сиропирам няколко от тях. И знаете ли, вече съм сигурна, че мелчетата от едното време са били с фъстъци :) В отговор на публикацията ми и въпросителната за мелчетата.




4 коментара:

  1. Обожавам вишни във всякакви неща! Любопитно ми е съчетанието с фъстъчено масло, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фъстъченото масло, смесено с меда става като крем, хем сладък, хем леко солен. И сега си представи вишните, с тяхната кисела нотка :)
      И аз като теб, Бети, обожавам вишни и тази година страдам, че са толкова малко. И в кифличките сложих пестеливо.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")