Възползвах се от топлото време, като помощник за бързо втасване и малкото вишни, които имаме тази година. Градушката напролет обрули дърветата и то джанки, череши и вишни си имаме, колкото да ги опитаме, не може изобщо да се говори за реколта и затваряне на зимнина. Една паничка плод набрах и отидоха в кифлички.
С три вида плънка са:
1. Само с вишни
2. С вишни и фъстъчено масло с мед
3. С фъстъчено масло с мед
Продукти за тестото:
- 150 мл прясно мляко
- 20 г мая (или 7 г суха)
- 500 г брашно
- 2 яйца
- 100 г захар
- 70 мл олио
- щипка сол
- 2 ванилии на прах
- 1 купичка почистени от костилките вишни
- 2 с.л. фъстъчено масло
- 2 с.л. пчелен мед
- 1 жълтък (или 1 цяло яйце)
- кристална захар
- сусам
- В затопленото прясно мляко сложете маята, 1 с.л. захар и 2 - 3 с.л. брашно.
- Оставете на топло да бухне и да стане мехуресто.
- В купа пресейте брашното и солта, сложете и ванилията.
- В друга купа разбийте яйцата с олиото и захарта.
- Изсипете при брашното яйцата и шупналата мая.
- Омесете гладко тесто и оставете на топло да втаса.
- От втасалото тесто (без да го размесвате повторно) късайте топчета и ги оформете на фитили. Натиснете с длан, за да станат плоски и дълги питки.
- Сложете вишни и затворете тестото като тръбичка.
- Завийте на охлювче. Сложете в тава, в която сте сложили хартия за печене на дъното.
- За плънката с фъстъчено масло смесете в купичка маслото с меда и разбъркайте хубаво. С тази смес намажете тестото, прегънете на две и защипете на няколко места.
Прегъваме на две и защипваме през кратки интервали |
- Може да сложите върху фъстъченото масло и вишни.
- Сложете кифличките в тава и ги оставете за 10-ина минути, докато нагрява фурната.
- Включете фурната на горно и долно нагряване на 180° (С) градуса.
- Преди да сложите кифличките да се пекат ги намажете с разбит жълтък, поръсете ги с кристална захар и сусам.
Ето ги топли, топли.
Лудостта на блогъра ме накара да сиропирам няколко от тях. И знаете ли, вече съм сигурна, че мелчетата от едното време са били с фъстъци :) В отговор на публикацията ми и въпросителната за мелчетата.
Браво! Чудни са!
ОтговорИзтриванеОбожавам вишни във всякакви неща! Любопитно ми е съчетанието с фъстъчено масло, Снежи!
ОтговорИзтриванеФъстъченото масло, смесено с меда става като крем, хем сладък, хем леко солен. И сега си представи вишните, с тяхната кисела нотка :)
ИзтриванеИ аз като теб, Бети, обожавам вишни и тази година страдам, че са толкова малко. И в кифличките сложих пестеливо.
Поздрави и хубав ден!
Много са яки:))
ОтговорИзтриване