Нямах големи очаквания за този тип торти, но веднъж ме почерпиха и ми хареса. За това реших и в блога да си я запиша. Вариантите с избора на крем са огромни, от там и вкусовото звучене на палачинковите торти също. Днес ще предложа една лека торта от палачинки, с млечен крем, аромат на ванилия и загатната нотка карамел.
loading...
Продукти за палачинките:
- 2 яйца
- 600 мл мляко (може да се замести с 300 мляко + 300 газирана вода)
- 1 с.л. мед
- 1/4 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
- брашно (достатъчно за получаване на смес, с гъстотата на боза)
Продукти за крем 1:
- 2 с.л. мед
- 80 г масло
- 180 - 200 г подсладено кондензирано мляко
Продукти за крем 2:
- 800 мл прясно мляко
- 75 г нишесте с аромат на ванилия
- 10 с.л. захар
- 200 г крем сирене
- 100 г бял шоколад
- 18 г желатин + 50 мл вода за накисването му
Продукти за глазурата и декорацията:
- 100 г тъмен шоколад
- 2 с.л. олио
- 2 палачинки
- плодове
- пресни листа мента или индрише
Начин на приготвяне:
- За палачинките: разбийте яйцата, добавете млякото, меда, солта и олиото. Добавете толкова брашно, че да получите тесто с гъстотата на боза. Оставете тестото да отлежи 20 - 30 минути. След това изпържете тънки палачинки в подмазан с олио нагорещен тиган. Отделете си 2 бр. за украсата.
- За крем 1: Сложете всички продукти в съд с двойно дъно и варете до получаване на светъл карамелен цвят. Работете на умерен котлон, като бъркате непрекъснато.
- За крем 2: Кипнете 600 мл от млякото със захарта. В останалите 200 мл мляко сложете нишестето и разбийте с вилица. Добавете разтвореното нишесте към врящото мляко и бъркайте, докато кипне повторни и се сгъсти. Отстранете крема от котлона. Накиснете желатина в студена вода. Добавете към горещия крем начупения шоколад и разбъркайте. След това сложете и крем сиренето. Разбийте с тел или миксер. Последно сложете и набъбналия желатин (температурата на крема трябва да е паднала от добавянето на шоколада и крем сиренето. Когато добавяте желатина сместа трябва да е около 70 градуса). Бъркайте крема до пълното разтопяване на желатина (около 2 минути).
- Подреждане на тортата: палачинка, тънък слой от крем 1, след това крем 2 и отново палачинка. Редуваме така, до свършване на продуктите. (Работих със стягащ ринг и ви препоръчвам да ползвате и вие, ако имате.) Приберете тортата на студено за 5 - 6 часа.
За декорацията: разтопете на водна баня 80 г шоколад и 2 с.л. олио. Отстранете от котлона и добавете още 20 г шоколад. Бъркайте до пълното разтопяване на новия шоколад. Намажете 2 палачинки с тази смес и ги увийте на стегнато руло. Оставете на студено да се стегне шоколада. Останалия шоколад ползвайте за глазура върху тортата. Отгоре подредете различни плодове, резенчета палачинки (тези, които намазахме с шоколад) и свежи зелени листа индрише (или мента). Преди сервиране поръсете периферията с пудра захар.
Да ви е сладко!
Снежи,
ОтговорИзтриванечудесно изглежда тортата.Великолепна украса.С палачинки наистина вариациите са много - за сладки и даже за солени торти.
Поздрави !
Благодаря, Ели! Поздрави и от мен!
ИзтриванеЧудесна визия, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
Изтриване