Неподозирано добра комбинация. Не очаквах, така лесно да се влюбя в десерт, предвид, че съм имала срещи с хиляди. Правя го за... не знам кой път. Харесва ми нежността на крема, в комбинация с ароматната печена ябълка и многото ядки и семена, които по принцип обичам под всякаква форма.
loading...
Продукти (официално за 8 порции, но у нас стига едва за 4-ма):
- 4 ябълки
- 5 с.л. захар + 1 ч.л. канела + кората от 1 портокал
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. захар
- 20 г тъмен шоколад
- 80 г стафиди
- 3 с.л. овесени ядки
- 3 - 5 с.л. едро счукани орехи (и/или други ядки - бадем, лешник...)
- по 2 с.л. слънчогледово семе, тиквено семе (и/или всякакво друго по желание)
- сокът от 1 портокал
- филирани бадеми (за поръсване)
За крема:
- 650 мл прясно мляко
- 8 равни с.л. захар
- 3 жълтъка
- 40 г нишесте ванилия (за 500 мл мляко (вижте указанието на опаковката))
Начин на приготвяне:
1. Първо приготвяме крема.
- Разбийте жълтъците с 2 с.л. захар и 120 мл от прясното мляко.
- Отделно разтворете нишестето в малко мляко и го сипете при жълтъците.
- Останалото мляко кипнете с 6 с.л. захар.
- Излейте на тънка струйка сместа с нишестето във врящото мляко.
- Изчакайте да кипне повторно, като не спирате да бъркате.
- Отстранете от котлона и изсипете крема в подходяща тавичка (ползвах правоъгълна, приблизително 18см х 28см)
Приготвяме крема и го изсипваме в правоъгълна тавичка |
2. След това приготвяме сместа, в която ще овалваме ябълките.
Сложете в купичка
- 5 с.л. захар + 1 ч.л. канела + кората от 1 портокал и разбъркайте.
- В друга купичка изстискайте сока на портокала.
5 с.л. захар + 1 ч.л. канела + портокалова кора |
- Разрежете ябълките на две, по хоризонтала. Издълбайте частта със семките.
- Напръскайте ябълките с портокаловия сок и ги оваляйте в захарта с канелата.
- Сложете ябълките върху крема, с разреза нагоре.
4. Приготвяме сместа с ядките:
- Слагаме на котлона 2 с.л. мед + 2 с.л. захар + 20 мл вода + 20 г тъмен шоколад.
- Щом сместа кипне добавяме стафидите, всички ядки и семената.
- Разбъркваме, държим за кратко на котлона, колкото да се посгъсти сместа и отстраняваме.
- Във вдлъбнатината на всяка ябълка слагаме по лъжица или две от тази смес.
- Поръсваме с филирани бадеми.
Бележка: Шоколадът може да се пропусне. Може да се сложат всякакви сушени плодове, ядки и семена, според вкуса. Ако сместа се получи повече, отколкото могат да поемат ябълките, то може да я съхранявате в затворен съд в хладилник (2 дни издържа със сигурност, но мисля, че и седмица би изкарала).
Варена смес от мед, захар, вода, шоколад, стафиди, овесени ядки, орехови ядки, слънчогледово, тиквено семе |
Ябълки върху крем, с плънка от ядки и семена - преди печене |
- Включваме фурната на 180 ⁰ С
- Печем десерта, покрит с фолио, до омекване на ябълките. След това махаме фолиото за добиване на лек карамелен загар.
Сервираме в индивидуални купички и по желание може да украсим със сметана или топка сладолед.
Бележка: Не беля ябълките, но при някои сортове, с по-дебела и груба кора, предполагам, че ще е добре да се обелят предварително.
Прекрасно е Снежи! Честит празник Благовещение!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесия! Честито Благовещение, Снежи!
ОтговорИзтриванеМного хубав десерт, Снежи!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Снежи,
ОтговорИзтриванечудесен десерт.Великолепно лесно и красиво предложение и за празник, и за делник.
Поздрави !
И за мен двойна порция,моля!
ОтговорИзтриване